Πολυεπίπεδη φιλία – συνεργασία για προστασία των ελληνικών γεωστρατηγικών συμφερόντων από τη συνεχή επιθετικότητα του Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να τα ανατρέχει από τα στενά του Βοσπόρου ως τα πλατιά ολόκληρης της κάτω μεσογειακής Ανατολίας και κυρίως της Συρίας και των Κούρδων της αντιτουρκικής πολιτικής.
Αλλά, οι Κούρδοι θα σώσουν τη Δύση αό τη μεγαλομανία του Ερντογάν για νεο-σουλτανική μεγάλη Τουρκια.
Μεγάλοι κίνδυνοι για επίμαχες μεσο ανατολικές περιοχές και ιδιαίτερα για την Ελλάδα από ολόκληρο το Αιγαίο ως τη Θράκη και όλα τα Βαλκάνια αλλά και με επιδίωξη κυριαρχίας στο Βόρειο Ιράκ που θα τον φέρει αντιμέτωπο με Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες. Ομως η Ελλαδα τι θα κάνει από τη νέα ολοκληρωτική επιθετικότητα (όπως από παλιά) της Τουρκίας;
H επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ρώσο πρόεδρο και οι συνομιλίες του με τον ρώσο πρωθυπουργό έχουν μεγάλη Σημασία τώρα που ο Ερντογαν εντείνει τις πιέσεις του κατά της Ελλάδος. Καθώς και για τις αμφισβητήσεις όλων των διεθνώς κεκτημένων ελληνικών δικαιωμάτων, με αμφισβήτηση ακόμα και της συνθήκης της ΛΩΖΑΝΗΣ και όλων των δεδομένων Ελληνικών συνόρων. Για τα οποία η Ελλάδα ζητά διεθνή διασφάλισή τους, όπως διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 μίλια, που χρόνια απαιτούμαι και όπως τελευταία ζήτησε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Κοτζιάς ξαναθέτοντας το θέμα.
ΟΓΚΩΔΗΣ ΤΟΜΟΣ 145 ΚΑΙ ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Όλη αυτή την εκατέρωθεν σκληρή πραγματικότητα, ο τούρκος πρόεδρος έχει ομολογήσει ότι εφαρμόζει τον «όρκο του Έθνους του» σαν εμείς να μην έχουμε έθνος για να προστατεύθουμε, από τις ερντογανικές αμφισβητήσεις για τις οποίες το 2017 στο «Κέντρο Στρατηγικών μελετών Νέα Τουρκία» κατέθεσε έναν ογκώδη τόμο (που εξέδωσε) 1450 σελίδων, τον οποίο προλόγισε μ’ ένα κείμενο-μανιφέστο γράφοντας αποκαλυπτικά και απειλητικά ότι:
«Η Βουλή των Οθωμανών, κήρυξε το Μισακ-Μιλιπ, δηλαδή τη διεκδίκηση των ελάχιστων εδαφών που θα μπορούσαν να αποδεχτούν. Η εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας αποδέχτηκε ο πλήρως το εθνικό σύμφωνο που προσθέτει στα σύνορα μας τη Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμ, την Κύπρο και μερικά νησιά μας…
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για όλες αυτές τις σύγχρονες ερντογανικές υπερεξουσιαστικές απαιτήσεις σε όλα τα καίρια σημεία που, ήδη αναφέραμε, δούλεψαν οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας για μυστικές παρακολουθήσεις και δολιοφθορές στις χώρες εκείνες με τις οποίες η Τουρκία ευρίσκονταν και βρίσκεται σε σχέσεις αντιπαράθεσης και αντιπαλότητας.
Με την Τουρκία των μυστικών υπηρεσιών, κυρίως της ΜΙΤ, να προσπαθούν να μένουν μυστικές για (δολοφονίες, δολιοφθορές κ.λπ.) με συλλογή πληροφοριών σε ορισμένες περιοχές όπως στον Καύκασο, στο Ιράν, στο Ιράκ, στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα.
Χώρες στις οποίες οι αντίπαλες υπηρεσίες βρήκαν ελάχιστες δυσχέρειες για την αντιμετώπισή τους.
Όμως, σε ένα τόμο 550 σελίδων ο ΜΑΝΟΣ Ηλιάδης Δημοσιογράφος ερευνητής μυστικών υπηρεσιών εξέδωσε ένα αποκαλυπτικό τόμο για όλες τις δραστηριότητες πληροφοριών κατασκοπείας και εγκληματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε βάρος της Ελλάδας. Ο τόμος αυτός 550 σελίδων κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ με τον τίτλο ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Σε ένα άλλο βιβλίο του εκλεκτού και πολυβραβευμένου Δημοσιογράφου Γιάννη Γκίνη (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, δεκαετία ’80) κυκλοφόρησε με τον τίτλο: ΤΟΥΡΚΙΑ το ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ.
Σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας επισημαίνει την αναβαθμισμένη θέση της Τουρκίας, λόγω της σύρραξης στον περσικό κόλπο.
Με αυτή την αναβάθμιση-λόγω της αμερικανικής υποστήριξης, τότε – θέλει να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και κυρίως στα Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι ήρθε η πολυπόθητη στιγμή για την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με θετικά στοιχεία γι’ αυτό το τουρκικό όραμα των επεκτατικών σχεδίων της:
α) τον υπερπληθυσμό της β) τον Ισλαμισμό, γ) και το μουσουλμανικό στοιχείο, στις χώρες-στόχους, δ) τις ισχυρές και πολυπληθείς ένοπλες δυνάμεις της, αλλά και της αστάθειας στη βαλκανική, με την αναβαθμισμένη θέση στη σχεδιαζόμενη ΝΕΑ ΤΑΞΗ πραγμάτων.
Με την πρώτη φάση, να είναι η προσάρτηση της Δυτικής Θράκης που από πριν αποτελεί προτεραιότητα και στην τουρκική άλωση του Αιγαίου.
ΣΤΟΧΟΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ – ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακόμα η Τουρκία, για την πραγματοποίηση των επεκτατικών της σχεδίων δημιούργησε άξονες συνεργασίας με τους εξτρεμιστές των Σκοπίων (για οργάνωση και προβολή του Μακεδονικού με στόχο την απομόνωση της Ελλάδας, για υλοποίηση των μεγαλο-ιδεατικών τουρκικών σχεδίων.
Όλα αυτά όμως εντατικοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν στην πορεία των μεγαλοιδεατικων επιδιώξεων της Τουρκίας, ως την άνοδο του Σουλτάνου Ερντογάν, που έχασε την αμερικανική υποστήριξη για να περάσει στη Νέα εποχή της δικής του Υπερ-κυριαρχίας. Μέσα από αμέτρητες προκλήσεις των επικίνδυνων τουρκικών απαιτήσεων του «μεγάλου όρκου για το τουρκικό έθνος’.
Το οποίο τώρα ΑΝΤΙ να ζητά κατανόηση για τη ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΗ προκλητική πολιτική του, υπεροπτικά διακηρύσσει την παγκόσμια αποδοχή της, παρά τις κρίσεις που αυτή δημιουργεί. Με αγνόηση των μεγάλων κινδύνων που δημιουργούνται από τουρκικο-κουρδικό πληθυσμό μέσα στην ίδια την Τουρκία.
ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΡΓΟ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1774 – 2000
Ένα σύγχρονο βιβλίο του καθηγητή William Hale που υπήρξε καθηγητής πολιτικής επιστήμης, με ειδίκευση στην Τουρκία, αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2016 από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Με επιστημονική επιμέλεια ΑΝΤΩΝΗ Δεριζιώτη ένας τόμος 528 σελίδων με τίτλο:
WILLIAM HALE: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1774-2000 Με προλογικό σημείωμα για την ελληνική έκδοση από τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙΡΙΔΗ και Ανδρέα ΦΑΓΙΑΚΟΥ, υπεύθυνοι της σειράς «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» καθώς και από τον Αντώνη ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ, λέκτορας του τμήματος τουρκικών και ασιατικών σπουδών.
ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για το διάστημα από τη συνθήκη του Κιουτσούκ μέχρι την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Για να επιτρέπει στον αναγνώστη να διαγνώσει τις συνέχειες και τις ασυνέχειες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας από την Οθωμανική και Ρεμπουμπλικανική εποχή και ως την κατάρρευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας του 19ου αιώνα ως την εποχή του ψυχρού πολέμου και των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.
Ταυτόχρονα το βιβλίο επιχειρεί να αναλύσει όλα τα μέτωπα στα οποία η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει δραστηριοποιηθεί όπως οι σχέσεις Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Μέση ανατολή. Για να αναδείξει τις διασυνδέσεις των διαφόρων θεμάτων μεταξύ τους. Όπως ο τρόπος με τον οποίο το Κυπριακό επηρέασε τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Το βιβλίο αποκαλύπτει την εξωτερική αλλά και την εσωτερική κατάσταση των μεγάλων τουρκικών προβλημάτων.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Πάντως πέρα από τις τουρκικές προσπάθειες, για να προπαγανδίσουν τη δυνατότητα καλών σχέσεων με την Ελλάδα και άλλες κρίσιμες περιοχές της επιδιωκόμενης ερντογανικής υπερ-εξουσιαστικότητας αποτελούν μια συνήθη τουρκική φενάκη όπως αυτή αποδεικνύεται σε μια ιδιαίτερα προκλητική ομιλία του σε βάρος μας, στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου ο Ερντογάν είπε ότι «οι επιθέσεις που δέχεται η χώρα του σε οικονομικό επίπεδο είναι παρόμοιες με προηγούμενες απόπειρες εισβολής στη Μικρά Ασία», προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάρρευση και των γύρω περιοχών «Για να μην ξεχνάμε ότι η Μικρά Ασία είναι το τείχος κι αν αυτό το τείχος καταρρεύσει δεν θα υπάρχουν πια Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Καύκασος κ.λπ. εννοώντας ότι όλες οι περιοχές θα κατακλυσθούν από Μουσουλμανικό ολοκληρωτισμό.
ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Πάντως οι εθνικοί κίνδυνοι από την Τουρκία 400 χρόνια κατοχής μας συνεχίζουν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα τον δεύτερο, όπου η Τουρκία έπαιξε σκοτεινό ρόλο καταδολίευσης της Ελλάδας προτείνοντας στις χιτλερικές δυνάμεις συνεργασία με αντάλλαγμα την εκχώρηση στρατηγικής σημασίας περιοχών της Ελλάδας στην Τουρκία. …. Μετά την Μεταχουντική Μεταπολίτευση ο Γεώργιος Μαύρος, ως υπουργός εξωτερικών της οικουμενικής κυβέρνησης μίλησε στη Νέα Βουλή για εθνικούς κινδύνους, καθώς και για κρίση της Δημοκρατίας από αυτούς του κινδύνους, καταθέτοντας απόψεις τούρκων πολιτικών που δημοσιεύτηκαν στις τουρκικές εφημερίδες
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Μέσα σ’ αυτόν τον ταραγμένο καθρέφτη, του πολιτικού χάους εκείνης της εποχής οι Τούρκοι πολιτικοί κάνανε προκλητικές δηλώσεις στις τουρκικές εφημερίδες όπως η δημοσίευση του τούρκου Πρέσβη NURIETAEN στην τουρκική εφημερίδα MILLYET στις 21 Μαρτίου 1975 στην οποία ο τούρκος πρέσβυς τόνιζε ότι: «Η πολιτική ιστορία των Νησιών, διέθετε από την γεωγραφική τους θέση. Για να είναι πάντοτε ανάγκη να παραμείνουν ενωμένα με τη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ…. Με το Αιγαίο να έχει καταστεί το μείζον πρόβλημα για την Τουρκία. Όμως η Ελλάδα προσπαθεί να μεταβάλλει το Αιγαίο σε Ελληνική Λίμνη επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια…
Τώρα, όμως, ο Σουλτάνος Ερντογάν έχει προχωρήσει στη μεγάλη πρόκληση. Να ανατρέψει όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Αλλά η Ελλάδα πως θα τις αντιμετωπίσει με όλες τις εσωτερικές αδυναμίες μας.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο… να πάρει πίσω τους όρκους του ο Ερντογάν και εμείς και η Δύση να περιμένουμε να μας «ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ;». Εκεί κάτω από τις επίμαχες περιοχές της ΣΥΡΙΑΣ;.
Όμως, η κατάσταση για την Ελλάδα είναι συνεχώς απειλητική από τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Για να αποτελούν αυτές την ώρα της πραγματικής Στρατηγικής Συμμαχίας Αθήνας και Μόσχας, όπως αυτή είναι απαιτητή για την Ελλάδα, μετά τη σημαντική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, για Ελλάδα, Ρωσία «ΦΙΛΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ».