» Ψήφισμα κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλλι
«Όχι» ξενοδοχεία στον λόφο Καστέλλι λέει με ομόφωνο ψήφισμά της που εγκρίθηκε προχθές η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Υψώνοντας “Ασπίδα” προστασίας της «Ακρόπολης των Χανίων» η Σχολή Αρχιτεκτόνων, επισημαίνει ότι «η προτεινόμενη ξε- νοδοχειακή χρήση πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή αλλοίωση στο ήδη επιβαρυμένο από τον τουρισμό κέντρο της πόλης» και ότι «η επανάχρηση των ιστορικών κτηρίων είναι ασφαλώς θεμιτή, με την προϋπόθεση, όμως, ότι η νέα χρήση είναι συμβατή με τον χαρακτήρα τους».
Ειδικότερα, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει στην κατοχή του από το 1985 τρία ιστορικά κτίρια στον λόφο Καστέλι, στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, τα οποία από το 2013 παρα- μένουν ανενεργά, ενώ το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από αυτά (πρώην 5ηΜεραρχία) τελεί υπό κατάληψη από το 2004, με μικρή διακοπή στο διάστημα 2020-21. Από το 2017 η διοίκηση του Πολυτεχνείου έχει συνάψει σύμ- βαση μίσθωσης με ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να αποκατασταθούν και να μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, οι σχετικές μελέτες δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και φυσικά το έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί.»
Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει την αντίθεσή της στο έργο αυτό για τους ακόλουθους λόγους:
1. Τα τρία ακίνητα ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, δηλαδή το κτίριο των παλιών στρατώνων, το κτίριο των φυλακών και το παλαιό διοικητήριο, μετέπειτα στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας, δεν είναι απλώς τρία από τα εκατοντά- δες ιστορικά κτίρια της παλιάς πόλης των Χανίων, αλλά μνημεία εξέχουσας σημασίας, κτισμένα στη θέση όπου επί αιώνες βρισκόταν το διοικητικό κέντρο της πόλης. Ειδικά το κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας κτίστηκε ως δικαστικό μέγαρο περί το 1870 και σύντομα, μετά από την πυρπόληση το 1897 του παλαιού οθωμανικού διοικητηρίου που βρισκόταν σε άμεση γειτνίαση με αυτό, μετατράπηκε σε διοικητήριο της Κρήτης, αποτελώντας έδρα του Υπά- του Αρμοστή της Κρήτης, πρίγκηπος Γεωργίου. Μετά την Ένωση αποτέλεσε έδρα της 5ης Μεραρχίας Στρατού και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στέγασε τη γερμανική Κομαντατούρ. Αποτελεί μνημείο υψίστης σημασίας για την ιστορία της πόλης, της Κρήτης και της νεώτερης Ελλάδας. Επομένως, η ξενοδοχειακή χρήση είναι εντελώς ασύμβατη με τον εξέχοντα συμβολισμό του.
2. Η ακρόπολη των Χανίων στον λόφο Καστέλι έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία, καθώς αποτελεί τον πυρή- να της μινωικής Κυδωνίας αλλά και της βυζαντινής και ενετικής πόλης. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη παλιά πόλη, η οποία υποφέρει από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, το Καστέλι, χά- ρις στους περιορισμούς στις χρήσεις γης και τις προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει μέχρι σήμερα διατηρήσει διαφορετικό χαρακτήρα, με ήπια τουριστική ανάπτυξη και ενισχυμένη τη χρήση της κατοικίας, η οποία δυστυχώς τείνει να εκλείψει από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Συνεπώς, η προτεινόμενη ξενοδοχειακή χρήση πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή αλλοίωση στο ήδη επιβαρυμένο από τον τουρισμό κέντρο της πόλης.
3. Η επανάχρηση των ιστορικών κτη- ρίων είναι ασφαλώς θεμιτή, με την προϋπόθεση, όμως, ότι η νέα χρήση είναι συμβατή με τον χαρακτήρα τους. Οι επεμβάσεις που απαιτούνται για την
μετατροπή των κτιρίων αυτών σε ξενοδοχεία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αλλοιώσεις του εσωτερικού τους χώρου, καθώς επιβάλλουν πλήθος νέων διαρρυθμίσεων και ογκώδεις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, και είναι ως εκ τούτου ασύμβατες με την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία.
4. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο διαθέτει μεγάλους χώρους στην Πολυτεχνειούπολη, έξι χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων, παραμένει αποκομμένο από την πόλη και από την τοπική κοινωνία, παρά το ότι είναι ο σπουδαιότερος δημόσιος φορέας που εδρεύει στα Χανιά. Η προσεκτική αποκατάσταση και η λελογισμένη επανάχρηση των μοναδικών αυτών κτιρίων με διατήρηση του ιστορικού και δημόσιου χαρακτήρα τους είναι επιβεβλημένες, ώστε το ίδρυμα να ενισχύσει τους δεσμούς του με την κοινωνία κα-θώς και το διεθνές γόητρό του.
Καταλήγοντας καλεί «την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην δεχθούν την μετατροπή των τριών ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι σε ξενοδοχεία και τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να αναζητήσει εναλλακτική λύση για αυτά».