Δύσκολο να καταλάβει κανείς στην εποχή μας, πότε ένας πολιτικός λέει την αλήθεια και, πού βρίσκεται το πραγματικό νόημα των συλλογισμών του. Εξαγγελίες και πολιτικές δεσμεύσεις ακούστηκαν απ’ τα κόμματα εξουσίας στη Δ.Ε.Θ. Οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί διευκολύνουν τις μεθοδεύσεις αποπροσανατολισμού της κοινωνίας και πολλάκις οδηγούν στον χλευασμό της αναξιοπιστίας όλων των “πολλά υποσχομένων”.
Ακούσαμε τον αρχηγό της Ν.Δ., να ομιλεί σε ήχο πλάγιο του δεύτερου. Φεύγουν οι συνταξιούχοι, όταν λήγει η σύμβασή τους. Μπορούν οι εργοδότες ν’ αποκλίνουν απ’ τις συμφωνίες με τους υπαλλήλους τους, «όταν θα πρέπει να σωθεί η επιχείρηση». Το Δημόσιο «μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα μέλη», αφού σμικρυνθεί ο δημόσιος παρεμβατισμός και εξορθολογισθεί η Δημόσια Διοίκηση με το “ψηφιακό σύστημα”. Θα γίνει αξιολόγηση των υπαλλήλων στα Υπουργεία, που θα τους αναβαθμίσει και αυτοί από “δημόσιοι υπάλληλοι” θα γίνουν “δημόσιοι λειτουργοί”!! Θα εφαρμοσθούν «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», όμως «το ύψος του μισθού θα το ρυθμίζουν οι “εταίροι»!! Θα βαθμολογισθούν τα Πανεπιστήμια από Ανεξάρτητη Αρχή!!
Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για τους κακοπληρωτές, που τα δάνειά τους “κοκκίνησαν” και γι’ αυτούς η κυβέρνησή του θα είναι αμείλικτη. Δεν είπε τίποτα για τα “θαλασσοδάνεια” των κομμάτων. Δεν ρωτήθηκε από κανέναν, όπως δεν ρωτήθηκε, πώς θα προχωρήσει η δικαιοσύνη στην τιμωρία, όσων ενέχονται στην κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου, χαρακτήρισε δε ως αντισυνταγματική την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Πρότεινε τον εξανθρωπισμό στις φυλακές, την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου 4322/15, όσον αφορά τις άδειες των κρατουμένων, που είναι στο στόχαστρο της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό το νόμο ο υπουργός έχει πει ότι, «πρέπει να γίνουν αλλαγές», αλλά δεν τις έκανε. Επίσης επεσήμανε την αυστηρή εφαρμογή των νόμων της Δημόσιας Τάξης.
Αλήθεια, σοβαρολογούσε, όταν ομιλούσε περί της φιλελευθεροποίησης της παιδείας, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση Δημοσίων Υπηρεσιών και του Ασφαλιστικού Συστήματος; Εχουμε παραδείγματα πώς συμπεριφέρονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους. Θα εξυγιανθούν οι ασφαλιστικοί φορείς, βάζοντας οι ασφαλισμένοι “το κεφάλι τους στο ντορβά”, ή θα βάλουν λουκέτο;
Οι επαφές του Κυριάκου συνίστανται στην προσέλευση ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, που ιδιωτεύουν. Η πιο πετυχημένη φράση, που ακούστηκε, είναι η έκκληση στο “Ποτάμι”, να συμπλεύσει μαζί του. Σκοπεύει να τοποθετήσει ανθρώπους του στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και τον Σταύρο εξωκοινοβουλευτικό υπουργό. Η αλήθεια θα φανεί το Νοέμβριο, που το “Ποτάμι” θα κάνει το συνέδριό του και θα οριστικοποιηθούν οι διαρροές προς τα δεξιά και αριστερά. Πάντως τέτοιες σκέψεις είναι δύσκολα εφαρμόσιμες, διότι θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες απ’ τις εσωκομματικές αντιδράσεις των ανθρώπων της Ν.Δ.
“Αστραψε και βρόντηξε” ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να τον πιστέψει, γιατί η Ν.Δ. είναι το “νέο που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά”, κι έστειλε το μήνυμα, ν’ αλλάξει το “δεν γίνεται” με το “μπορούμε” Η αντιγραφή του συνθήματος θεμιτή, το ερώτημα είναι: αρκεί ένα σύνθημα; Μήπως φθάσουμε στο σημείο να ξανακλαίμε και κανείς να μην γελάει;