Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Αβέβαιο το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕΚ

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης που κινδυνεύει με λουκέτο, λόγω θεσμικού πλαισίου και ελλειπούς χρηματοδότησης, όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ωδείο Χανίων. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως το ΔΗΠΕΘΕΚ πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει ενεργό καλλιτεχνικά με την εμβέλεια που έχει, διατηρώντας τη βάση του στα Χανιά. Γι’ αυτό απαιτείται να γίνει νομοθετική παρέμβαση στο πλαίσιο που το διέπει και οι Φορείς που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία αρκετών βουλευτών και θεσμικών Φορέων καθώς το “παρών” στη σύσκεψη έδωσαν μόνο ο βουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Βολουδάκης, ο δήμαρχος Χανίων Μαν. Σκουλάκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης και μέλη δημοτικών παρατάξεων. Για την απουσία του είχε ενημερώσει ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπως και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας που απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Δημήτρης Λειψάκης, το θέατρο χρωστά 120.000 ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι υπάλληλοί του είναι απλήρωτοι 3 μήνες. Ακόμη εκρεμμούν δικαστικές αποφάσεις, επειδή σχήματα που συνεργάστηκαν με το θέατρο δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το θέατρο είναι αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης απ’ το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της άρνησης της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων μετόχων του -εκτός του Δήμου Χανίων που είναι ο μόνος συνεπής- να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

 

 

Το θέατρο και η πολιτιστική παραγωγή χρειάζεται ενίσχυση απ’ την Πολιτεία επεσήμανε ο βουλευτής κ. Βολουδάκης. Οπως τόνισε, το πρόβλημα του ΔΗΠΕΘΕΚ εστιάζεται στις ανάγκες περικοπών των δημοσίων δαπανών όμως επειδή το θέατρο έχει παραγάγει ουσιαστικό έργο πρέπει να μπορέσει να συνεχίσει τη δημιουργική δραστηριότητα του. «Είναι αδιανότητο μόνο οι Δήμοι των Χανίων να έχουν καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΗΠΕΘΕΚ και οι υπόλοιποι Δήμοι της Κρήτης ή η Περιφέρεια να έχουν σημαντικές καθυστερήσεις ή και άρνηση συμμετοχής καταβολής» σημείωσε.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Μιχάλης Αεράκης άφησε αιχμές για σκοπιμότητες και παρασκηνιακούς σχεδιασμούς αρπαγής της έδρας του ΔΗΠΕΘΕΚ απ’ το Ηράκλειο που ήδη δημιουργείται μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο. «Είναι βέβαιο ότι ένα θαυμάσιο Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης στο Ηράκλειο πρόκειται να λειτουργήσει με επαγγελματικές δομές. Αραγε το ΔΗΠΕΘΕΚ δεν θα αποτελούσε για κάποιους μια πολύ καλή περίπτωση να στεγαστεί στο Ηράκλειο;» αναρωτήθηκε ο κ. Αεράκης κληθείς να σχολιάσει τη μη οικονομική συμμετοχή άλλων Δήμων της Κρήτης και πρόσθεσε: «Εάν δεν επιλυθεί το θεσμικό πλαίσιο απ’ τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το θέατρο να κλείσει στα Χανιά. Διότι το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι Α.Ε και σύμφωνα με τα όσα προβλεπόμενα όταν μία Α.Ε για τρία συνεχή χρόνια έχει αρνητικό ισολογισμό, τότε αυτή κλείνει. Οταν για τον πολιτισμό ισχύουν όροι λαχαναγοράς, εμπορίου και οικονομικών υπολογισμών τότε να πάψουμε να μιλάμε για Πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αεράκης.

Ο Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε ότι ο Δήμος Χανίων είναι ο συνεπέστερος Φορέας αυτοδιοίκησης ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΔΗΠΕΘΕΚ, τηρώντας την προγραμματική σύμβαση που προβλέπει 125.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, τόνισε ότι εάν δεν ενεργοποιηθούν όλοι οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στη σύνθεση του ΔΗΠΕΘΕΚ και δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, τότε το θέατρο θα κλείσει, κάτι που θα είναι πολύ κρίμα. Ο Γ. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε την αναγκαιότητα να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και το ΔΗΠΕΘΕΚ ως δημοτικό θέατρο να εξαιρεθεί από τον ισχύοντα νόμο. Παράλληλα, σημείωσε ότι εκτός από το πρόβλημα με τα ίδια κεφάλαια του λόγω της ασυνέπειας κάποιων μετόχων του, υπάρχει σημαντική μείωση στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει και απαιτείται η επαρκής οικονομική στήριξη του απ’ όλους. Να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα περιφερειακά θέατρα της Ελλάδας, μετά τον Καλλικράτη εντάχθηκαν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων, πλην του ΔΗΠΕΘΕΚ που είναι Α.Ε. με μετόχους πολλούς Δήμους της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα