Δεν είναι σε γνώση πολλών, αλλά τις τελευταίες μέρες τα Χανιά διαμορφώνουν μια ισχυρή υποψηφιότητα για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες! Επτά Χανιώτες και Χανιώτισες Αθλητές και Αθλήτριες κατάφεραν να προκριθούν στην Ολυμπιάδα του Τόκιο.
Οι Αναστασάκης Μιχάλης (Σφυροβολία), Γαλανίδης Κώστας (Πόλο), Ντουντουνάκη Άννα (Κολύμβηση), Παπαστάμος Απόστολος (Κολύμβηση), Σκουμπάκης Δημήτρης (Πόλο), Τζωρτζάκης Πολυχρόνης (Ποδηλασία), Φραντζεσκάκης Χρήστος (Σφυροβολία) ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους να βρεθούν στη μεγάλη πανανθρώπινη γιορτή της Ολυμπιάδας. Μια ακόμα αθλήτρια, η Ζουζούνη Βιολέτα (Συγχρονισμένη κολύμβηση) στερήθηκε (ενώ είχε κάνει όλα όσα έπρεπε) τη συμμετοχή της με ακατανόητο τρόπο.
Οι Χανιώτες αθλητές κι Αθλήτριες αποτελούν περίπου το 10% της αποστολής που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Το ρεκόρ όμως δεν είναι αυτό! Είμαι σίγουρος πως στο βιβλίο Γκίνες δε θα βρούμε άλλη πόλη με τόσους Olympians που στο σύνολό τους να στερούνται αξιοπρεπών υποδομών για προετοιμασία στην πόλη τους. Όλοι οι Χανιώτες γνωρίζουν πως οι σφυροβόλοι μας, μόλις τα τελευταία χρόνια βρήκαν κάποια χωράφια για να στήσουν τον κλωβό τους αλλά αυτό απέχει μίλια από το να χαρακτηρισθεί ως αθλητικό κέντρο προετοιμασίας αθλητών Ολυμπιάδας. Όλοι οι Χανιώτες γνωρίζουν για το ποδηλατοδρόμιο στο Καμπάνι… δε χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο. Όλοι οι Χανιώτες γνωρίζουν για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, αλλά και τα χάλια του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα.
Πριν έξι μήνες ο υφυπουργός αθλητισμού το χαρακτήρισε ντροπή και υποσχέθηκε πως σε τέσσερις μήνες θα το κάνει “Μπιμπελό”… Δυστυχώς, δεν έχει ακόμα βαφτεί ούτε κάγκελο.
Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα είναι η κορωνίδα του αθλητικού “κινήματος” των Χανίων. Σε όλα τα σπορ οι Αθλητές και οι Αθλήτριες των συλλόγων των Χανίων γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Είχα ακούσει πριν δύο χρόνια τον πρώην νομάρχη και νύν Πρόεδρο της ΑΝΕΚ τον κ. Γιώργο Κατσανεβάκη να λέει εύστοχα μια μεγάλη αλήθεια: «τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Ελληνικού Αθλητισμού».
Κι αφού λείπουν οι υποδομές πως στο καλό γίνονται οι πρωταθλητές; Σε αυτό το γρίφο έχω καταλήξει πως η κουλτούρα κι η προσωπικότητα της πόλης ωθούν τη νεολαία της στην προσπάθεια για αριστεία.
Στην τοπική ειδησεογραφία διαβάζουμε πως σε κάθε τομέα νεαροί και νεαρές Χανιώτες και Χανιώτισσες καταγράφουν μεγάλες επιτυχίες. Για να φτάσουν σε αυτές έχουν για καθοδηγητές ανθρώπους με γνώσεις αλλά κυρίως με πάθος γι αυτό που κάνουν.
Για τους Χανιώτες και Χανιώτισσες Olympians οι προπονητές Παναγιώτης Μαρεντάκης (Ποδηλασία), Ηλίας Μαχαίρας (Πόλο), Κώστας Παπαμαρκάκης (Σφυροβολία), Κώστας Τζιλιβάκης (Κολύμβηση), αλλά και η Μπιλιάνα Γεωργίεβα (Συγχρονισμένη κολύμβηση) ήταν εκείνοι που με το πάθος και τις γνώσεις τους, τους ανέδειξαν αλλά και οδήγησαν (τους περισσότερους) στη μεγαλύτερη Αθλητική γιορτή κι Αθλητική αναγνώριση! Τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα!
Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο ρεκόρ για μια πόλη! Χωρίς ανάλογες υποδομές, αλλά με πάθος, υπομονή, γνώση και αγάπη να είσαι η πρωτεύουσα του αθλητισμού της χώρας σου!
Οι Χανιώτες δικαιούνται να είναι υπερήφανοι με τους ολυμπιακούς αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας!! Ωστόσο επειδή είμαστε από τις πλέον χρεωμένες χώρες του κόσμου πρέπει να σκεφτούμε και τα οικονομικά! Ας μη ξεχνάμε ότι ότι η Ολυμπιάδα του 2004 σχεδόν μας χρεοκόπησε.Και θα ήθελα να είμαι συγκεκριμένος.Γιατί κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι; Έχετε υπολογίσει το κόστος αποπεράτωσης και το κόστος συντήρησης του;;
Ο Δήμος Χανίων μόνο έχει 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής!Δεν μπορεί να γίνει κολυμβητήριο δίπλα στην θάλασσα με χρήση θαλασσινού νερού και χωρίς χλώριο;;
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι οι επόμενες πέντε γενιές Ελλήνων θα δουλεύουν για να εξοφλούν τα δικά μας χρέη!
Στους Χανιώτες αθλητές εύχομαι κάθε επιτυχία στην Ολυμπιάδα του Τόκυο!!
Αγαπητέ Κ Πατσουράκη
Αν και από την απάντησή σας κρίνω πως στα περί αθλητικών εγκαταστάσεων έχετε μια κάποια ελλιπή γνώση, θα προσπαθήσω να σας απαντήσω γράφοντάς σας πως το κόστος της ανακατασκευής (γιατί είναι αποπερατωμένο με προβλήματα) του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι έχει υπολογιστεί (σωστά ή λάθος) στα 5 εκ. Επίσης το κόστος εργασιών για να γίνει το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας “Μπιμπελό” (Λόγια του υφυπουργού) εκτιμήθηκε αρχικά 500.000 στην επίσκεψη του Υφυπουργού στα Χανιά τον Ιανουάριο. Όταν την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος υφυπουργός εξαγγέλλει στο Ηράκλειο νέο κλειστό κολυμβητήριο 30 μέτρων (Ναι, δεν είναι λάθος Τριάντα μέτρων πισίνα – η Ολυμπιακή διάσταση είναι 50 μέτρα) με κόστος 11 εκ. κάτι μου λέει πως “λεφτά υπάρχουν”.
Και πέραν των ελαφρών απαντήσεων, πιστεύω πως η επένδυση σε αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως και οι επενδύσεις σε παιδεία και υγεία) αφορούν αποκλειστικά το μέλλον και τις επόμενες γενιές.
Αγαπητέ κύριε Παπαστάμο οι γνώσεις μου περί αθλητισμού είναι όντως πενιχρές!
Αν ο υφυπουργός και η κυβέρνηση “πείθουν”ότι λεφτά υπάρχουν ενώ αυτά είναι δανεικά μου θυμίζει τον Γιώργο Παπανδρέου που θυσίασε την χώρα για να κερδίσει τις εκλογές.
Ασφαλώς να κάνουμε αυτά που πρέπει για την υγεία,την παιδεία και τον αθλητισμό αλλά στο μέτρο των δυνάμεων μας!
Είμαστε μια από τις πλέον χρεομενες χώρες και ο σημερινός κόσμος είναι απείρως πιο ανταγωνιστικός!
Καλή επιτυχία στους αθλητές μας!!