Δύσκολος χειμώνας. Λιγοστεύουν οι αντοχές. Η κατάσταση έχει πάρει την κάτω βόλτα.
Συνειδητοποιεί ο καθένας ότι είναι εξαρτημένος, αδυνατώντας ν’ αποφύγει τον πανικό, πιστεύοντας ότι η ζωή είναι σε αναστολή. Ήταν γνωστό ότι χρειάζονταν περιοριστικά μέτρα πριν το δεύτερο κύμα. Δεν πάρθηκαν για λόγους που όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε.
Επιστεύετο ότι η συγκεκριμένη έξαρση δεν οφειλόταν στην επιθετικότητα του ιού, αλλά στις επιλογές της πολιτείας για την υποδοχή του τουρισμού στον συνωστισμό, στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη στάση της πολιτείας έναντι της εκκλησίας κ.ά.
Στο lockdown του δεύτερου κύματος η κοινωνία δεν επέδειξε την ίδια συμπεριφορά όπως την Άνοιξη. Ασφυκτική κίνηση στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, αποπνικτική κατάσταση στις συγκοινωνίες, τα εχέμυθα πάρτι των νέων, οι διαδηλώσεις των αρνητών της μάσκας, οι οποίοι δεν ρισκάρουν μόνο τη ζωή των αλλά και των άλλων, μη εξαιρουμένων και των συγγενών των. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, η σοβαρότερη των οποίων είναι ο κορεσμός των νοσοκομείων και ίσως το άχαρο φαινόμενο της επιλογής διάσωσης των νεωτέρων έναντι των υπερηλίκων, αν και οι τελευταίοι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.
Οι παραλήψεις, τα λάθη της πολιτείας και η άρνηση αποδοχής της ατομικής ευθύνης των πολιτών, μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Αν τα μέτρα ελαμβάνοντο εγκαίρως και εφαρμόζονταν σωστά, ίσως να ήσαν το θανάτωμα της νόσου. Η εξάπλωσή της στη χώρα μας φέρνει τη σφραγίδα του υπηρέτη των κεφαλαιουχικών συμφερόντων. Τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που αυξάνονται αλματωδώς δεν αφήνουν περιθώρια άλλης ανοχής.
Η επίγνωση των συνθηκών επιβάλλει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να αντιτάξουμε την αντίδρασή μας στην επιδημία.
Όμως η μετατροπή της δημόσιας υγείας σε περίθαλψη μόνο της νόσου του Covid- 19, είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί οι άλλες ασθένειες, τα γενικά υποκείμενα νοσήματα να αναβάλλονται ή να μετατίθενται επ’ αόριστον.
Το κράτος με την παρουσία του δι’ αστυνομικών μέσων με τις απαγορεύσεις, απεκδύεται των δικών του αστοχιών, προσπαθεί να αποδώσει στους πολίτες όλες τις ανοχές ελπίζοντας πως με τη γλισχρή επιδοματική επιχορήγηση εδώ κι εκεί θα καλύψει την αχαρακτήριστη αμέλειά του. Οι κυβερνήσεις αναλογίζονται το κακό όταν έρχεται, δεν το προβλέπουν, να προλάβουν την καταστροφή που φέρνει μια πανδημία και οι εκ των υστέρων πράξεις τους οδηγούν σε ένα ανθυγιεινό χάος με αβέβαιη μελλοντική εξέλιξη. Πάντως αυτό τον καιρό νύχτα και μέρα οι δρόμοι των πόλεων θυμίζουν κατοχικά χρόνια, εκτός από μερικές παραλίες που γεμίζουν με θερμοκέφαλους, να ασκηθούν να βγάλουν βόλτα τα ζώα τους.
Οι σκέψεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές αλλά όσοι ταλαντεύονται μεταξύ θεωρίας και πράξης, πιθανόν ν’ αναγνωρίσουν ότι το οικοδόμημα είναι σαθρό και οι διαχειριστές της παρούσης και της μελλοντικής εξουσίας είναι ανίκανοι. Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή στους πολιτικούς, τη βιώνει ο κόσμος με τρόμο. Το αύριο είναι δυσοίωνο και το μόνο που μπορεί να δείξει την “αρχή του τέλους” είναι το εμβόλιο.
Ο τουρισμός δεν άνοιξε, αν και άνοιξε συγκρατημένα, για να ικονοποιηθούν τα μεγάλα κεφάλαια αλλά η οικονομία της χώρας μας από την οποία ζούμε ΌΛΟΙ και όχι μόνο οι πλούσιοι. Αν δεν άνοιγε η κυβέρνηση τον τουρισμό θα ξεσυκωνόταν το σύμπαν και όλοι θα έλεγαν κοίτα πάνε να καταστρέψουν τους μικρούς που δεν θα αντέξουν για να έρθουν μετά οι μεγάλοι να τα πάρουν όλα. Από την πρώτη στιγμή το ζητούμενο ήταν η ισορροπία μεταξύ υγείας, ελευθερίας, οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τα πήγε καλύτερα από τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ό, τι αφορά την συμπεριφορά των πολιτών: Οι πολίτες όταν τα κρούσματα το καλοκαίρι έγιναν λιγότερα άρχισαν να υποτιμούν τον κίνδυνο.