Η πολιτική του ΕΛΓΑ δηµιουργεί προβληµατα στη δυναµική καλλιέργεια του αβοκάντο. Πιο συγκεκριµένα:
1. ∆εν έχουµε αποζηµιωθεί ακόµα για τις ζηµιές του Φεβρουάριου του 2023. Έχουµε πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, µας έχει κοινοποιηθεί το πόρισµα, έχουµε ενηµερωθεί τηλεφωνικά για το ύψος της αποζηµίωσης, αλλά δεν έχουµε λάβει ακόµα καµµιά αποζηµίωση. Ίσως πληρωθούµε στο τέλος του Οκτωβρίου, µου είπαν τηλεφωνικά τέλος Σεπτεµβρίου. Οι ζηµιές του χειµώνα επι σειρά ετών (ΣΥΡΙΖΑ – Ν∆) πληρώνονται το ίδιο έτος, Ιούλιο – αρχές Αυγούστου.
2. Πολλά προϊόντα σφαλίζονται περίπου στο 1/3 της εµπορικής αξίας του προϊόντος, µε ευθύνη του ΕΛΓΑ. Πιο συγκεκριµένα τα αβοκάντο ασφαλίζονται φέτος για 0.94 ευρώ / κιλό όταν η εµπορική αξία είναι περίπου 2.50 ευρώ /κιλό. Επίσης, αντίστοιχα ισχύουν για τα ανοιξιάτικα µανταρίνια (encore) που ασφαλίζονται φέτος για 0.32 ευρώ /κιλό όταν η εµπορική αξία είναι περίπου 0.85 ευρώ /κιλό. Ανάλογα, µειωµένες είναι και οι αποζηµιώσεις σε περίπτωση ζηµιάς, προφανώς.
Οι αποζηµιώσεις είναι ακόµα µικρότερες λόγω των υποεκτιµήσεων. Οι υποεκτιµήσεις οφείλονται τόσο σε µια συνειδητή επιλογή του ΕΛΓΑ αλλά και στην άγνοια των γεωπόνων ελεγκτών του ΕΛΓΑ στα υποτροπικά φυτά. Χαρακτηριστικά στο προηγούµενο καύσωνα του 2021 σε δέντρα αβοκάντο µε ολική καταστροφή, ο γεωπόνος εκτιµητής του ΕΛΓΑ µου µίλησε για ακαρπία των δέντρων. Έτσι οι αποζηµιώσεις είναι περίπου στο 1/10 της εµπορικής αξίας της ζηµίας.
3. Η καλλιέργεια του αβοκάντο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των συνέπειων της κλιµατικής αλλαγής αλλά και της άγνοιας των γεωπόνων ελεγκτών για τα υποτροπικά δέντρα. Έχουµε πολύ σηµαντικές ζηµιές από καύσωνα το 2021 & το 2023, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ανοιξιάτικη ποικιλία hass, συχνά προβληµατα στην ανθοφορία της χειµωνιάτικης ποικιλίας fuerte (δεν αποζηµιωνονται µε τον υπαρχοντα κανονισµο), καθως και προβληµατα από το χιόνι και τις χαµηλές θερµοκρασιες το χειµώνα ιδιαίτερα στην ευαισθητη ανοιξιατικη ποικιλία hass. Οι ζηµιές αφορούν τόσο την παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο (δεν αποζηµιώνεται). Η έγκαιρη καταβολή των αποζηµιώσεων και η σωστή εκτίµηση της ζηµιάς στο ύψος της εµπορικής αξίας του προϊόντος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να παραµείνει η καλλιέργεια των υποτροπικών φυτών µια προωθούµενη καλλιέργεια υψηλής απόδοσης. Ήδη παρατηρείται µια κάµψη του ρυθµού αύξησης των φυτεύσεων και µια στροφή σε καλλιέργειες ξινών, όπως κοκινοσαρκα γκρέιπφρουτ, και όψιµα οµφαλοφορα, µε υψηλές επιδόσεις και πολύ µικρό ρίσκο.
Είναι επιβεβληµένο να ληφθούν µέτρα από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ, για να παραµείνει η καλλιέργεια του αβοκάντο µια δυναµική καλλιέργεια.
*Ο Μανόλης Ντουντουνάκης είναι
ηλεκτρολόγος µηχανικός Ε.Μ.Π. M.Sc.
– Υπ. ∆ρ. Πολυτεχνείου Κρήτης