Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ασπίδα προστασίας για Μπάλο – Λαφονήσι και Φαλάσαρνα

Ο πρόεδρος του φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς κ. Π. Λυμπεράκης

Σε μια σειρά μέτρα προστασίας από κοινού με τους Δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζεται για τις ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές του Μπάλου, του Λαφονησιού και των Φαλασάρνων, ο “Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς”.
Η δημοφιλία των πιο πάνω περιοχών έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών τους κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το ιδιαίτερο οικοσύστημα των περιοχών να πιέζεται ασφυκτικά.
Ο “Φορέας” που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι ο αρμόδιος για την περιβαλλοντική διαχείριση τους έχει δρομολογήσει μια σειρά από αλλαγές αλλά και αναγκαίες περιορισμούς για την προστασία τους. Ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του φορέα μιλάει στα “Χ.Ν.” για τη φετινή διαχείριση σε Μπάλο, Λαφονήσι και Φαλάσαρνα.

ΜΠΑΛΟΣ
Καθολική απαγόρευση για τη λιμνοθάλασσα

Την καθολική απαγόρευση της χρήσης της λιμνοθάλασσας του Μπάλου από φέτος έχει ζητήσει ο “Φορέας” καθώς διαπιστώνεται μεγάλη επιβάρυνση της από την πολύ μεγάλη παρουσία κόσμου.
«Έχουμε ενημερώσει σχετικά το Δήμο Κισάμου και θέλουμε την καθολική απαγόρευση της χρήσης της λιμνοθάλασσας του Μπάλου για ένα,δύο, τρία χρόνια, μέχρι ότου ανακάμψει η περιοχή. Έχουμε συνεννοηθεί με το Δήμο ώστε να φτιάξει και να τοποθετήσει πινακίδες ότι απαγορεύεται το μπάνιο στη λιμνοθάλασσα» λέει ο κ. Λυμπεράκης.
Αναφορικά με την κατάσταση της περιοχής ο πρόεδρος του Φορέα επισημαίνει πως «ο Μπάλος είναι η μοναδική λιμνοθάλασσα στην Κρήτη. Πηγάζει γλυκό νερό για αυτό και αναπτύσσονται διάφοροι οργανισμοί που όμως έχουν πληγεί πάρα πολύ. Οργανισμοί όπως π.χ. τα κυδώνια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την όχληση και το μάζεμα τους. Επίσης η λιμνοθάλασσα επιβαρύνεται και από τα αντηλιακά που βάζουν οι επισκέπτες. Είναι ανάγκη να προστατευτεί και για κάποιο χρονικό διάστημα να μην μπαίνει κανείς σε αυτή. Μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν το μπάνιο τους στο εξωτερικό μέρος, στη βόρεια παραλία που είναι μεγάλη και ανοικτή όχι όμως μέσα στη λιμνοθάλασσα! Θα ζητήσουμε από το Δήμο να φροντίσει για την ενημέρωση του κόσμου ώστε να προστατευτεί η λιμνοθάλασσα. »

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των απορριμμάτων. Κάθε χρόνο υπάρχει ζήτημα με τη μεταφορά τους στην Κίσσαμο με τα καραβάκια καθώς απαιτείται ειδική πιστοποίηση στα σκάφη που κάνουν αυτό το έργο. Έτσι τα απορρίμματα παραμένουν για πολλές μέρες συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα με τον αέρα να σκορπίζονται στην περιοχή ενώ στο παρελθόν μεγάλοι όγκοι τους είχαν… θαφτεί εντός της προστατευμένης περιοχής!
«Και για το Μπάλο όπως και τα Φαλάσαρνα έχουμε συμφωνήσει να μην υπάρχουν διάσπαρτα καλαθάκια. Οι επισκέπτες τόσο από θαλάσσης όσο και οι πεζοί, θα ενημερώνονται να τα πάρουν μαζί τους. Δεν είναι κόπος στην τσάντα μας να βάλουμε τα δύο μπουκάλια νερό που καταναλώσαμε και να φέρουμε πίσω. Η αποκομιδή τους πρέπει να περιοριστεί καθώς δεν μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση τους» τονίζει ο κ. Λυμπεράκης.

ΠΛΩΤΟ ΜΠΑΡ;

Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι στην περιοχή του Μπάλου σχεδιάζεται η λειτουργία “πλωτού μπαρ” από ιδιώτες ο κ. Λυμπεράκης δηλώνει πλήρη άγνοια και ότι τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί.
Σημειώνεται ότι για τους επισκέπτες που θέλουν να έρχονται από την ξηρά είχε παλαιότερα ξεκινήσει μια προσπάθεια από το Δήμο Κισάμου για κατασκευή χώρου στάθμευσης στην περιοχή της Καλυβιανής, στην αρχή του ακρωτηρίου της Γραμβούσας ώστε οι επισκέπτες να μεταφέρονται με λεωφορείο στο Μπάλο και να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι σχεδιασμοί αυτοί για την ώρα δεν υλοποιούνται.

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
«Στόχος να φύγουν τα ΙΧ από την παραλία»
Το θέμα της χρησιμοποίησης της παραλίας των Φαλασάρνων ως χώρος στάθμευσης απασχολεί έντονα τους φορείς

Την τελευταία 15ετία στο ανατολικό τμήμα της παραλίας των Φαλασάρνων έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Επιθυμία του φορέα είναι αυτοί οι χώροι στάθμευσης κάποια στιγμή να κλείσουν και τα αυτοκίνητα όπως γίνονταν άλλωστε στο παρελθόν να παρκάρουν εκτός της παραλίας. Για το σκοπό αυτό γίνεται προσπάθεια συνεννόησης με τους επαγγελματίες της περιοχής με τους οποίους υπάρχει καλή επικοινωνία καθώς και αυτοί διαισθάνονται πως η παρουσία των ΙΧ στην παραλία αλλοιώνει και χαλάει την ιδιαιτερότητα της παραλίας.
Επίσης στα πλαίσια προγράμματος του ΜΑΙΧ προβλέπεται η τοποθέτηση συρματοπλέγματος σε διάφορα σημεία για την προστασία του Androcymbium rechingeri του φυτού που φύεται σε τρεις περιοχές στον κόσμο Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι.

ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Στο τέλος της χρονιάς η απαγόρευση στάθμευσης;
Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει προκαλέσει θέματα και στο Λαφονήσι

Ένα από τα ανοικτά ζητήματα για το Λαφονήσι για το οποίο γίνεται προσπάθεια εδώ και χρόνια είναι η απομάκρυνση των ΙΧ από τη “Βουλισμένη”, τους χώρους δίπλα στους κέδρους της παραλίας.
Το θέμα δεν θα αντιμετωπιστεί ούτε φέτος. «Δυστυχώς λόγω κορονοιού οι ιδιώτες που περιμέναμε ότι θα διαμορφώσουν χώρους στάθμευσης περιμετρικά της προστατευόμενης περιοχής δεν το έκαναν. Προφανώς δεν ήθελαν να ρισκάρουν σε μια τέτοια επένδυση από τη στιγμή που η φετινή τουριστική χρονιά δεν θα είναι ομαλή. Προσανατολιζόμαστε να μπει μπάρα απαγόρευσης στο τέλος της σεζόν – τον Οκτώβριο ίσως – ώστε να προλάβουν στο χρόνο που τρέχει να γίνουν οι χώροι στάθμευσης περιμετρικά της προστατευόμενης περιοχής και να τους έχουμε από του χρόνου» δηλώνει ο κ. Λυμπεράκης.
Για τα ομπρελοκαθίσματα «προτείνουμε στην Κτηματική Υπηρεσία που έχει τους χώρους και στους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου- Σελίνου που νοικιάζουν να έχουν μια παραπάνω θέση για την ανάπτυξη τους ώστε να είναι πιο αραιά οι άνθρωποι. Έχουμε επίσης ζητήσει από τα έσοδα τους οι Δήμοι να έχουν ανθρώπους να βλέπουν σε όλη την περιοχή να μην γίνεται κάμπιγκ, να μην γίνονται ζημιές, τόσο στο Λαφονήσι όσο στο Κεδρόδασος! Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των περιοχών αυτών. Και στην περιοχή αυτή το ΜΑΙΧ θα περιφράξει κάποιους χώρους για να προστατεύσει σπάνια είδη της χλωρίδας» αναφέρει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε για την εξαίρετη παρουσίαση του ανωτέρω θέματος από τον εκλεκτό δημοσιογράφο των “Χ.Ν.” κ. Γιώργο Κώνστα και, συμφωνούμε απόλυτα με την προτεινόμενη ΑΣΠΙΔΑ προστασίας για ΜΠΑΛΟ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ και ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ, ακριβώς για τη δημιουργία και διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων σε όλο το μήκος των πανέμορφων παραλιών μας από Μπάλο ως και Σούγια. Τα θερμά μας συγχαρητήρια, επίσης στον εξαιρετικό Πρόεδρο του φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς κ. Π. Λυμπεράκη, που αφειδώλευτα και μάχιμα προσφέρει συνεχώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του και τις αδιαμφισβήτητες εμπειρικές και επιστημονικές του γνώσεις, σχεδόν σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον όλης της Κρήτης μας. Με φιλικά εκτίμηση κι αγάπη Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ΧΑΝΙΑ.

  2. Σωστά που υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες περιοχες ιδιαίτερου φυσικου κάλους του Νόμου Χανιων…….οπως καλό θα είναι να υπάρχει κ ανάλογη ευαισθητοποίηση ένεκα της επικείμενης κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ για τις περιοχες που θα διέλθει κ συγκεκριμένα περιοχες NATURA 2000 όπως η περιοχη της Γεωργιουπολης Αποκορώνου κ δη ο Αλμυρος ποταμος η σχηματισθεισα λίμνη του Αλμυρου ποταμου το λεγόμενο Έλος της Γεωργιουπολης την λίμνη του Κουρνα κ όλη την ευρύτερη περιοχη του πρωην Δήμου της Γεωργιουπολης……..καθως αυτές οι περιοχες οι NATURA 2000 αποτελούν πολυ σημαντικους υδροβιοτοπους με πλουσια χλωρίδα πανιδα κ αφθονους υδάτινους πορους κ αποτελούν την υπεραξία της Κρήτης μαζί με την πλουσια πολιτισμικη κληρονομιά της κ τους πραγματικους λόγους άφιξης εκατομμυρίων επισκεπτων-τουριστων στο νησί μας την Κρήτη!Προστασια του περιβαλλοντος παράλληλα με την κοινή ωφέλεια της κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα