Άσβεστη παραμένει η μνήμη από το ολοκαύτωμα της Καντάνου από τους ναζί αλλά και η μετέπειτα αναγέννηση του χωριού, όπως φάνηκε από τις χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις στο Μαρτυρικό χωριό.
Παρουσία πλήθους κόσμου και των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στο χώρο του μνημείου και κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια στο δημοτικό κατάστημα Καντάνου έγιναν οι επίσημες ομιλίες, ενώ παράλληλα παρουσιάσθηκαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο Κουτουλάκη- Δήμου Μαλεβιζίου και έκθεση σκίτσου του Μ. Κουντούρη.
Στον αυθόρμητο χαρακτήρα της αντίστασης από τους κατοίκους του Σελίνου στάθηκε ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περάκης τονίζοντας πως «χωρίς την καθοδήγηση στρατιωτικών ή πολιτικών αρχών, όλοι μαζί, άντρες και γυναίκες, παπάδες και παιδιά αντιστάθηκαν στην πιο καλοστημένη πολεμική μηχανή της Ευρώπης, προτάσσοντας την ίδια τους τη ζωή για τα ιδεώδη της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας. Δεν δίστασαν να έλθουν σε αντίθεση με την κοινή λογική και το ναζιστικό φόβο που σκέπαζε από άκρη σε άκρη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας το λαϊκό στοιχείο πρωταγωνιστή των εξελίξεων».
Κάνοντας την αναγωγή των γεγονότων τότε που εξέθρεψαν τον φασισμό μίλησε για την ανάγκη σήμερα για μια οικονομική αντίληψη «π[ου θα μειώνει τις ανισότητες, τη βίαια φτωχοποίηση και τη λιτότητα που είναι οι κύριοι λόγοι που γεννούν την περιθωριοποιήση, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και την έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο. Δομικά στοιχεία πάνω στα οποία εκκολάπτηκε ο ναζισμός».
Στην «αυτόβουλη θέληση των Σελινιωτών να αντισταθούν στο σιδερόφρακτο κατακτητή» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.
Κεντρική ομιλήτρια στις εκδηλώσεις ήταν η Ιστορικός Νίκη Παπαηλιάκη. «Η αντίσταση στο Σέλινο είχε αρχίσει στις 20 Μαίου με τη σύσταση ένοπλων, ολιγάριθμων ομάδων και την προώθηση τους ως την περιοχή του Μάλεμε-Ταυρωνίτη, στην περίμετρο πτώσης των αλεξιπτωτιστών αλλά και την τοποθέτηση ομάδων σε όλο το μήκος του νότιου άξονα με σκοπό την παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανικών αποσπασμάτων. Ο αγώνας από τις 20 μέχρι τις 25 Μαίου το πρωί κορυφώνεται σε ένοπλες συγκρούσεις στις 23 στα Μεσαύλια και Φλώρια και στις 24 στο φαράγγι της Καντάνου» είπε η ιστορικός σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 250 ήταν οι Σελινιώτες που συμμετείχαν στις μάχες στην περιοχή.
Τόνισε επίσης την απόφαση των ναζί να καταστρέψουν εκ θεμελίων την Κάντανο για την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής και τη σωτήρια για τους πολλούς άμαχους έξοδο στον ορεινό όγκο.
Παρόντες στις εκδηλώσεις οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής και Αντώνης Μπαλωμένακης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, ο πρώην βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης, οι δήμαρχοι Ανωγείων και Μαλεβυζίου, εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικών συλλόγων κ.α.
Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με τους αγώνες στο φαράγγι της Καντάνου, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορύφωση τη συναυλία του Ψαραντώνη.
ΣΤΟ ΠΑΤΕΛΑΡΙ: Εκδηλώσεις μνήμης
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Πεσόντων πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Πατελάρι στην οποία προεξήρxε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Μπεμπλιδάκης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρυσών κ. Στέλιος Σπανουδάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου.