Για τις θρυλούμενες κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 10ης Δεκεμβρίου μην περιμένουμε πολλά πράγματα. Η κα Μέρκελ είναι προϊδεασμένη, ότι στη Σύνοδο θα κυριαρχήσει κλίμα αποδοκιμασίας για την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. Όμως, όπως έχουν διατυπωθεί οι προθέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, καταλαβαίνει κανείς, ότι δεν επιδιώκει ρήξη της Ευρώπης με την Τουρκία. Κυριαρχεί φόβος ανοίγματος των ροών τριών εκατομ. προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στην Τουρκία, οπότε θα πλημμυρίσουν και θα αναστατώσουν την Ευρώπη.
Εμείς να ανησυχούμε, που Ισπανοί και Ιταλοί δεν επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων και τούτο, διότι και οι δύο έχουν χρηματοδοτικά ανοίγματα με την Τουρκία κυρίως σε εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης στη Γερμανία υπάρχουν περί τα 4 εκατομ. Τούρκοι, και στην Τουρκία λειτουργούν χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις με τζίρο που φθάνει τα 20 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία και οι “δορυφόροι” της υποστηρίζουν, ότι εάν δεν ανατραπεί η επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας, θα την οδηγήσουν σε αύξηση των προκλήσεών της. Αυτό το έκανε και μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με κόστος ανεπανόρθωτων οικονομικών ζημιών. Εν προκειμένω η άποψη στρατιωτικών αναλυτών είναι ότι «δεν αρκεί μόνο η Ελλάδα να μην θέλει θερμό επεισόδιο, πρέπει να μην το θέλει και η Τουρκία».
Εκτιμάται, ότι μετά τη λήξη της Συνόδου του Δεκεμβρίου με κάποιο κόστος για την Ευρώπη, δηλαδή επιβολή κυρώσεων, που θα “χαϊδεύουν” τον πρόεδρο Ερντογάν, χλιαρές, ή ενδιάμεσες, η Τουρκία στην Ελλάδα θα ξεσπάσει και τότε οι Ευρωπαίοι θα πουν: Επιβάλαμε κυρώσεις, τώρα η σειρά σας, να καθήσετε, να συνεννοηθείτε για όλα. Ας μην μας διαφεύγει μια λεπτομέρεια. Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου σαφώς αναφέρεται, ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για άμεσες διερευνητικές επαφές οριοθέτησης υφαλοκρηπίδος και θαλάσσιων ζωνών και αυτές να «συνεχισθούν και να διευρυνθούν»!
Πάνω σ’ αυτή τη “λογική”(!) θα στηριχθούν οι φιλότουρκοι Ευρωπαίοι, εκτός εάν οι δικοί μας σ’ αυτή τη “φράση δηλητήριο” αντέδρασαν με το επιχείρημα, ότι δεν τίθεται θέμα “διεύρυνσης” καθ’ όσον είναι συγκεκριμένες οι θέσεις μας βάσει του Δικαίου της θάλασσας. Μην ξεχνάμε και τη δήλωση του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ελληνική εφημερίδα: «Συζητήστε τα όλα και όπου έχουμε στρατιωτική αντιπαράθεση, πρέπει να γίνει αμοιβαία απόσυρση». Τι εννοούσε ο “απερχόμενος ποιητής”; Την αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου; Και πιστεύαμε, ότι διαφέρει απ’ τους Τραμπιστές!