Βιολογικά αβοκάντο από την Κένυα και το Περού (φωτ.), συμβατικά αβοκάντο από τη Ν. Αφρική. Αυτά τα προϊόντα συναντάς στα “μανάβικα” μεγάλων σούπερ μάρκετ σε διάφορα σημεία της Αθήνας αυτήν την εποχή. “Εξαφανισμένα” τα χανιώτικα αβοκάντο, κάτι απόλυτα λογικό αφού η παραγωγή ντόπιου αβοκάντο αυτήν την εποχή είναι ελάχιστη.
Οι ποιλικίες που έχουν φυτευτεί στα Χανιά δίνουν προϊόν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλη και το Μάιο… μετά εισαγωγές!
Το πιο εξοργιστικό σε όλα αυτά είναι ότι και η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει αφεθεί στην τύχη της, χωρίς να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ώστε να αναπτυχθούν ποικιλίες που να δίνουν προϊόν και το καλοκαίρι, να προχωρήσουν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, να οργανωθεί καλύτερα η παραγωγή… Πριν από 3 χρόνια η Π.Ε. Χανίων είχε αναθέσει σχετική μελέτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η τύχη της οποίας… αγνοείται όπως είχαμε γράψει σε αναλυτικό ρεπορτάζ πριν από ένα μήνα. Μήπως ήλθε η ώρα να δούμε τι γίνεται με αυτή τη μελέτη ή θα βλέπουμε για πολύ καιρό ακόμα το εισαγόμενο βιολογικό αβοκάντο να πουλιέται 7 ευρώ το κιλό;