«Η οικονομική κρίση αυξάνει την αυτοθεραπεία, δηλαδή τη χρήση από ασθενείς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για συμπτώματα και ήπιες παθήσεις». Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανόλης Κατσαράκης στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία στο ξενοδοχείο “Σαμαριά”. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν “Ο ρόλος του Φαρμακοποιού στην αυτοθεραπεία – νέες προοπτικές”, με ομιλητή τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Νικόλαο Σιταρά. Η επιστημονική εκδήλωση απευθυνόταν σε φαρμακοποιούς και βοηθούς Φαρμακείου. Οπως επεσήμανε ο κ. Κατσαράκης «η αυτοθεραπεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα για οικονομικούς λόγους, αφού ο ασθενής πρέπει να δαπανήσει χρήματα για να πάει στον γιατρό του ή να περιμένει για πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία στα Επείγοντα του Νοσοκομείου για να εξυπηρετηθεί. Οπότε η εύκολη λύση γι’ αυτόν είναι να μεταβεί στο Φαρμακείο και να ζητήσει κάποια σκευάσματα, τα οποία ενδεχομένως θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου επεσήμανε τον ρόλο της εκπαίδευσης του φαρμακοποιού σήμερα για τις θεραπείες, αφού ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα π.χ. ντεπόν, ασπιρίνες, κρέμες με κορτιζόνη για δερματοπάθειες, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, αντιπυρετικά, συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. «Ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις αντενδείξεις, τις αλληλεπιδράσεις, τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων που ζητά ο ασθενής χωρίς ιατρική συνταγή. Παράλληλα, να είναι ενημερωμένος για τα συμπληρώματα, για τις βιταμίνες, για τη φυτοθεραπεία, για τα ομοιοπαθητικά προκειμένου να συμβουλεύσει τον ασθενή για την ορθή χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων», επεσήμανε. Από την πλευρά του ο κ. Σιταράς επεσήμανε πως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έχουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας, συμβουλών και πληροφόρησης προς τους ασθενείς, σχετικά με την αυτοθεραπεία και την ορθολογική χρήση των φαρμάκων.
«Αυτοθεραπεία είναι το δικαίωμα κάθε ασθενούς, μόνος του (με δική του ευθύνη) να επιλέξει και να εφαρμόσει τη θεραπεία στον εαυτό του. Σήμερα παγκόσμια υπάρχει μία τάση ο κόσμος να οδηγηθεί προς την αυτοθεραπεία με φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Η αυτοθεραπεία όμως πρέπει να στηρίζεται στη γνώση, ώστε ο φαρμακοποιός να έχει γνώσεις για να καθοδηγήσει τον ασθενή. Συνεπώς το “κλειδί” είναι ο ενημερωμένος φαρμακοποιός και ο αμφισβητίας ασθενής», τόνισε.