Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία παιδιών – εφήβων

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια εκτιμάται ότι προκαλούν ετησίως τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 1.200 παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη.

Aυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας στους εφήβους αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με εκθέσεις που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία των παιδιών ποικιλοτρόπως . Μέσω της έκθεσης στον μολυσμένο αέρα, τα παιδιά αναπνέουν μικροσωματίδια που δημιουργούνται όταν τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και άλλες πηγές καίνε ορυκτά καύσιμα.
Η έκθεση του εμβρύου επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας, έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρες γεννήσεις και θνησιγενείς γεννήσεις και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που δυσκολεύει τη διατροφή του εμβρύου.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τους ειδικούς που ασχολούνται με θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης , αυτή οδηγεί, μεταξύ άλλων, και σε πιο επικίνδυνες κρίσεις άσθματος.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται σε ετήσια βάση για τον πρόωρο θάνατο 491.000 ανθρώπων στην Ε.Ε και 13.810 στην Ελλάδα.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της υγείας των παιδιών από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος με έδρα την Κοπεγχάγη.
Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, τα επίπεδα διαφόρων ρύπων παραμένουν επίμονα πάνω από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε πολλές χώρες, ιδίως στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία. Ο κύριος λόγος για τη ρύπανση από λεπτή σκόνη εκεί είναι η καύση στερεών καυσίμων όπως ο άνθρακας για θέρμανση και στη βιομηχανία.
Εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια, τα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του αζώτου εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, δήλωσε η περιβαλλοντική υπηρεσία.
Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή τα όργανα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Όλοι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να προστατεύονται από τον μολυσμένο αέρα – αλλά κυρίως τα παιδιά, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ Hans Bruyninckx.
Τα μέτρα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο πρέπει επειγόντως να ενισχυθούν περαιτέρω “για την προστασία των παιδιών μας που δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους”. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να έχουμε πραγματικά καθαρό αέρα.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠ, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους ανηλίκων κάθε χρόνο στα 32 κράτη μέλη – στα οποία περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Τουρκία εκτός από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Παρόλο που ο αριθμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό στον πληθυσμό συνολικά, οι πρόωροι θάνατοι αντιπροσωπεύουν ένα χαμένο μελλοντικό δυναμικό, αναφέρει.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κι αυτό γιατί λόγω χαμηλού ύψους τους εισπνέουν

περισσότερους αέριους ρύπους και τοξικά μικροσωματίδια, αφού αυτοί συμπυκνώνονται όσο πλησιάζουν στο έδαφος.
“Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά σαν μικρούς ενήλικες όταν πρόκειται για περιβαλλοντικούς κινδύνους και ατμοσφαιρική ρύπανση”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΕΟΠ Gerardo Sanchez. Μεταξύ άλλων, είπε, έχουν υψηλότερο ρυθμό αναπνοής, αναπνέουν περισσότερο από το στόμα, βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος και ζυγίζουν λιγότερο.
Η βιολογία τους είναι διαφορετική, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό μπορεί να έχει δυνητικά πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως μειωμένη πνευμονική λειτουργία, άσθμα και αλλεργίες.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων σχετίζεται με αυξημένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας μεταξύ ανθρώπων που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με ψυχωτικές διαταραχές και διαταραχές διάθεσης, όπως σχιζοφρένεια και κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Psychiatry.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα