Σε ανακοίνωση του Κοινοβουλίου στις 18-11-2020 σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, πράγμα που είναι ευρέως γνωστό. Η περίοδος αβεβαιότητας μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, όπως ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και, επομένως, του πληθωρισμού. Πως ορίζεται όμως η αβεβαιότητα; Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αβεβαιότητα είναι μια κατάσταση στην οποία παρεμποδίζεται η αξιολόγηση μελλοντικών συνθηκών από οικονομικούς παράγοντες. Πάντως σημειώνουν ότι η αύξηση της αβεβαιότητας που προκαλείται από την πανδημία έχει προκαλέσει έως τώρα μικρή μακροοικονομική ζημία. Βέβαια, η ζημιά μπορεί να είναι κατά μέσο όρο μικρή, αλλά αν κοιτάξει κανείς σε επίπεδο κρατών μελών οι βαθμοί διαφοροποιούνται αισθητά.
Μια περίοδος αβεβαιότητας μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, όπως ένα αρνητικό σοκ της ζήτησης, σκαμπανεβάσματα στην ιδιωτική κατανάλωση, και τις επενδύσεις και, επομένως, δημιουργία πληθωρισμού.
Πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία PEPP1
Στην τρέχουσα πανδημία, η αξιόπιστη σταθεροποίηση των προσδοκιών περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με επιδημιολογικές και οικονομικές πτυχές. Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει, με τη σταθεροποίηση των προσδοκιών αν αναγνωριστεί και ένας κεντρικός ρόλος για την πολιτική υγείας, που θα οδηγήσει σε μια συνεκτική και αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό εξακολουθεί να είναι δύσκολο.
Η αβεβαιότητα, σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζει μια κατάσταση στην οποία οι οικονομικοί παράγοντες δυσκολεύονται να εκτιμήσουν με επαρκή εμπιστοσύνη τα τρέχοντα και μελλοντικά αποτελέσματα. Η πανδημία του coronavirus (COVID-19) οδήγησε στην πιο απότομη οικονομική ύφεση σε πολλές από τις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες και προκάλεσε μια αβεβαιότητα.
Οι οικονομίες της Ε.Ε. χρειάζονται κίνητρο για δημόσιες επενδύσεις
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της 19-11-2020, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde απάντησε σε ερώτημα ευρωβουλευτών σχετικά με τις πολιτικές της τράπεζας που προχωρούν, πώς να επηρεάσουν την αλλαγή του κλίματος και το υψηλό χρέος που προκύπτει ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ κράτησε μικρό καλάθι για τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας2. Επέμεινε, ωστόσο, ότι τα τυποποιημένα εργαλεία της ΕΚΤ και εκείνα που τέθηκαν ειδικά σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της εξαιρετικής κατάστασης, μαζί με άλλες δράσεις σε επίπεδο ΕΕ, ήταν πολύ επιτυχημένα και πρόλαβαν μια πολύ χειρότερη κατάσταση. Η κ. Lagarde επέμεινε επίσης ότι τα κράτη μέλη έπρεπε να διενεργήσουν δημόσιες επενδύσεις για να οδηγηθούν στην τόνωση της οικονομίας.
Ας ελπίσουμε στην υιοθέτηση της πρότασης από την κυβέρνηση της χώρας.
Τέρμα η ασυδοσία κατά των καταναλωτών3
Στις 20/11/2020 μια μελέτη του Κοινοβουλίου αναφέρει ότι θα εισαχθεί προσεχώς στην ολομέλεια θέμα για την προστασία των καταναλωτών. Στην περίληψη της ανακοίνωσης σημειώνονται τα ακόλουθα: Η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών αναμένεται να γίνει ισχυρότερη. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις ομάδες δικαιωμάτων των καταναλωτών να προσφεύγουν ενώπιον της δικαιοσύνης για κάθε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών. Σημειώνουμε ότι εκατομμύρια υποθέσεις αστικού δικαίου στην ΕΕ έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για νέους κανόνες που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή νομικών εγγράφων εντός της ΕΕ μέσω της ψηφιοποίησης και των αποκεντρωμένων συστημάτων πληροφορικής. Πώς θα σας φαινόταν να ήταν τα τάμπλετ, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα έξυπνα τηλέφωνα ευκολότερο να επισκευαστούν; Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ζητήσει να έχουν οι καταναλωτές ένα «δικαίωμα επισκευής», το οποίο θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των καταναλωτικών προϊόντων, θα τερματίζει την προγραμματισμένη αχρήστευση και θα αυξάνει την αειφορία. Καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την πανδημία και προχωρά προς την κλιματική ουδετερότητα, οι βιομηχανίες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να καλέσουν την Επιτροπή να καταρτίσει μια αναθεωρημένη βιομηχανική στρατηγική, να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να στηρίξει τις βιομηχανίες της Ευρώπης μέσα από τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Ελευθερία του Τύπου σε κρίση
Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, για να μη μιλήσουμε για τις άλλες μεγάλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, υπάρχει συγκροτημένη παρεμπόδιση των δημοσιογράφων στο έργο τους. Μάλιστα και στέρηση της ζωής τους έχει σημειωθεί σε αρκετές περιπτώσεις.4
Οι γνωστές αυτές καταστάσεις οδήγησαν τους ευρωβουλευτές να ανησυχούν για το αυξανόμενο εκφοβισμό των δημοσιογράφων στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό θα φέρουν το θέμα στην ερχόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, για να ψηφίσει απόφαση που θα ζητεί την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και ένα πλαίσιο για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και την παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.
Το θέμα σχετίζεται με την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ (19-11-2020), όπου η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στην προστασία της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων ως συνιστώσα ζωτικής σημασίας της ορθής δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της.
Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι απειλές, η παρενόχληση, η δημόσια ντροπή και ακόμη και οι δολοφονίες των παραγόντων των μέσων ενημέρωσης αυξάνονται5.
1. https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document.html?reference=IPOL_IDA(2020)658200
2. https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20201119-0900-COMMITTEE-ECON_vd
3. https://multimedia.europarl.europa.eu/el/coming-up-in-plenary-collective-action-justice-for-the-digital-age-and-the-right-to-repair_N01-AFPS-201119-CMUP_ev
4. https://pressfreedomtracker.us/george-floyd-protests/
5. https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document.html?reference=EPRS_ATA(2020)659358