Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αθλητισμός και Marketing

Συνεχίζω μια συνήθεια που απέκτησα στα 10 μου χρόνια στην Βυρηττό Λιβάνου όπου κατοικούσαμε. Εκείνη να αθλούμαι, με το Basket ως Pivot των αθλητικών μου δραστηριοτήτων. Αυτό το πάθος μου για Basket, συνεχίστηκε και όταν ήμασταν φοιτητικοί πρωταθλητές Ευρώπης 1972 και 1973 με το Paris Université Club, αργότερα στο Ηράκλειο (8 χρόνια) εντός του επαγγελματικού πρωταθλήματος, όταν ήμουν Διοικητής του ένδοξου Βενιζελείου Νοσοκομείου.
Εδώ στα Χανιά, δεν ασχολούμαι πλέον με Basket (γόνατα) αλλά με βάδισμα και με τα όργανα δίπλα στην παιδική χαρά της Αμπεριάς (τέρμα Τσόντου Βάρδα), ή με εκείνα της Χρυσης Ακτής ή με εκείνα του σταδίου Χανίων.
Προχθές και εχθές, όταν πήγα να γυμναστώ στον χώρο των οργάνων, του τρεξίματος και του στίβου, στο στάδιο, ένας πολύ καλός και ευγενικός κύριος (σπάνιο) που έλεγχε την πρόσβαση στο χώρο (πιστοποιητικά, κλπ) τόσο των οργάνων όσο και των λοιπών εγκαταστάσεων του στίβου, μου έδωσε ένα έντυπο και με πληροφόρησε γενικά για το περιεχόμενο του.
Το διάβασα στο σπίτι μου ώστε να το συμπληρώσω. Το έντυπο με λογότυπο του ΥΠΠΟ και της ΓΓ Αθλητισμού, έφερε και την σφραγίδα του Ε.Α.Κ. Χανίων και την υπογραφή του προέδρου της επιτροπής διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων.
Αφορούσε μια κάρτα, από 1η/2/22, για τους αθλούμενους που χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ. (3η σειρά, 1η §). Πολύ ωραία. ΕΕ είμαστε εξ άλλου.
Ζητείτο:
• φωτογραφία,
• πιστοποιητικό καρδιολόγου. Αυτό το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο και συμφωνώ απόλυτα να απαγορεύεται κάθε είσοδος σε άτομα που δεν το έχουν. [στα Υ.Γ. θα δούμε τα προβλήματα].
• Πιστοποιητικό εμβολιασμού. Απολύτως απαραίτητο.
• Εκεί που αρχίζει η έλλειψη γνώσεων στην ΓΓΑ είναι στο σημείο όπου αναφέρουν:
‘’συνδρομή 5 ευρώ μηνιαίως ή 50 ευρώ ετησίως’’ (κάνουν και έκπτωση!!) για τον εκσυγχρονισμό , κλπ, των εγκαταστάσεων! Δεν κατηγορώ ως 37 χρόνια Manager, εντός και εκτός Ελλάδος την διοίκηση του ΕΑΚ εφόσον εφαρμόζει Νόμους , εγκυκλίους και διατάξεις της εποπτευόμενης αρχής (ΓΓΑ).

Γιατί παραθέτω όλα αυτά τα στοιχεία.
• Κάθε πολιτική υπουργική πράξη εντάσσεται σε ένα σύστημα διότι στοιχείο του συστήματος και με επιπτώσεις στο σύστημα [J. De Rosnay- Théorie systémique, Le Μacroscope-Paris 1975]. Προσθέτω: αυξάνει ή μειώνει την αποδοχή της πολιτικής ηγεσίας και της πολιτικής ηγετικής δομής.
• Δεν εξετάστηκε το ανταγωνιστικό περιβάλλον (μεταξύ πολλών άλλων ΚΠΕ**, τις δυνατότητες υποκατάστασης) αυτών των ως άνω στοιχείων αθλητισμού που για τα Χανιά είναι
1- Τα 2 δημόσια σημεία: Αμπεριά, Χρυσή Ακτή. [Δωρεάν –Ύπαιθρο]
2- Οι εγκαταστάσεις αθλητισμού του Δήμου στις διάφορες ενότητες αλλά και εντός πόλεως. Μόνο, ορισμένες από αυτές έχουν ειδικά προγράμματα αθλητισμού για το κοινό (επί πληρωμής) με δασκάλους και συστηματικά (βλέπε Δομή δίπλα στην παλιά ηλεκτρική) , και άλλες χωρίς προγράμματα είναι δωρεάν.
3- Τα ιδιωτικά γυμναστήρια , εντός πόλης που θα ανοίξουν σε λίγο, προσφέρουν στην ίδια ετήσια τιμή (+/- 10%) όταν εγγραφείς από Οκτώβριο έως Μάρτιο. Με την διάφορα ότι υπάρχουν πολλαπλάσια μηχανήματα και περισσότερη ηρεμία (στοιχείο απαραίτητο σύμφωνα με το American Wellbeing Institute).
4- Ο χρόνος /καιρός. Την άνοιξη οι παλιοί ή οι ερασιτέχνες αθλητές θα πηγαίνουν ακόμα στο στάδιο ή στην παραλία με όλη της την σημειολογία; (βλέπε για τον βαθμό εκπλήρωσης ψυχο-κοινωνιολογικών αναγκών της παραλίας, τα βιβλία του καθ. Ψ-Κοινωνιολογίας, J.D.Urbain)

Σε μια (σύντομη) ανάλυση Marketing [είτε υπάρχει πληρωμή είτε όχι] που αφενός εξετάζει (μεταξύ πολλών άλλων ΚΠΕ) την ζήτηση και αφετέρου την εικόνα για προσέλκυση (αντίληψη ομάδων κοινού και διαμόρφωση συνολικής εικόνας έλξης) , πρέπει, προ παντός στο δημόσιο (εκτός Παιδείας και Υγείας, άλλα κριτήρια) να εξετάζομαι ποια είναι τα τμήματα που απευθυνόμαστε για να ζητήσουμε επιπλέον τιμή χρήσης ενός δημόσιου αγαθού. Ποιος θα είναι ο βαθμός αποδοχής στην αντίληψη κάθε ομάδας για να ύπαρξη επιτυχή έκβαση της δράσης (είσπραξη). Εκτός αν άδειασαν τα δημόσια ταμεία (οι αριθμοί δείχνουν αλλά, και ο Υπ. Οικ., δικαίως λέει το αντίθετο) και το κράτος μας ζητάει το να συμμετέχουμε στην οικονομική βοήθεια του αθλητισμού. Εδώ αλλάζουν τα δεδομένα, έχουμε Εθνική υποχρέωση!!

Στην περίπτωση του ΕΑΚ, ερωτούμε, την ΓΓΑ:
►έγινε έρευνα αγοράς, γνώμης και συμπεριφοράς, πιστεύω και τάσεων από την ΓΓΑ; Αν όχι, πώς και γιατί αυτή η αύξηση; Αυτό το σημείο ανάλυσης καίριο, γιατί το ΕΑΚ έχει μεγάλη αξία πάγιων (περιουσιακά στοιχεία), άρα αν θέλουν ένταξη σε αναλυτική λογιστική, τότε ποια η αποδοτικότητα αυτών των παγίων, γενικά και ειδικά; Έχει εφαρμοστεί ή είναι καθοδόν προς την εφαρμογή όπως στα νοσοκομεία το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα; Τότε θα έχουμε χρηματοοικονομικά στοιχεία ανάλυσης της αποδοτικότητας.
►έγινε τμηματοποίηση των ομάδων κοινού (εξαγωγή από το 1ο σημείο); Ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος και τα έσοδα κάθε ομάδας χρήστη;
►οι αθλητές των ομίλων θα πληρώνουν; Σχολικές ομάδες από τα διπλανά γυμνάσια-λύκεια, θα πληρώνουν; Άνεργοί θα πληρώνουν;
Υπολογίστηκαν ή όχι αυτά τα τμήματα από την ΓΓΑ για τα έσοδα του ΕΑΚ;
Εχθές το πρωί, είχαν έρθει 15 μαθητές από το διπλανό σχολείο! Και είμαστε συνολικά ώρα 12.00 περίπου 30 άτομα. Στο χώρο των μηχανημάτων 3, ένα έκανε γυμναστική με βάρη και personal trainer, οι υπόλοιποι στον στίβο: άλλοι περπατούσαν, άλλοι έτρεχαν.
►Η ΓΓΑ, έκανε καταγραφή των ομάδων κοινού ανά διαστήματα 2-3 ωρών που χρησιμοποιούν το ΕΑΚ για να μπορέσει να τμηματοποίηση την προσφορά του και να υπολογίσει τα έσοδα;
►Ανάλυσε ποια θα είναι η στάση και η αντίδραση των ερασιτεχνών αθλούμενων; Και εφόσον αναφέρονται οι καρδιολόγοι, ανάλυσε η ΓΓΑ σε επίπεδο Χανίων ή και Ελλάδος (υπάρχουν παρά πολλές ιατρικές έρευνες) το οικονομικό όφελος ανάμεσα άθληση και μείωση χρόνιων, και μη, παθήσεων με συνέπεια την ελάφρυνση των εξόδων του (των) Νοσοκομείου (ων); Μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές μελέτες.
Αν όλα αυτά έχουν γίνει , παρακαλώ να αναρτηθούν στο site του EAK και της ΓΓΑ, στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοκρατικής διαφάνειας.
Αναφέρω όλα τα προηγούμενα γιατί σαν Κρητικός του Γαλλικού κόσμου θα ήθελα, να δω, να εφαρμόζονται και στα Χανιά, οι σύγχρονες μεθόδους διοίκησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους φορολογούμενους, και ακόμα για να τιμήσουμε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού μας που προσπαθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.
Εξ άλλου, σε τι χρησιμεύει το ΟΠΑ, το ΠΑΠΕΙ, το ΜΠΔ του Πολυτεχνείου μας, κ.α. αν δεν χρησιμοποιούνται παντού Managers (αξιοποίηση περιουσιακών, ανθρωπίνων και άυλων πόρων); Ή προορίζονται αποκλειστικά για Εξαγωγή αυτό το πολυτιμότερο και αξιολογότερο μας προϊόν: Γιατροί, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι, Βιολόγοι, κ.α.;
Δεν αναφέρομαι γενικά ή στο Ηράκλειο (εντάσσονται όμως στο κείμενο μου), αλλά στο ‘’σπίτι’’ μου τα Χανιά. Γιατί δεν μπορεί να είναι και στα Χανιά όπως στην La Rochelle μια μεσαιωνική πόλη της Γαλλίας ( δημογραφικά, ιστορικά και γεωγραφικά συγκρίσιμες), αθλητικές εγκαταστάσεις και μνημεία, μουσεία, κ.α. διοικούμενα από έμπειρους Managers πρώην αθλητές ή και επίσης διπλωματούχους πολιτισμικών ειδικοτήτων (Ιστορία, κλπ)
Στην La Rochelle , την πρωτεύουσα της ιστιοπλοΐας στην Ευρώπη, και έδρα της Béneteau, τα 10 στάδια και οι 20 λοιπές εγκαταστάσεις έχουν επικεφαλείς είτε επιχειρηματίες είτε Managers πρώην αθλητές: Vincent Merling (πρόεδρος, πρώην εμπορικός Δ/της Xerox + Rugby), Stéphane Cueille (υπεύθυνος επικοινωνίας και Branding!!!!), κ.α. . Και η La Rochelle είναι δεκαετίες έδρα σοσιαλιστών όχι φιλελεύθερων!!
Ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται για να ξαναέρθουν πίσω τα στελέχη που έφυγαν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί αποτελούν, δυστυχώς, την 1η και βαριά εξαγωγική μας βιομηχανία! Για αυτό χρειάζεται να εγκαταλειφτεί το πνεύμα ‘’απόρθητου φρουρίου και σιλό ’’ (H. Simon- Nobel οικ. 1974) της κεντρικής διοίκησης.
Τα 50 ευρώ τον χρόνο, για μένα δεν είναι επιβάρυνση. Αλλά για κάποιον που πλήρωνε στην Ελλάδα 1000 ευρώ τον μήνα φόρους και εισφορές (προσαρμοσμένα) επί 30 χρόνια (ως μισθωτός) που βρίσκομαι εδώ, είναι υπέρογκα!
Δεν κατηγορώ τις διοικήσεις των αθλητικών, μνημειακών, κ.α. εγκαταστάσεων. Δεν είμαι αξιολογητής των στελεχών του δημοσίου. Όμως είναι υποχρέωση μου ως πολίτης, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος, Manager, να συμβάλω στην τεράστια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Πρωθυπουργού μας , μέσω ορθολογικής κριτικής ( Ο δημόσιος Χώρος στην Κοινωνιολογία και την Οικονομία- Jurgen Habermas).
Αν ήταν επικεφαλής των αθλητικών εγκαταστάσεων του νομού Χανίων (εθνικούς, και των ΟΤΑ) ένας έμπειρος Manager, με αθλητικό background, θα αύξανε την έλξη (διάσταση της στρατηγικής- βλέπε γραφήματα Mc Kinsey kai BCG) του Νομού και θα πραγματοποιούσε την γέφυρα μεταξύ Αθλητισμού, Ευεξίας, και αυτά ως συμπληρωματικά του Ιατρικού Τουρισμού που θα ήταν ο κύριος άξονας αναπτυξιακών ενεργειών; Δηλαδή, την προβολή και προώθηση όχι μόνο ενός συγκεκριμένου αθλήματος και αθλητικού χώρου, αλλά και την προβολή και προώθηση άλλων υλικών και άυλων στοιχείων πλούτου δια του Αθλητισμού;

ΥΓ. Που θα πάνε να βγάλουνε το πιστοποιητικό καρδιολόγου; Πρόβλεψε κανείς σαν έμπειρος Manager τι θα τους υποδείξει, χωρίς επιβάρυνση; Γνωρίζω άριστα, ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις όλοι πάνε ή στέλνονται στο Νοσοκομείο.
Μην επιβαρύνετε το Νοσοκομείο! Είναι ένα πολύ βαρύ και σοβαρό αγαθό. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε, στα Χανιά, ένα και πολύ καλό δευτεροβάθμιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα με όλα του τα μειονεκτήματα.

*Ο Μανώλης Ντουρουντάκης είναι
τ. διοικητής Βενιζελείου Νοσοκομείου
τ. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Υγεία ΑΕ
**ΚΠΕ= Κύριος (Κύριοι) Παράγοντας (ες) Επιτυχίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα