Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ασπίδα προστασίας τα εμβόλια

Όχι μόνο ασφαλής αλλά και επιβεβλημένος θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής ή βαριάς νόσησης για τη μητέρα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πρόσφατες διεθνείς επιστημονικές έρευνες που έρχονται να διασκεδάσουν τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς για την ασφάλεια του εμβολιασμού στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας Γιώργος Σταθουδάκης μιλώντας στα «Χ.ν.» συνόψισε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν για το θέμα παροτρύνοντας παράλληλα τις εγκυμονούσες και τις οικογένειές τους να μην διστάζουν και να εμπιστευτούν τα εμβόλια.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθουδάκης τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι εγκυμονούσες δεν είναι περισσότερο ευάλωτες από τις άλλες γυναίκες να νοσήσουν. Ωστόσο, οι επιβαρυντικοί παράγοντες παραμένουν και γι’ αυτό τον πληθυσμό οι ίδιοι: «Βαρύτερη νόσο εκδηλώνουν οι εγκυμονούσες που πάχουν από παχυσαρκία, από σακχαρώδη διαβήτη, από υπέρταση , από άσθμα κ.λπ. και γυναίκες που βρίσκονται στο τρίτο τρμίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό προκύπτει και από τις εισαγωγές στις ΜΕΘ όπου βλέπουμε κυρίως γυναίκες που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης», εξήγησε ο κ. Σταθουδάκης.
Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται κάθετα στο έμβρυο, που σημαίνει δεν περνάει τον πλακούντα, ούτε ανιχνεύεται στο αμνιακό υγρό. «Τα νεογνά που νοσούν, νοσούν κυρίως λόγω του οικογενειακού περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Σταθουδάκης και πρόσθεσε ότι οι εγκυμονούσες θα πρέπει να ακολουθούν τους γενικούς κανόνες προφύλαξεις από τον ιό, δηλαδή να φροντίζουν να έχουν καθαρά χέρια, να τηρούν τον κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και να εμβολιάζονται.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Σταθουδάκης υπογράμμισε ότι είναι αντιεπιστημονικό να μην κάνουν οι γυναίκες τα εμβόλια καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παρέπεμψε δε σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία αφού μελετήθηκαν 35.691 εγκυμονούσες που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer και Moderna (28,6% του δείγματος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, 43,3% στο δεύτερο και 25,7% στο τρίτο), δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα ασφαλείας, δηλαδή καμία σημαντική παρενέργεια. «Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση του εμβολίου ούτε με τερατογένεση, ούτε με αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή εμβρυϊκού θανάτου, καθώς τα συστατικά του εμβολίου δεν περνάνε τον πλακούντα και συνεπώς δεν φτάνουν στο έμβρυο. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες στις μητέρες καθώς τα ποσοστά των παρενεργειών είναι παρόμοια με αυτά του γενικού πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Σταθουδάκης.
Σημείωσε δε ότι ακόμα μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ που έγινε με δείγμα 7.530 εγκυμονούσες που εμβολιάστηκαν και άλλες τόσες που δεν εμβολιάστηκαν, κατέδειξε ότι 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό το εμβόλιο προσφέρει προστασία από ασυμπτωματική ή συμπτωματική νόσο σε ποσοστό 78%, ενώ η προστασία από σοβαρή νόσο ή εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ είναι ακόμα υψηλότερη.

ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο κ. Σταθουδάκης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνεται έγκαιρα προκειμένου να υπάρχει προστασία στο τρίτο τρίμηνο που φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτες να νοσήσουν σοβαρά οι εγκυμονούσες. «Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο τρίμηνο κάποιες γυναίκες διστάζουν να εμβολιαστούν γιατί φοβούνται αποβολές. Κι εγώ, προσωπικά, συστήνω να εμβολιάζονται μόλις μπουν στο δεύτερο τρίμηνο ώστε να να προλάβουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό πριν το τρίτο τρίμηνο. Σίγουρα πάντως, κι αυτή είναι και η επίσημη οδηγία της Ελληνικής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Εταιρείας, όλες οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο πρέπει να είναι εμβολιασμένες, γιατί σε περίπτωση που νοσήσουν βαριά τότε είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε πρόωρο τοκετό προκειμένουν να ζήσουν οι μητέρες και τα μωρά.», εξήγησε ο κ. Σταθουδάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι και στη φάση του θηλασμού οι γυναίκες μπορούν με απόλυτη ασφάλεια και για τη γυναίκα και για το νεογνό να εμβολιαστούν.
Διευκρίνισε ακόμα ότι ο εμβολιασμός δεν έχει καμία αρνητική παρενέργεια ούτε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματικές) και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση αυτής της διαδικασίας, όπως αναφέρει και η επίσημη οδηγία της Ελληνικής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Εταιρείας και του Αμερικάνικου Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων.

■ «Ας εμπιστευτούμε τους γιατρούς»

Η Βασιλική Σολανάκη είναι μια από τις γυναίκες που εμβολίαστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είδε στην πράξη να εξελίσσονται όλα ομαλά. Όπως λέει πήρε την απόφαση αυτή μετά από παρότρυνση του γιατρού της κι ενώ βρίσκονταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης.

«Τη περίοδο εκείνη υπήρχαν πολλά κρούσματα και ο γιατρός μου μας είπε ότι θα ήταν καλό να κάνω το εμβόλιο και για εμένα και για το μωρό. Ακόμα και αν κολλούσα το εμβόλιο θα προστάτευε κι εμένα και το έμβρυο», τόνισε η κα Σολανάκη.

Στην ερώτησή μας αν είχε ενδοιασμούς για την απόφασή της αυτή, απάντησε πως είχε αρχικά καθώς υπήρχαν αρκετά άτομα στο κοινωνικό περιβάλλον της που την παρότρυναν να μην το κάνει: «Μου έλεγαν “μην το κάνεις, δεν ξέρεις τι είναι, δεν ξέρεις τι έχει μέσα” κλπ.

Γιατί ξέρουμε τι έχουν τα εμβόλια που κάνουμε τόσα χρόνια; Εγώ άκουσα τους γιατρούς. Αυτούς εμπιστεύτηκα γιατί αυτούς πρέπει να εμπιστευόμαστε», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι στην απόφασή της αυτή είχε την υποστήριξη και του συζύγου της, ο οποίος επίσης είναι εμβολιασμένος.

Μετά τον εμβολιασμό και έως σήμερα όπου το μωράκι είναι 2,5 μηνών, δεν υπήρξε καμία παρενέργεια στην ίδια ή στο μωρό της, όπως επεσήμανε η κα Σολανάκη. «Από το εμβόλιο δεν είχα καμία παρενέργεια ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη δόση. Όλα πήγαν καλά, τόσο εγώ όσο και το μωράκι είμαστε υγιέστατοι. Δεν το μετανιώνω καθόλου. Γνωρίζω δε και πολλές γυναίκες που δεν εμβολιάστηκαν ενώ ήταν έγκυες και το περνάνε πολύ βαριά», είπε η κα Σολανάκη, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε ότι θα κάνει και την τρίτη δόση μόλις περάσει το διάστημα που χρειάζεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα