Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αβεβαιότητα – προβληματισμός από Χανιώτες για την οικονομία

Την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επισημαίνουν πολίτες των Χανίων που μίλησαν χθες στα “Χ.ν.”, λίγες ώρες μετά το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, την εστίαση αλλά και τους ανθρώπους του πολιτισμού, ενώ υπογράμμισαν ότι αυτή τη φορά θα πρέπει εκτός από τον κόσμο της εργασίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να “βάλουν πλάτη” τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει κάτι να γίνει για να βοηθηθεί ο κόσμος», σχολίασε ο κ. Δημήτρης που τον συναντήσαμε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. «Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη στήριξη. Ειδικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και όσοι εργάζονται γύρω από τον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, αφού θα πάρουν χρήματα (σ.σ. η κυβέρνηση) δεν θα πρέπει να δώσουν και στους εργαζόμενους;», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι, διότι αυτά που έχει δώσει μέχρι τώρα για τους εργαζόμενους δεν φτάνουν», επεσήμανε ο κ. Παύλος. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι υποχρεώσεις και οι λογαριασμοί για κάθε νοικοκυριό συνεχίζουν να “τρέχουν” τη στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά: «Ολοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν τώρα λιγότερα χρήματα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση», ανέφερε ολοκληρώνοντας το σχόλιό του.
Ο κ. Μανόλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο τους νέους, τα νέα ζευγάρια. «Φανταστείτε έναν οικογενειάρχη με 2 παιδιά, όπου δουλεύει και δεν δουλεύει μόνο ο ένας. Πώς θα επιβιώσει;», τόνισε και πρόσθεσε ότι από την κρίση είναι βέβαιο ότι όλοι θα ζημιωθούν αλλά εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη να αισθανθούν ότι το κράτος μεριμνά γι’ αυτούς είναι οι νέοι άνθρωποι. Καταλήγοντας ο κ. Μανόλης υποστήριξε ότι θα πρέπει η κρίση να αντιμετωπιστεί από κοινού από όλα τα κόμματα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιπαλότητες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Το λογικό είναι να στηριχθούν όλοι αλλά και να υπάρξει ανεκτικότητα από όλους. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι φοροαπαλλαγές και να “βάλουν μπούτι” και οι τράπεζες! Μόνο τότε όλα θα πάνε καλύτερα», ανέφερε ο Βασίλης, ενώ ο Νίκος επεσήμανε ότι πρώτοι από όλους πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που είναι περισσότερο “ξεκρέμαστοι”: «Πέρα από το κράτος πρέπει να “βάλουν πλάτη” οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοξενοδόχοι, ειδικά εδώ στα Χανιά».
«Αυτοί που χρειάζονται περισσότερο στήριξη είναι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και όσοι εργάζονται γύρω από τον τουρισμό», ήταν η άποψη της κα Τάσα, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα αλλά στο Δημόσιο.
Η κα Ευγενία επεσήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία τάξη, τα καταστήματα εστίασης, ο τομέας του τουρισμού και πάνω από όλα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα μέτρα ανέφερε ότι «δεν επαρκούν καθώς όταν λένε ότι δίνουν 800 ευρώ στην ουσία αντιστοιχούν 530 ευρώ τον μήνα, που δεν φτάνουν για να ζήσεις μια οικογένεια».
Η Αναστασία αναφέρθηκε στον κόσμο του πολιτισμού που δεν στηρίχθηκε από την κυβέρνηση όπως θα έπρεπε: «Σίγουρα τα μέτρα για τους καλλιτέχνες που πάρθηκαν δεν επαρκούν. Επίσης, έμειναν πίσω οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«Ο τουρισμός είναι η βιομηχανία της χώρας και αυτός θα έπρεπε να στηριχθεί, ο κόσμος που εργάζεται στον τουρισμό, είτε πρόκειται για εστίαση είτε για ξενοδοχοϋπάλληλους», υπογράμμισε η κα Φιλοθέη και πρόσθεσε ότι γενικότερα τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν ήταν επαρκή: «Εγώ εργάστηκα τελευταία μέρα μέχρι 8 Μαρτίου και για δύο μήνες πήρα μετά 800 ευρώ. Όμως άμα έχεις ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνα, σούπερ μάρκετ, υποχρεώσεις των παιδιών, δεν βγαίνει με τίποτα». Η κα Φιλοθέη σημείωσε ακόμα ότι η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Μια λιγότερο γνωστή πτυχή της κρίσης έθιξε η φοιτήτρια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Αργυρώ, η οποία πριν το ξέσπασμα της κρίσης ετοιμάζονταν για να μπαρκάρει. Όπως σημείωσε, από τα μέτρα στήριξης έχουν εξαιρεθεί οι ναυτικοί που εργάζονται σε εμπορικά πλοία και ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
«Ο κόσμος πιστεύει ότι οι ναυτικοί βγάζουν πολλά χρήματα, όμως στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από ό,τι έμαθα από συναδέλφους δόθηκε κάποια οικονομική ενίσχυση στην αρχή της καραντίνας σε αυτούς που ταξιδεύουν σε φέρι ή την ακτοπλοΐα. Όμως εμείς που ταξιδεύουμε έξω μάς έχουν τελείως ξεχασμένους, ούτε έχουμε κάποια ενημέρωση», σημείωσε σχετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα