Πολύ κοντά στη δημιουργία κοινωνικών δομών για τους εν δυνάμει αλλά και κατά περίπτωση άστεγους, βρίσκεται το Δ.Σ. του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.), ο οποίος δεν έχει ακόμα συμπληρώσει έναν μήνα από την ανάληψη καθηκόντων του.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. κ. Μιχάλης Βλαχάκης, η πρότασή του Δ.Σ. για την αντιμετώπιση του θέματος αναμένεται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων την επόμενη -πιθανότατα- εβδομάδα, καθώς χρειάζεται απόφαση του οργάνου για να προχωρήσουν οι όποιες δράσεις εγκριθούν.
Συντονισμός – συνεργασίες
• Η λύση που αναμένεται να προταθεί στηρίζεται στην ετοιμότητα που φάνηκε να έχουν οι άνθρωποι της δημοτικής ομάδας των “Ενεργών Πολιτών” καθώς ήδη έχει φύγει ολοκληρωμένη πρόταση – αίτημα του Δήμου Χανίων προς το Υπουργείο Εργασίας για ένταξη και χρηματοδότησή του από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Στέγαση επανένταξη”. Και φυσικά στην ιεράρχηση του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής τους.
• Είναι, επίσης, προφανές ότι η γνώση για την ύπαρξη και την δυνατότητα επιχορήγησης του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων από το Υπ. Εργασίας αυτού του προγράμματος, έγινε με… μαραθώνιους ρυθμούς καθώς δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ωστόσο, κατάφεραν με συντονισμό σε χρόνο ρεκόρ να καταθέσουν εμπρόθεσμα την πρόταση του Δήμου Χανίων.
• Η άμεση αυτή κινητικότητα-την ώρα που και από τον Δήμο Ηρακλείου υπήρξε ανάλογο αίτημα προς το Υπουργείο – δείχνει ότι και οι στρατηγικές επιλογές της νέας δημοτικής αρχής για συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και άλλους Δήμους του Νομού και της Κρήτης μπορούν να αποδώσουν καρπούς: π.χ.την αλληλοενημέρωση και αλληλοστήριξη των Κρητικών.
• Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη όμως, η επιτυχία του προγράμματος γενικά θα στηριχθεί στην καταγραφή των εν δυνάμει αστέγων που κάνουν πυρετωδώς αυτήν την στιγμή τόσο οι υπηρεσίες του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. όσο και η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου αλλά και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που ο Δήμος υλοποιεί μέσω προγραμμάτων όπως το “Βοήθεια στο σπίτι”, Κ.Α.Π.Η. κ.λπ.
• Επισημαίνεται ότι ο κ. Βλαχάκης, ουσιαστικά μίλησε για ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς όπως μας είπε, «μέχρι την 2-10-14 που ανέλαβαν δεν υπήρχε καμία εμπλοκή του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου». Κάθε υπηρεσία δηλαδή, λειτουργούσε… αυτόνομα!
• Επίσης η πρόταση κατατέθηκε σε συνεργασία με τον φορέα “ΣΥΜΠΡΑΞΗ” στον οποίο ως γνωστό συμμετέχουν πολλοί τοπικοί Φορείς όπως η ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Βουκολιών, o Σύλλογος ξενοδόχων και ενοικιαζομένων δωματίων, o νέος εμπορικός σύλλογος Κισάμου.
Ωφέλεια – πρόβλεψη
• Το πρόγραμμα αυτό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. έχει δύο πυλώνες, την εργασιακή επανένταξη και τη στέγαση. Θα στηρίξει μέχρι 70 ωφελούμενους, οι οποίοι θα έχουν “οροφή” επιχορήγησης τις 11.000 ευρώ για την επανένταξη.
• Για τη στέγαση κάθε οικογένεια θα επιδοτείται για μίσθωμα σε διαμερίσματα ή αλλού και όχι σε ξενώνες. Επίσης επιδοτούνται λογ/σμοί ΔΕΚΟ, αναγκαίες οικιακές συσκευές κ. ά.
• Δυνητικά δίνεται επιδότηση 3.600 ευρώ για αναγκαίες επισκευές προκειμένου μία κατοικία αστέγων να καταστεί κατοικήσιμη.
• Ο δεύτερος πυλώνας της πρότασης του Δήμου Χανίων αφορά στην επανένταξη των αστέγων όπως απαιτείται από το πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό κρίθηκε αναγκαία από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. η συνεργασία με τον τοπικό φορέα “ΣΥΜΠΡΑΞΗ”, ο οποίος έχοντας την εμπειρία και τη δυνατότητα θα αναλάβει την εργασιακή επανένταξή των ωφελούμενων του προγράμματος.
Καταγραφή
• Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, γίνεται η καταγραφή των αστέγων από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε μέσα από τον συντονισμό και τις συνέργειες υπηρεσιών να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία. Η καταγραφή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε το θέμα θα εισαχθεί κανονικά στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (Δ.Σ.). Οπως τόνισε πάντως ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., ο επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα ο άνθρωπος” κ. Γ. Σαρρής, είχε, επίσης, καταθέσει επερώτηση για το θέμα των αστέγων. Επειδή ως Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων βρισκόμαστε στη διαδικασία έρευνας και καταγραφής στοιχείων, ζητήθηκε από τον κ. Σαρρή να μην συζητηθεί ως ερώτηση το θέμα, αλλά να τεθεί την επόμενη εβδομάδα κανονικά στην ημερήσια διάταξη. Ωστε να υπάρχουν πλέον τα στοιχεία και ως εκ τούτου να μπορέσουμε να βρούμε όλοι μαζί ΛΥΣΗ για το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Και, προς τιμήν του, μας είπε ο κ. Βλαχάκης, ο κ. Σαρρής δέχτηκε να καθυστερηθεί η ερώτησή του.
Μίσθωση ξενοδοχείου
• Η λύση πάντως που φαίνεται να προκρίνεται, είναι αυτή της μίσθωσης ξενοδοχείου. Εξ αιτίας του ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών και η αναγκαία γραφειοκρατία δεν θα επιτρέψει μια πιο μόνιμη λύση όπως η δημιουργία και λειτουργία λαϊκού υπνωτηρίου.
• Ερωτηθείς ο κ. Βλαχάκης για το γεγονός ότι ακόμα και η μίσθωση ενός ξενοδοχείου θα απαιτήσει γραφειοκρατικά χρόνο προκήρυξης κ.λπ. και άρα ο χειμώνας μπορεί να περάσει, απάντησε ότι υπάρχουν λύσεις. Οι οποίες, εάν περάσουν από μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μπορέσει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.
Εκτακτα περιστατικά
• Τα “Χανιώτικα νέα” εδώ και χρόνια κάνουν ρεπορτάζ και αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα των αστέγων της πόλης. Σε μόνιμη βάση. Οπως άλλωστε κάνουν και άλλα τοπικά Μ.Μ.Ε. αλλά και άτομα και συλλογικότητες (π.χ.«Οι Γιατροί του Κόσμου» είχαν παλιότερα ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην διαχείριση και λειτουργία ενός «λαϊκού υπνωτηρίου» καθώς έχουν την εμπειρία από την λειτουργία ανάλογης δομής στην Αθήνα. «Φυσικά»…αγνοήθηκαν! )
• Και η στήλη, από το 2005 έκανε ειδικά αφιερώματα και είχε αναδείξει το πρόβλημα ανυπαρξίας καταγραφής τόσο των εν δυνάμει αστέγων όσο και – κυρίως- των άστεγων που πολλοί βλέπουμε να την “βγάζουν” σε παγκάκια ή… κατακόμβες της πόλης. Τίτλος του τότε οδοιπορικού μας «Απροστάτευτοι και άστεγοι στα Χανιά. Αναλώσιμοι ή θεραπεύσιμοι;»
• Μόλις σήμερα, λοιπόν, σχεδόν 10 χρόνια μετά, η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Χανίων, υλοποιεί την αναγκαιότητα αυτής της καταγραφής. Και πάλι όμως μόνο των εν δυνάμει αστέγων. Εκείνων, δηλαδή, που προστρέχουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων.
• Και, μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε, ότι ήδη τις μέρες αυτές δύο ζευγάρια αστέγων ζήτησαν τη βοήθεια του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Ο οποίος, μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή τη δομή να τους βοηθήσει, όμως απευθύνθηκε σε άλλους φορείς. Και βρέθηκε άμεσα λύση μέσω της τοπικής εκκλησίας και ειδικότερα στο ναό του “Αγίου Ραφαήλ”, στον οποίο ο παπά Λεωνίδας Ηλιάκης, εδώ και χρόνια, έχει δημιουργήσει μία δομή για άστεγους.
• Ωστόσο, πέραν των εν δυνάμει αστέγων που ήδη καταγράφονται και αυτό είναι πράγματι σημαντικό υπάρχουν και τα περιστατικά που δεν είναι καταγεγραμμένα. Αλλά τα βλέπουμε κάθε χρόνο και μερικές φορές, τον χειμώνα, έχουν δραματική κατάληξη.
• Στο ερώτημα, πόσοι είναι οι άστεγοι που δεν καταγράφονται από τις υπηρεσίες, ο κ. Βλαχάκης, είπε ότι -δυστυχώς- δεν έχει σχετικά στοιχεία.
• Υπάρχουν, όμως. Τους βλέπουμε. Και είναι ανάγκη να βοηθηθούν. Ασφαλώς και σήμερα υπάρχουν περισσότερες ελπίδες να λυθεί και το αυτό το πρόβλημα, αφού υπάρχουν οι ενέργειες και οι συνέργειες που απαιτούνται για λύση των εν δυνάμει αστέγων. Εστω προσωρινά.
• Αλλωστε, πρέπει επίσης να δρομολογηθεί μια μόνιμη λύση. Με τη δημιουργία μόνιμου λαϊκού υπνωτηρίου ή στέγης φιλοξενίας αστέγων μιας νύχτας, τουλάχιστον.
• Καλού κακού, πάντως, θα διατηρήσουμε και στις σημερινές μας «εφημερίες» το ήμισυ του παλιού μας ερωτηματικού (για το πρώτο έχουμε πεισθεί ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και ανασκούμπωμα να λυθεί). Μέχρι να δούμε όμως τα αποτελέσματα, το ερώτημα παραμένει: “Θεραπεύσιμοι”;