8.4 C
Chania
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025

Ασθένειες απειλούν τα αμπέλια στην Κρήτη

Το ωίδιο, ο περονόσπορος, η ευδεμίδα και το τζιτζικάκι είναι οι τέσσερις “εχθροί” του αμπελιού στην Κρήτη αυτή την περίοδο. Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομιού Ελέγχου Ηρακλείου, εξέδωσε χθες τεχνικό δελτίο, μέσω του οποίου παρέχει οδηγίες – συμβουλές στους παραγωγές για να προστατέψουν τις καλλιέργιεές τους.

Περονόσπορος:

2Η παρατεταμένη ανομβρία και οι λιγοστές χαμηλού ύψους βροχές που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της βλάστησης δεν έχουν ευνοήσει την ασθένεια. Μόνο στις περιοχές όπου σημειώθηκαν βροχές ύψους 10 χιλ. και άνω, την 7η Απριλίου (ν.Ρεθύμνου και ν.Χανίων), υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων μετά τα μέσα του Απριλίου.
Το Κέντρο συστείνει να μην γίνονται άσκοποι ψεκασμοί, αλλά ειδικά για τα Χανιά όπου σημειώθηκαν οι βροχές, τονίζει πως πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις). Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας, να γίνεται άμεσα ψεκασμός και παρακαλούμε να ενημερωθεί η υπηρεσία.

Ωίδιο:
Οι πρώιμες προσβολές (σύμπτωμα βλαστοί – σημαίες) έχουν εμφανιστεί από τις αρχές του Απριλίου σε αμπέλια της πρώιμης ζώνης. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί παρότι υπάρχουν σε μικρό ποσοστό (μόλις 2-3 ‰), διατηρούν το μόλυσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το διασπείρουν σε όλο το αμπέλι.
Το Κέντρο συμβουλεύει να γίνει άμεσα επέμβαση στα αμπέλια που δεν έχει γίνει ακόμα ψεκασμός.Οι μολυσμένοι βλαστοί που τυχόν γίνονται αντιληπτοί, να αφαιρούνται και να απομακρύνονται από τα αμπέλια κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών εργασιών.

Τζιτζικάκι:
4Οι πρώτες μετακινήσεις (πτερωτά άτομα) έχουν παρατηρηθεί σε αμπέλια
που βρίσκονται από την παραλιακή έως και την μεσοπρώιμη ζώνη, σε θέσεις κοντά σε άλλους ξενιστές του εντόμου όπως καλαμιές, βάτα κλπ.
Από το Κέντρο δεν συστήνεται ψεκασμός. Η αντιμετώπιση στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη.

Ευδεμίδα:
3Η ανθόβια γενιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πτήση έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου στις πρωιμότερες περιοχές και σταδιακά μέχρι τις αρχές Απριλίου εμφανίστηκε και στις οψιμότερες περιοχές. Στην ανθόβια γενιά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ολοκληρώνει την ανάπτυξή του στις ανθοταξίες της ελιάς και οι προσβολές στα αμπέλια είναι χωρίς οικονομική σημασία.
Το Κέντρο σημειώνει πως για την προστασία από την ανθόβια γενιά, μόνο στις επιτραπέζιες ποικιλίες που καρποδένουν πριν τη σουλτανίνα, (prime, superior, ralli κλπ.) θα ενημερώσει με επόμενο δελτίο. Προς το παρών δεν συνιστάται αντιμετώπιση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα