Η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών για την πορεία, που έχει πάρει η επιδείνωση της πανδημίας είναι εμφανής. Η χαλάρωση των μέτρων, μια κυρίαρχη απόφαση της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων του εμπορικού κόσμου, έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και δυσαρέσκεια μέρους των συμμετεχόντων στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, θέμα που έχει προκαλέσει συναισθήματα αντιπαθειών και έγινε πεδίον συγκρούσεων μεταξύ των.
Οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι παρακολουθούν την εκμετάλλευση που κάνει η αντιπολίτευση εναντίον της επιχείρησης επανέναρξης της κανονικότητος. Λέγουν ότι «αν δεν απαλλαγούμε απ’ την πανδημία το πολιτικό περιβάλλον θα βαραίνει διαρκώς». Ενώ υπό αυτές τις συνθήκες έπρεπε να υπάρχει αμφίδρομη σχέση κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων, να αναζητώνται πρόσφορες λύσεις στα προβλήματα και να λαμβάνονται έγκαιρα αποτελεσματικές αποφάσεις, δίνεται η εντύπωση στους πολίτες, ότι η κυβέρνηση δεν αξιολογεί σωστά την κατάσταση. Αντιθέτως προτάσσονται προς επίλυσιν θέματα και πολιτικών αντιπαραθέσεων ακόμα και με προανακριτικές, που εκνευρίζουν τους πολίτες, την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και το Σύστημα Υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι κυβερνητικοί πρότειναν τη μη εμφάνιση μελών της Επιτροπής λοιμωξιολόγων στις τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις, προκειμένου να μη δημοσιοποιούνται οι επιστημονικές προσωπικές τους γνώσεις, που ενδεχομένως κοντράρονται με τις πολιτικές κυβερνητικές απόψεις. Προτάσσεται η δικαιολογία για τούτο, ότι άλλο η επιστημονική συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής και άλλο η δημόσια τοποθέτηση. Ίσως να είναι και ο λόγος της μη εμφάνισης πολλών επιστημόνων και του κ. Τσιόδρα, ο οποίος επικαλείται προσωπικούς λόγους.
Βλέπουμε ότι η διαμάχη μεταξύ πολιτικών και υγειονομολόγων πανεπιστημιακών εντείνεται. Ενώ οι τελευταίοι θά ’πρεπε, να τοποθετούνται δημοσίως και να εισακούονται, για την καταπολέμηση της πανδημίας, κάτι που οι ίδιοι δεν το θέλουν, το αναλαμβάνουν οι πολιτικοί και δικαιολογούνται ότι «σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι εφικτό… είναι πολύ διαφορετική από την περυσινή». Η επί δύο ώρες καθυστέρηση της τελευταίας προγραμματισμένης τηλεοπτικής ενημέρωσης, ύστερα από 6 ωρών διαβουλεύσεων μιας δύσκολης συνεδρίασης της Επιτροπής, δείχνει την ύπαρξη σύγκρουσης μεταξύ πολιτικών και εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι τώρα, που τους χρειάζεται ο κόσμος, έχουν αποστασιοποιηθεί και απουσιάζουν. Η εμφάνιση του υπ. Επικρατείας, να λάβει μέρος στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, αν δεν είναι κατευθυνόμενη εντολή φιλτραρίσματος της απόφασης, ήταν τουλάχιστον ατυχής. Δυστυχώς ακολουθούμε ένα δύσβατο δρόμο, που για τους πολίτες και τους εμπορευόμενους δημιουργεί ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας.