Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Ασπίδα” προστασίας στο Λαφονήσι από τους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου

Διπλή “ασπίδα” προστασίας του Λαφονησιού από τους δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου. Στις κοινές θέσεις των δύο δήμων που χθες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου – Σελίνου προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (που έχει αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος).

Οι δράσεις εξασφαλίζουν την προστασία της ευαίσθητης περιοχής, ενώ βάζουν όρους και κανόνες στην τουριστική και γεωργική ανάπτυξη μιας έκτασης που τμήματα της ανήκουν και στους δύο Δήμους.
Στο χθεσινό Δ.Σ. Καντάνου- Σελίνου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης αναφέρθηκε αρχικά στην πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, των βουλευτών κ. Μπακογιάννη και Διγαλάκη για την ανάγκη προστασίας του Λαφονησιού και του Μπάλου (από την πρόεδρο και τον διευθ. σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ τέθηκε ξεκάθαρα η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου σε Μπάλο και Λαφονήσι).
«Αποφασίσαμε με το Δήμο Κισσάμου και ορίσαμε μια επιτροπή που προτείνει από κοινού τις προτάσεις των δύο δήμων (ο κ. Μ. Κοτρωνάκης από το Δήμο μας, ο κ. Κ. Κουκουράκης πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου από το Δήμο Κισσάμου). Η ΕΠΜ θα διαμορφώσει την τύχη της περιοχής τουριστικά και αναπτυξιακά για την επόμενη 50ετία» είπε ο κ. Περάκης.
Τις προτάσεις των δύο δήμων παρουσίασε ο μηχανικός περιβάλλοντος και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Καντάνου Σελίνου κ. Μανώλης Κοτρωνάκης. Ο ίδιος ανέφερε πως επί της ουσίας μια εταιρεία έχει αναλάβει να εκπονήσει τις 300 ΕΠΜ της χώρας ένα έργο τεράστιο και αυτό που έχει κάνει είναι να βάλει κάποιες πολύ γενικές παρατηρήσεις. Τόνισε επίσης πως ως βάση για τις προτάσεις των δύο δήμων ήταν η ΕΠΜ του Λαφονησίου που είχε εκπονήσει ο Δήμος Ιναχωρίου και που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2018, το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου και το ΓΠΣ Πελεκάνου.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

«Η πρόταση των μελετητών του Υπουργείου αφήνει απροστάτευτη την περιοχή, συμφωνώ με την πρόταση της Επιτροπής των δύο δήμων που θα πρεπε να ήταν και αυστηρότερη» δήλωσε ο κ. Λευτέρης Καστανάκης, ενώ ο Μιχάλης Μπικάκης έδωσε συγχαρητήρια στους κ. Κοτρωνάκη και Κουκουράκη υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις τους «αναδεικνύουν και προστατεύουν πραγματικά την ευαίσθητη ζώνη του Λαφονησιού και βάζουν τέλος στα σχέδια ιδιωτικοποίησης». Θετικός και ο κ. Μανώλης Κουκουλάς με μια παρατήρηση αναφορικά με την απαγόρευση της αλιείας σε ένα μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζώνης ζητώντας να μειωθεί η έκταση της.
«Οι προτάσεις μας είναι απόλυτα σωστές και πραγματικά προστατεύουν το Λαφονήσι και για τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Γιάννης Βαρδουλάκης, ενώ ο Γιώργος Βακάκης έδωσε συγχαρητήρια στην κοινή επιτροπή των δύο δήμων για την εργασία της.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου- Σελίνου” ο κ. Γιώργος Γεωργιλάκης τάχθηκε υπέρ των προτάσεων των δήμων, ενώ τόνισε πως η όλη περιοχή απειλείται «από την κερδοσκοπία, τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την αλλοίωση της και την προσαρμογή της στην εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών».

ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΡΙΟ (ΖΠΦ-Ο9)

Η περιοχή αυτή αφορά το νησί, την παραλία “Βουλισμένη”, το Κεδρόδασος μέχρι και τον Κριό και εκτείνεται παραλιακά.
• Η πρόταση των δύο δήμων προβλέπει μόνο Δημοτικά αναψυκτήρια, τα δύο που ήδη λειτουργούν, μέχρι 50 τ.μ. το καθένα.
• Καμία γεωργική, δασική,κτηνοτροφική, αλιευτική και λοιπή αγροτική εκμετάλλευσης, αποθήκες, θερμοκήπια κ. α. Διατήρηση των υφιστάμενων θρησκευτικών χώρων.
• Δεν επιτρέπει τη βόσκηση, ενώ για την αλιεία τονίζει πως «δεν επιτρέπεται κάθε μορφή αλιευτικής δραστηριότητας, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής μέχρι την ισοβαθή των 50 μ. και προτείνεται η δημιουργία ΘΠΠ (Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής). Απαγορεύεται η αλιεία με δίχτυα τράτας, δράγες, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα και με στατικά δίχτυα πάνω από κοραλλιογενή ενδιαιτήματα και ασβεστοφυκικούς βυθούς (Νόμος Διατήρησης της Βιοποικιλότητας)».
• Η συλλογή φυτών και βοτάνων «επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς λόγους και με τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης ».
• Απαγορεύει χώρους στάθμευσης τουριστ. Λεωφορείων, φορτηγών, και τροχόσπιτών. Δεν επιτρέπονται λιμενικές ζώνες , βιομηχανικές δραστηριότητες, μαρίνες.
• Δεν επιτρέπονται οδοί κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, ούτε οδοί ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, πλατείες. Επιτρέπει μονοπάτια «μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προσατευτέου αντικειμένου ( Ξύλινοι διάδρομοι – μονοπάτια για την κίνηση των επισκεπτών από το σημείο αποβίβασης μέχρι την παραλία και κατά μήκος των αμμωδών ακτών).
• Επιτρέπεται μόνο θαλάσσιος διάδρομος κίνησης μικρών ημερόπλοιων από Παλαιόχωρα- Ελαφονήσι και από αλιευτικό καταφύγιο Σταυρού-Ελαφονήσι..
• Σε ό,τι αφορά τις κατασκευές επιτρέπονται μόνο αυτές που αφορούν την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου και μόνο έργα κατασκευής διαδρόμων ξύλινων και πάσσαλοι-περιφράξεις φυτών και μόνο επί της αμμώδης παραλίας του Λαφονησιού.
• Επιτρέπεται μόνο μια λυόμενη κατασκευή «μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προσταυτέου αντικειμένου».
• Επιτρέπονται μόνο δημοτικές χημικές τουαλέτες και ενημερωτικές πινακίδες. Καμία διαφημιστική πινακίδα.
• Στα θαλάσσια σπορ επιτρέπεται κολύμβηση, ιστιοσανίδα, καταδύσεις και υποβρύχια φωτογράφηση, στον εναλλακτικό τουρισμό επιτρέπεται πεζοπορία αναρρίχηση και canyoning.
• Δεν επιτρέπονται πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής.

ΖΩΝΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ (ΖΠΦ-Ο9)

• Κατοικία επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρησηςτου προστατευτέου αντικειμένου και σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές του Σχεδίου ΠΔ της εγκεκριμένης ΕΠΜ Ελαφονησίου και της νομοθεσίας της εκτός δόμησης περιοχές.
• Δεν επιτρέπονται εγκαταστάσεις πρόνοιας, αθλητικές, εκπαίδευσης. Πολιτιστικές, συνεδριακά κέντρα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές τροφίμων κα.
• Απαγορεύονται εμπορικά καταστήματα, υπεραγορές τροφίμων, τουριστικά καταλύματα επαγγελματικά εργαστήρια, βιοτεχνίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης. Δεν επιτρέπεται βόσκηση, εξορυκτικές δραστηριότητες.
• Δεν επιτρέπονται επίσης πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι πλατείες. Επιτρέπονται μονοπάτια για πεζούς.
• Εστίαση προβλέπεται σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές του Σχεδίου ΠΔ της εγκεκριμένης ΕΠΜ Ελαφονησίου και της νομοθεσίας για τις εκτός δόμησης περιοχές. ήτοι: μέγιστη δόμηση = 200 τ.μ., μέγιστο ποσοστό αλλοίωσης αγροτεμαχίων = 20%, μέγιστο ύψος κτισμάτων = 4 μ. για μονώροφη οικοδομή ή για μονώροφο τμήμα αυτής κ 7,5 μ. για διώροφη ή διώροφο τμήμα αυτής, συνολική επιφάνεια υπογείων χώρων των κατοικιών έως το 30% της συνολ. επιφάνειας των κύριων χώρων . Για αναψυκτήρια προβλέπεται με τους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές του Σχεδίου ΠΔ της εγκεκριμένης ΕΠΜ Ελαφονησίου και της νομοθεσίας για τις εκτός δόμησης περιοχές. ήτοι: μέγιστη δόμηση = 50 τ.μ., μέγιστο ποσοστό αλλοίωσης αγροτεμαχίων = 20%, μέγιστο ύψος κτισμάτων = 4 μ.
• Επιτρέπεται με όρους στάθμευση με συντελεστή αλλοίωσης να ορίζεται στα 0,8. Ο κάθε χώρος στάθμευσης θα οριοθετείται με απλή περίφραξη από ξύλινους πάσσαλους.
• Στάθμευση με όρους επίσης για τα τουριστικά λεωφορεία μόνο για τη διαχείριση των επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή με με συντελεστή 0,8. Οριοθέτηση του χώρου με απλή περίφραξη από ξύλινους πάσσαλους.
• Γεωργικές εκτάσεις: Διατήρηση των υφιστάμενων καλλιεργειών και μετατροπή τους σε βιολογικές καλλιέργειες.

ΖΩΝΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ (ΖΔΟΕ-15)

• Κατοικία επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές του Σχεδίου ΠΔ της εγκεκριμένης ΕΠΜ Ελαφονησίου, του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου και της νομοθεσίας της εκτός δόμησης περιοχές. Πιο συγκεκριμένα: μέγιστη δόμηση = 200 τ.μ., μέγιστο ποσοστό κάλυψης οικοπέδου=10%, μέγιστη επιφάνεια κάλυψης του οικοπέδου με δομημένους χώρους τα 120 τ.μ. και μέγιστη επιφάνεια αλλοίωσης αυτού (του οικοπέδου) το 0,40, μέγιστο ύψος κτισμάτων = 4 μ. για μονώροφη οικοδομή ή για μονώροφο τμήμα αυτής κ 7,5 μ. για διώροφη ή διώροφο τμήμα αυτής, συνολική επιφάνεια υπογείων χώρων των κατοικιών έως το 30% της συνολ. επιφάνειας των κύριων χώρων.
• Επιτρέπονται αθλητικές εγκαταστάσεις, εστίαση και αναψυκτήρια όπως προβλέπει η ΖΔΟΕ- 14 (βλ. παραπάνω). Στάθμευση για ΙΧ και λεωφορεία με τους πιο πάνω όρους επίσης
• Επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα υπό όρους και συγκεκριμένα μόνο εγκαταστάσεις αγροτουρισμού, τουριστικές κατοικίες, τουριστικές επαύλεις και τουριστικά επιπλωμένα διαμερίσματα 3*,-4*-5* και σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές του Σχεδίου ΠΔ της εγκεκριμένης ΕΠΜ Ελαφονησίου, ήτοι: ποσοστό κάλυψης: 10%, συντελεστής δόμησης=0,1, πυκνότητα τουριστικών κλινών = 6 κλίνες/στρέμμα, μέγιστος αρ. κλινών = 100 κλίνες/ιδιοκτησία, κατάτμηση – αρτιότητα = 10 στρέμματα, μέγιστο ποσοστό αλλοίωσης αγροτεμαχίων = 20%, μέγιστο ύψος κτισμάτων = 4 μ. για μονώροφη οικοδομή ή για μονώροφο τμήμα αυτής κ 7,5 μ. για διώροφη ή διώροφο τμήμα αυτής, συνολική επιφάνεια υπογείων χώρων των κατοικιών έως το 30% της συνολ. επιφάνειας των κύριων χώρων.
• Επιτρέπονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας για την προστασία του προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής.
• Δεν επιτρέπονται συνεδριακά κέντρα, υπεραγορές τροφίμων, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, επαγγελματικά εργαστήρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βόσκηση, εξορύξεις.

ΖΩΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΖΒΔΦΠ-09)

Βρίσκεται προς την περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας. Εκεί επιτρέπεται η κατοικία με βάση τους όρους της ΕΠΜ του Ινναχωρίου, επιτρέπονται επίσης δράσεις για την κοιν. Πρόνοια, την εκπαίδευση, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις , χώροι συνάθροισης κοινού, εμπορικά κέντρα και συνεδριακά κέντρα (στα όρια του σχεδίου πόλης), εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών. Επίσης δεν υπάρχουν περιορισμοί για εστίαση και αναψυκτήρια.
Επιτρέπονται υπό όρους καταλύματα τουριστικά που θα λειτουργούν ως αγροτουριστικές μονάδες, χώροι στάθμευσης, βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης για την εξυπηρέτηση των αγροτικών προϊόντων (συσκευαστήρια). Επίσης μπορούν να αναπτυχθούν γεωργικές καλλιέργειες, αποθήκες, εκ περιτροπής βόσκηση, χώροι στάθμευσης, οδοί κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, μικρές ΑΠΕ κα. Τέλος δεν επιτρέπονται εξορύξεις.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA

Σε όλη την έκταση της Natura απαγορεύεται η αλιεία με δίχτυα τράτας, δράγες, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα και με στατικά δίχτυα πάνω από κοραλλιογενή ενδιαιτήματα και ασβεστοφυκικούς βυθούς (Νόμος Διατήρησης της Βιοποικιλότητας). Στην περιοχή από νήσο Ελαφόνησο μέχρι το Ακρωτήριο Κριός δεν επιτρέπεται κάθε μορφή αλιευτικής δραστηριότητας, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής μέχρι την ισοβαθή των 30 μ. και προτείνεται η δημιουργία ΘΠΠ (Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής).
Υδατοδρόμια δεν επιτρέπονται από το νησί της Λαφονήσου μέχρι τον Κριό. Λιμενικές εγκαταστάσεις επιτρέπονται υπό όρους στον υπάρχοντα λιμένα του Αγ. Νικολάου (Σταυρού). Επιτρέπεται επίσης η διέλευση μικρών ημερόπλοιων από Παλαιόχωρα προς το Λαφονήσι.

«Καθαρές κουβέντες» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για τις προστατευόμενες περιοχές

Ανακοίνωση εξέδωσε για τις προστατευόμενες περιοχές εξέδωσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην οποία σημειώνει πως «η κοινωνία των Χανίων φαίνεται να ξεπερνά το παλιό ψευτοδίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι δυναμώνουν και πληθαίνουν οι φωνές για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, του ιδιαίτερα προικισμένου νομού μας, πάνω στον οποίο στηρίζουμε και την οικονομική μας ανάπτυξηΗ άλλη πλευρά του νομίσματος, εντούτοις, είναι ότι το «δυνάμωμα των φωνών» οφείλεται στην έντονη υποβάθμιση που έχουν υποστεί, εμβληματικές περιοχές όπως Λαφονήσι, Μπάλος, Φαλάσαρνα, από μακρόχρονη, αλόγιστη και αρπακτικού χαρακτήρα οικονομική εκμετάλλευση.»
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ “η λύση είναι μία και είναι αυτή που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πριν 30 χρόνια: να θεσπιστούν κανόνες… Ήδη πριν 30 χρόνια, όταν οι περιοχές αυτές εντάσσονταν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να συνταχθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) οι οποίες, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κυρωθούν με Προεδρικά Διατάγματα. Κόντρα στο αρχικό ψευτοδίλημμα, κόντρα στο καφενειακό «οι οικολόγοι που δεν θέλουν την ανάπτυξη» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν υποστήριζε σταθερά τη θέσπιση χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων αλλά και ειδικότερων ρυθμίσεων για τις προστατευόμενες περιοχές. Επί κυβέρνησής του, εγκρίθηκε η ΕΠΜ του Λαφονησιού (χωρίς εντούτοις να προλάβει να ολοκληρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα) και δόθηκαν 17 εκ. ευρώ για τη σύνταξη ΕΠΜ και Προεδρικών Διαταγμάτων και για τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας. Η διαδικασία αυτή προχωρά με τραγικές καθυστερήσεις από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, καθυστερήσεις που γεννούν βάσιμες αμφιβολίες για την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ως το στάδιο των Προεδρικών Διαταγμάτων. Όποιος ενδιαφέρεται για τη σωτηρία και την ορθολογική ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών δεν φέρνει, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, απανωτούς νόμους οι οποίοι επιτρέπουν ό,τι επιθυμεί κάθε επενδυτής ή «επενδυτής» στις περιοχές αυτές. Δεν μαγειρεύει «νόμιμες» παρεκκλίσεις από την υφιστάμενη νομοθεσία που η ίδια κουτσούρεψε. Δεν καθυστερεί, με κάθε δυνατή πρόφαση. Τελειώνοντας την ανακοίνωση δηλώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευρύτερα, αλλά και στα Χανιά ειδικότερα, έδινε και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα αυτόν με όλες του τις δυνάμεις, και θα συστρατευθεί με την καθεμία και τον καθένα που ενστερνίζεται το ότι οι προστατευόμενες περιοχές έχουν πριν από οτιδήποτε άλλο, κανόνες. Καθαρές κουβέντες. Από λόγια και μαγικές λύσεις χορτάσαμε.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα