Η αύξηση στο κόστος παραγωγής σε ποσοστό 20% μόνο την τελευταία χρονιά κάνει ασύμφορη τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, επισημαίνουν στα “Χ.Ν.” παραγωγοί της περιοχής. Φέτος ειδικά όπου στα θερμοκήπια έχει προκύψει η ασθένεια της “καστανής ρυτίδωσης” με συνέπεια να πεταχτούν μεγάλες ποσότητες τομάτας, η καθημερινότητα έχει γίνει κάτι παραπάνω από δύσκολη για τους αγρότες.
«Από πέρυσι μέχρι φέτος έχει αυξηθεί το κόστος των λιπασμάτων, των φυτών, των πλαστικών, των φυτοφαρμάκων, των χαρτοκιβωτίων. Μιλάμε για αυξήσεις 20%! Ας δουν οι αρμόδιιοι πόσο έκανε το λίπασμα και πόσο το πλαστικό πέρυσι και πόσο φέτος και ας μας πουν αν μπορούμε να επιβιώσουε έτσι» μας ανέφερε ο κ. Παντελής Τσατσαρωνάκης, παραγωγός και μέλος στο Δ.Σ. της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών.
«Ειδικά όσοι πήγαν φέτος να φτιάξουν θερμοκήπια ή να αντικαστήσουν τα παλιά είδαν η τιμή των σίδερων που χρησιμοποιούν να έχει αυξηθεί κατά 50%. Αποτέλεσμα; Το κόστος κατασκευής ενός θερμοκήπιου από 20.000 ευρώ να έχει εκτιναχθτεί στις 27.000 ευρώ μόνο για τα σίδερα, να μην υπολογίσουμε τα πλαστικά, τα φυτά κα.» τονίζει ο κ. Μανώλης Σκορδυλάκης, παραγωγός και για χρόνια πρόεδρος στον συνεταιρισμό του Πλατάνου.
Οι παραγωγοί σημειώνουν πως τώρα η τιμή του αγγουριού που δίνουν στην αγορά είναι πολύ μικρή και καλούν κάθε καλόπιστο να δει τις τιμές της τομάτας (βασικού προϊόντος των θερμοκηπίων από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο) αφού «μια δεκαετία τώρα πέφτει η τιμή για τον παραγωγό όταν το κόστος συνεχώς αυξάνεται».
Την ίδια στιγμή μια νέα ίωση -καστανή ρυτίδωση- που κτυπάει τον καρπό της τομάτας δίνοντας του ένα καφέ χρώμα κάνοντας τον μη εμπορεύσιμο έχει πλήξει και τα Φαλάσαρνα. «Υπήρξε παραγωγός με περιουσία 100 στρ. που αναγκάστηκε να σταματήσει την καλλιέργεια αφού πέταξε όλη την τομάτα του πως θα επιβιώσεις μετά από μια τόσο μεγάλη ζημιά;» τονίζουν.
«Όλες οι κυβερνήσεις μας έχουν εγκαταλείψει! Υπάρχει στον προυπολογισμό του κράτους ένα κονδύλι για φυσικές καταστροφές που αποζημιώνει όποιον πάθει ζημιά. Μόνο εμείς αν μας πάρει ο ανεμοστρόβιλος το θερμοκήπιο δεν δικαιούμαστε καμία αποζημίωση! Δεν ζητάμε χρήματα για την παραγωγή αν δεν είμαστε ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ αλλά όταν όλοι οι κλαδοι παίρνουν χρήματα από τις φυσικές καταστροφές γιατί να μην παίρνουμε και εμείς. Πριν από τρία χρόνια μου πήρε ανεμοστρόβιλος το θερμοκήπιο δεν πήρα ούτε ένα ευρώ, την ίδια ώρα και καλώς αποζημιώθηκαν όλα τα καταστήματα στον Πλατανιά που είχαν πάθει ζημιές από τις πλημμύρες. Όμως δεν θα πρέπει να στηρίξουν και εμάς, να δικαιούμαστε και εμείς κάποια ενίσχυση από τις φυσικές καταστροφές» αναρωτιέται ο κ. Τσατσαρωνάκης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του νερού με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην περιοχή οι παραγωγοί ακόμα αναμένουν να υλοποιηθούν οι κατά καιρούς εξαγγελίες, καθώς το ζήτημα της άρδευσης χρόνο με το χρόνο οξύνεται.