Άσβεστη παραμένει η φλόγα του Νοέμβρη και στα Χανιά, όπου χθες δεκάδες πολίτες συμμετείχαν στην πορεία τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου, σωματεία, σύλλογοι, φορείς κ.ά. πραγματοποίησαν μια δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με σημείο εκκίνησης τη Δημοτική Αγορά.
Mέλη και πρόεδροι συλλόγων μίλησαν στους δημοσιογράφους για την χθεσινή συγκέντρωση και τη σημασία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σήμερα, φτιάχνοντας μια «γέφυρα» στα συνθήματα του χθες με το σήμερα.
Ο Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος (φωτ.), μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντα διαχρονικό και πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό στο κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων και στο κομμάτι της φτώχειας, με όλους τους νόμους που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν βυθίσει το λαό στη φτώχεια. Αυτή τη στιγμή, ο λαός πληρώνει την ενεργειακή κρίση, βλέπουμε βασικά αγαθά καθημερινά όλο και περισσότερο να αυξάνονται οι τιμές στο σουπερμάρκετ, βλέπουμε ταυτόχρονα η δωρεάν παιδεία να καταργείται, όλο και περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες αποκλείονται από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της ΕΒΕ».
Από μεριάς της, η Χρύσα Τσιλιγιάννη (φωτ.), πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, σημείωσε ότι «οι φοιτητές του 1973 είχαν την στήριξη του εργαζόμενου λαού, των αγροτών της υπαίθρου, των φυλακισμένων στα κελιά και στα ξερονήσια και έτσι κατάφεραν να ανατρέψουν το καθεστώς της περιόδου. Τα συνθήματα που γράφτηκαν έξω από το Πολυτεχνείο “έξω οι ΗΠΑ”, “έξω το ΝΑΤΟ” είναι πιο επίκαιρα από ποτέ αυτή τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας κι ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ στα ουκρανικά εδάφη κι εμάς στα Χανιά μας αγγίζει άμεσα διότι βρισκόμαστε ελάχιστα χιλιόμετρα από τη βάση της Σούδας. Είναι υπόθεση δική μας, των φοιτητών με την στήριξη των εργαζομένων, των αγροτών, των εργατών, όλο αυτό να το ανατρέψουμε ακόμη μια φορά, να μην προσαρμοστούμε σε όλα αυτά τα μέτρα που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση -στα θεμέλια της προηγούμενης- προσπαθεί να μας περάσει∙ με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, να τσακίζουν κάθε μέσο νοικοκυριό αλλά κι εμάς».
Ο ταμίας της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας (φωτ.), σχολίασε πως «η εξέγερση έδειξε την δύναμη του φοιτητικού, μαθητικού κι εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και κατάφερε εν τέλει να ρίξει την χούντα. Οι φωνές των φοιτητών και των εργατών για καλύτερη παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, που έφτασαν σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας ένα κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα του κόσμου και φέρνοντας την διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της, έμελλαν να γίνουν ορόσημα κάθε αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου (φωτ.), συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, υποστήριξε πως «φέτος, δυστυχώς με την κυβέρνηση της ΝΔ, το σύνθημα του Νοέμβρη του ’73 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία”. “Ψωμί” γιατί η ακρίβεια χτυπάει τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, σε βαθμό απελπιστικό, “παιδεία” γιατί η παιδεία μας συνεχίζει να έχει τα χάλια που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, “ελευθερία” γιατί είναι οριακά πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε με τις παρακολουθήσεις και θα συμπλήρωνα και την “υγεία”. Αγώνας κι αγωνία του λαού είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Σε γραπτή δήλωσή του για την επέτειο, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέριε πως «Σαράντα εννιά χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδεικνύει περίτρανα, τη δύναμη που έχουν οι νέοι και οι λιγοστοί όταν προτάσσουν στη μάχη ιδανικά όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η ισότητα. Σε μια περίοδο που οι έννοιες αυτές, δυστυχώς δεν είναι δεδομένες για όλους, η ταύτιση είναι μοιραία. Το βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, στην άνιση μάχη απλών ανθρώπων ενάντια στον πόλεμο και στο Ιράν στη μάχη των γυναικών για την ισότητα, πως η θυσία λιγοστών ανθρώπων μπορεί να γίνει ο οδηγός που θα επιφέρει την αλλαγή. Η Δημοκρατία θα τιμά πάντα τη 17η Νοεμβρίου, τον αγώνα των μαχητών της Ελευθερίας και των αξιών, που η θυσία τους παραμένει άσβεστος φάρος ιδεών για τις επόμενες γενιές».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος , επικεφαλής της παράτξης “Κρήτη Μπρόστα”, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, σημειώνει πως «χτίσαμε, με κόπους και αγώνες, την πιο σταθερή δημοκρατία που έχει γνωρίσει ο τόπος μας στη νεότερη ιστορία του, μια δημοκρατία ισχυρή και λειτουργική. Το δικό μας χρέος μας σήμερα απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν για να την έχουμε είναι να την προφυλάσσουμε, με ενότητα και ομοψυχία. Να μην επιτρέπουμε να την τραυματίζουν οι αιώνιοι εχθροί της, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός. Να την κάνουμε καθημερινή πράξη και να την εμβαθύνουμε για να την παραδώσουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές, όπως οφείλουμε».
Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης, σχολιάζει πως «τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να διεκδικούν ουσιαστική, πολύπλευρη μόρφωση και να αγωνίζονται για μια δικαιότερη κοινωνία κι ένα καλύτερο μέλλον».
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ “ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ”
Σε κατάληψη του κτηρίου Παπαδόπετρου προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την απόφαση της κατάληψης είχε λάβει η συνέλευση του “Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης” στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.
Η κατάληψη ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.
Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο – δωρεά στο Ίδρυμα – υπάρχει σχέδιο να αξιοποιηθεί από το Πολυτεχνείο ενώ οι θέσεις των φοιτητικών συλλόγων είναι να δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.