Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αβεβαιότητα αλλά και προοπτικές για το ελαιόλαδο

■ Επισημάνσεις σε επιστημονική εσπερίδα

 

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου μετά την αναστάτωση που προκάλεσε τα τελευταία δύο χρόνια η δραματική μείωση της παραγωγής, ιδίως της Ισπανίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει όχι μόνο στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που αφορούν την υψηλή ποιότητα του ελληνικού -και ιδίως του κρητικού- ελαιολάδου και τα οφέλη για την υγεία που απορρέουν από την κατανάλωσή του, αλλά και την πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική παράδοση που διαθέτει γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εσπερίδα με θέμα “Παρελθόν, παρόν και μέλλον ελιάς και ελαιολάδου” που διοργάνωσαν χθες οι ΣΕΔΗΚ, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμοι Χανίων και Πλατανιά, Ινστιτούτο Ελιάς, ΟΑΚ και ΓΕΩΤΕΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δρ Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες και την αβεβαιότητα που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου: «Η παγκόσμια ελαιοκομία και της Ελλάδος διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο καθώς η παγκόσμια παραγωγή που ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, όπως και η ευρωπαϊκή παραγωγή, έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε ποσοστό 30-40%. Αυτή η μείωση, που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής της Ισπανίας η οποία παράγει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει προκαλέσει έναν κλονισμό στο παγκόσμιο ισοζύγιο ελαιολάδου, με συνέπεια την πρωτόγνωρη άνοδο των τιμών, με τις τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να αγγίζουν τα 10 ευρώ και για τον καταναλωτή τα 18 ευρώ».
Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι η κρίση που διέρχεται η αγορά του ελαιολάδου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις καιρικές συνθήκες και την κλιματική κρίση, επηρεάζοντας άμεσα την άνθηση και καρπόδεση των δέντρων. «Αυτό αφορά και την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ισπανία όπου επικρατεί μεγάλη ξηρασία», επεσήμανε σχετικά και συμπλήρωσε ότι απαιτείται ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, παραγωγών και άλλων παραγόντων, γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και τα μέτρα αλλά και τις πολιτικές που θα πρέπει να ληφθούν.
Καυτηρίασε δε τη στάση της Πολιτείας λέγοντας πως η ελαιοκομία από πρώτη προτεραιότητα που αποτελούσε ως προς την κρατική μέριμνα έχει πλέον υποβαθμιστεί. «Το ενδιαφέρον γι’ αυτήν είναι πάρα πολύ μικρό και μόνο οι ελαιοπαραγωγοί σκέφτονται τι θα κάνουν», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε ότι θα ήταν λάθος να επαναπαυτούν οι εμπλεκόμενοι από τις υψηλές τιμές που επικρατούν αυτή την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά το κρητικό ελαιόλαδο ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα: «Κι αυτά είναι ότι πρώτον, οι πρώτες μελέτες για τις υγιεινές επιδράσεις του ελαιολάδου έχουν γίνει στην Κρήτη και σε αυτές αποδίδονταν η μακροζωία των Κρητικών. Το δεύτερο είναι ο τεράστιος πολιτισμός που συνδέονται με το ελαιόλαδο στην Κρήτη».
Ο δρ Γιώργος Κουμπούρης, γεωπόνος και ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, με αφορμή το βιβλίο του Δρ Νίκου Μιχελάκη “Ρίζες της ελιάς”, μίλησε για τον μακραίωνο πολιτισμό γύρω από την ελιά στην Κρήτη καθώς και για σχετικές παραδόσεις που θα πρέπει να αναδειχθούν: «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και σε σχέση με τον τουρισμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πλέον στις μέρες μας θα πρέπει αφενός να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής αλλά αφετέρου να διασωθεί και η παράδοση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και εγχείρημα που ενδυναμώνει τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και ότι το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε επίπεδο Δήμων ώστε να προαχθεί η παραγωγή ενός ποιοτικού και ανταγωνιστικού προϊόντος.
Η περιφερειακή σύμβουλος, υπεύθυνη για τον Πρωτογενή Τομέα στα Χανιά και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εσπερίδας Χρύσα Χαριτάκη – Μακράκη, μίλησε για την ανάγκη να προσαρμοστεί η παραγωγή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες και να ενημερωθούν σχετικά οι παραγωγοί.
Στην εσπερίδα μίλησαν ακόμα οι Α. Σαρπάκη Δρ. αρχαιολόγος, αρχαιοβοτανολόγος, Α. Κοκοτσάκη εκπαιδευτικός – φιλόλογος, Α. Μάλμου νηπιαγωγός – φιλόλογος, δρ Κ. Ζορμπάς γενικός διευθυντής ΟΑΚ, Σήφης Χαρτζουλάκης ειδικός παθολόγος, ενώ συντόνισε την εκδήλωση ο δημοσιογράφος των “Χ.ν.” Γιώργος Κώνστας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα