Ζωντανή παραμένει η μνήμη του ολοκαυτώματος του Σκινέ και της εκτέλεσης στον Κερίτη, που τιμήθηκε σε δύο εκδηλώσεις το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας. Τις εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο Δήμος Πλατανιά και οι κάτοικοι των περιοχών.
Στα γεγονότα της καταστροφής του Σκινέ αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μανωλιουδάκης, Ναύαρχος ε.α. – Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού και Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού -Λιμενικού Σώματος.
Ο κ. Μανωλιουδάκης παρέθεσε στοιχεία από αναφορές των Γερμανών για τη Μάχη της Κρήτης, την κατάληψη του νησιού, την αντίσταση των κατοίκων της. «Πάνω από 3000 κάτοικοι της Κρήτης, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά εκτελέστηκαν την περίοδο της κατοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή του Σκινέ, τον ρόλο του “δρ. Μίλερ” ενός Γερμανού που σε ρόλο κατασκόπου αναζητούσε στοιχεία για την εμπλοκή των κατοίκων στην αντίσταση. Την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια περικύκλωσης του χωριού στις 22 προς 23 Ιουλίου, επειδή τους κατάλαβαν και τους γάβγισαν τα σκυλιά του χωριού, τη συγκέντρωση των σκυλιών την επόμενη ημέρα και την εκτέλεση τους με την αιτιολογία ότι ήταν φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τους ανθρώπους, την εκτέλεση των 108 πολιτών στον Κερίτη, την εκ νέου περικύκλωση του Σκινέ την 1η Αυγούστου την εκτέλεση 44 πολιτών, την εξορία των γυναικοπαίδων σε Γεωργιούπολη και Μαργαρίτες, το κάψιμο 250 σπιτιών και τη μετατροπή του Σκινέ σε στρατιωτική ζώνη.
Ο κ. Μανωλιουδάκης παρέθεσε μια σειρά από συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα γεγονότα των τελευταίων μηνών της κατοχής, όπου οι Γερμανοί με τη συμφωνία των Άγγλων για λόγους πολιτικούς παρέμειναν ως αστυνομική δύναμη στον Νομό Χανίων ακόμα και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σκινέ κ. Αντώνης Δασκαλάκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε πως «η μεγαλύτερη τιμή για τους νεκρούς της εποχής εκείνης θα είναι αν καταφέρουμε εμείς, οι επόμενες γενιές των Ελλήνων να γνωρίζουμε την ιστορία και τους αγώνες τους».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης υπογραμμίζοντας «την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, ώστε να μην επιτρέψουμε ξανά την επικράτηση καμίας μορφής φασισμού», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής. Η εκδήλωση τελείωσε με απαγγελία ποιήματος του Αντώνη Δερμιτζάκη για τα γεγονότα της εποχής στην περιοχή από την κ. Ρούλα Δρουμπάκη.
ΣΤΟΝ ΚΕΡΙΤΗ
Το πρωί της Δευτέρας τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες του Κερίτη με εκδήλωση στο μνημείο. Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία να διατηρηθούν ζωντανά τα μηνύματα της θυσίας των κατοίκων και να αναδειχθεί η τοπική μας ιστορία, ενώ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες αναστήλωσης της Ιστορικής γέφυρας του Κερίτη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ενώ κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η εκπαιδευτικός κ. Βάσω Μουζουράκη.
Εκδήλωση ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στον Άνναβο Σελίνου
Εν τω μεταξύ, μια μια λιτή εκδήλωση την Κυριακή, το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που στις 4 Αυγούστου του 1944 στον Άνναβο Σελίνου χτύπησαν τους Ναζί κατακτητές.
Το ιστορικό της μάχης διαβάστηκε από τον Γιώργο Κουμάκη, μέλος του Δ.Σ του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στα Χανιά, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια ακόμα σημαντική μάχη που έδωσε ο λαός της περιοχής στο Αποπηγάδι Σελίνου, την 1 Αυγούστου του 1947. Στην μάχη αυτή του ΔΣΕ της περιοχής με πολυπληθέστερη ομάδα ΜΑΫδων έπεσαν ηρωικά οι μαχητές του ΔΣΕ Σπύρος Σπύρου και Γιάννης Φραγκιουδάκης.
Αντίστοιχα, χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γιώργος Γιωργιλάκης, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σελίνου και ο Σπύρος Δαράκης πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μαλαθύρου, πρώην δήμαρχος Μηθύμνης, μέλος του Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας της Περιόδου 1941-1945 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ).
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Στέφανος Μυλωνάκης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ12