Ομιχλώδες το τοπίο στη Μ. Ανατολή απ’ τις απειλές του Ιράν και των δορυφόρων του εκφράζοντες την αποφασιστικότητα τους ν’ αποκρούσουν τους Αμερικανούς, που κάνουν στην περιοχή “ψυχολογικό πόλεμο”.
Το 2005 η Ε.Ε. είχε πρωτοστατήσει στη συμφωνία (JCPOA) για τα πυρηνικά, που συμμετείχαν και οι Η.Π.Α. Το Ιράν τήρησε τις δεσμεύσεις του, ενώ ο Τράμπ, επικαλούμενος λόγους που δεν συνέτρεχαν στην εν λόγω συμφωνία, ανακοίνωσε την αποχώρησή του απ’ αυτήν, πράγμα που χαρακτηρίστηκε απ’ τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα “σοβαρό σφάλμα”. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζητά με τον υπ. Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν την ανάπτυξη στην περιοχή της Μ. Ανατολής 120.000 ανδρών για την εξασφάλιση των Αμερικανικών συμφερόντων και του προσωπικού των από επιθέσεις Ισλαμιστών.
Κατόπιν τούτου και το Ιραν εκφόβισε ότι θ’ αποχωρήσει από τη συμφωνία, θα επαναλάβει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέως ύδατος και θα μεθοδεύσει την εξαγωγή 1,5 εκατομ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα τρεις φορές περισσότερο απ’ όσο προβλεπόταν απ’ τις αμερικανικές κυρώσεις τον περασμένο Νοέμβριο. Το Ιράν δεν σταματά εδώ, κλιμακώνει τις απειλές του να μπλοκάρει τον θαλάσσιο δρόμο των στενών του Ορμούζ, ελέγχοντας το εμπόριο των γειτονικών χωρών, αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να πείσουν τις χώρες, να μην αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Οι Ευρωπαίοι διατύπωσαν τις ανησυχίες τους στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο, που επισκεύθηκε τις Βρυξέλλες για ένα πιθανολογούμενο θερμό επεισόδιο στον Κόλπο από κάποιο απροσδόκητο “ατύχημα”. Ο Πομπέο τελευταία, ενώ κορυφώνεται η κρίση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ βρέθηκε να συνομιλεί και με τον Ρώσο ομολογό του Λαβρώφ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και κατόπιν με τον Πούτιν. Δεν κατάφερε να μετριάσει “τις ανησυχίες του για την κλιμακούμενη ένταση Αμερικής και Ιράν”.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, ότι «υπάρχει μια προφανής κατάσταση, η οποία δυστυχώς τείνει σε περαιτέρω κλιμάκωση», κάλεσε δε το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απ’ τη συμφωνία jcPOA, καθ’ όσον, «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει κάτι να το σώσει», και διότι ο ίδιος «δεν είναι ομάδα διάσωσης». Όμως ο Πομπέο έκανε την εμφάνισή του και στη Βαγδάτη, στον Λίβανο, στα Αραβικά Εμιράτα και στο Τουρκμενιστάν. Τέτοιες μετακινήσεις ανδρών διπλωματών σημειώνονται σε περιπτώσεις επικειμένων συγκρούσεων. Εν προκειμένω υπάρχουν ενδείξεις επιθέσεων του Ιράν εναντίον στόχων Αμερικανικών στη Μ. Ανατολή, και κατά πετρελαιοφόρων από φιλοϊρανούς αντάρτες της Υεμένης. Μετά την ανακοίνωση της Βαγδάτης, ότι θ’ αγοράσει και κείνη από τους Ρώσους, τούτο συνιστά έμμεση απειλή και καθιστά περαιτέρω ομιχλώδες το τοπίο με αποτέλεσμα, να συντηρείται “υψηλού επιπέδου συναγερμός” με μπροστάρηδες Γερμανούς και Ολλανδούς.
Το νέο κύμα συγκρούσεων στο Ιντλίμπ Β/Δ της Συρίας έχει προκαλέσει εκτοπισμό περί τις 150.000 κατοίκους απ’ την επίθεση των στρατευμάτων του Ασάντ, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους. Υπάρχουν και ‘κει Ρωσοτουρκικά “νιτερέσα” στην ουδέτερη ζώνη του Ιντλίμπ, όπου οι Ισλαμικοί θύλακες. Οι Τούρκοι απαιτούν να δημιουργηθεί “ζώνη ασφαλείας” υπό τουρκική επίβλεψη, εντός των εδαφών της Συρίας, που δεν το βλέπει με καλό μάτι η Ρωσία, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει πλεόν αποφασιστικά το Μεσανατολικό.
Ο Πούτιν παίζει σε πολλά ταμπλώ. Μαζί με τον Τράμπ δημιουργούν ανησυχίες στον κόσμο, είναι δε αμφότεροι κρυψίνοες μη αποκαλύπτοντες τις πραγματικές σκέψεις και προθέσεις τους, υποκριτικοί, ανειλικρινείς!