» Τεκμηρίωση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων
Τα Νεώρια, οι εκκλησίες στον Αγ. Ιωάννη Σφακίων και στην Αργυρούπολη, τα κάστρα της Μυτιλήνης και της Λήμνου και δεκάδες άλλα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μελετώνται, σχεδιάζονται και αποκαθίστανται πάνω στο ερευνητικό έργο του “Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων”.
Παρότι έχουν περάσει μόλις 28 μήνες από τον Ιούνιο του 2019 όταν και θεσμοθετήθηκε το εργαστήριο έχει καταφέρει να παρουσιάζει μεγάλη εξωστρέφεια και να έχει αυτή τη στιγμή δεκάδες προτάσεις από όλη την Ελλάδα για την αποκατάσταση μνημείων.
Όπως μας εξηγούν οι καθηγητές κ. Νίκος Σκουτέλης και Κλήμης Ασλανίδης το Εργαστήριο «αυτοχρηματοδοτείται μέσα από τα προγράμματα που αναλαμβάνει. Έχουμε αποκτήσει όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να κάνουμε τις αναγκαίες εργασίες αποτύπωσης μνημείων με σύγχρονες μεθόδους, ενώ για μια σειρά από εργασίες συνεργαζόμαστε με άλλα εξειδικευμένα εργαστήρια του Πολυτεχνείου».
Στο εργαστήριο εργάζονται προπτυχιακοί και τελειόφοιτοι φοιτητές του ιδρύματος και η εμπειρία και η γνώση που αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους είναι πολύ μεγάλη.
Αυτή τη στιγμή το εργαστήριο υλοποιεί ή έχει ολοκληρώσει μια σειρά από ερευνητικές εργασίες. Αυτές αφορούν:
• Το ερευνητικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των Νεωρίων.
• Την αποκατάσταση των κάστρων Μυτιλήνης και Μολύβου.
• Την αποκατάσταση του Μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) της Μυτιλήνη, η μελέτη για το οποίο πέρασε προχθές από το ΚΑΣ.
• Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη για το κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο.
• Συνεργασία με το Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης και στα πλαίσιο της είναι σε εξέλιξη τα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την καταγραφή των προβιομηχανικών κτηρίων όλη της Κρήτης, για την αξιολόγηση οικισμών που είναι σε συνάφεια με το μονοπάτι Ε4 στα πλαίσια συνεργασίας με την “Πλοηγός Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή”. Tα αποτελέσματα τους θα παρουσιαστούν εντός του έτους.
• Καταγραφή στο Δήμο Πλατανιά όλων των ανενεργών κτηρίων σε συνεργασία με τον Δήμο για την ανάδειξη των παλαιών δημοτικών σχολείων και των παλιών κοινοτικών γραφείων κα.
•Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη αποκατάστασης της Παναγίας Μπαροτσιανής στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.
• Μελέτη για τον ναό της Παναγίας στον Αγ. Ιωάννη Σφακίων.
«Έχουμε πολλές προτάσεις από όλη την Ελλάδα να αναλάβουμε ερευνητικές εργασίες. Η χώρα μας αλλά και η Κρήτη που ζούμε έχει ένα ανεξάντλητο μνημειακό πλούτο ! Πολλά μνημεία της είναι σε κακή κατάσταση και προσπαθούμε να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την διάσωση και την ανάδειξη τους». Στη δράση του εγραστηρίου συμβάλλουν ως σταθεροί συνεργάτες οι καθηγήτριες Μαρία Σταυρουλάκη και Νόνη Μαραβελάκη της Σχολής Αρχιτεκτόνων, οι Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Αντώνης Βαφείδης και Μανώλης Μανούτσογλου της Σχολής Ορυκτών Πόρων, και τα Εργαστήρια Τοπογραφίας του Ε.Μ.Π. και του Α.Π.Θ. «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας έχουν δείξει εμπιστοσύνη τα χρόνια αυτά. Τον Δήμο Σφακίων πρώτα από όλα, το Δήμο Χανίων, την έφορο αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ε. Παπαδοπούλου, τον έφορο αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδη και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη» καταλήγει ο κ. Νίκος Σκουτέλης.
Ερευνητικές εργασίες, αναστηλωσεις και μετά ταμπέλα for sale για να γίνει κανα ξενοδοχειακι… Δε μπορεί πλεον να μιλάει το Πολυτεχνείο για ιστορικά μνημεία. Όταν προσπαθησε με βρώμικες μεθοδεύσεις και με διαδικασίες νυχτας να ξεπουλήσει τον Λόφο Καστέλι.
Οι Χανιώτες γνωρίζουν ότι το Πολυτεχνείο έχει ανθρώπους συνετούς και εργατικούς στην επιστήμη τους και το κοινό καλό, όμως αυτοί δεν είναι η πλειονότητα. Μην κάνετε λοιπόν φίλοι μου γενικεύσεις. Νίκος Σκουτέλης