Από 6 έως και 6,20 ευρώ το κιλό το βιολογικό αβοκάντο σε μεγάλα super market της Αθήνας (εισαγωγής παρακαλώ από την Τανζανία), ενώ το συμβατικό αβοκάντο (από το Περού αυτό…) στην τιμή των 3,28 ευρώ το κιλό! Την εποχή αυτή ελλείψη xανιώτικης παραγωγής (η μεγάλη πλειοψηφία των εγχώριων παραγόμενων αβοκάντο είναι από τα Χανιά καθώς μόνο τελευταία έχουν αρχίσει και φυτεύονται κάποια στο γειτονικό Ρέθυμνο και στην Πελοπόννησο) γίνεται μαζική εισαγωγή από το εξωτερικό.
Δυστυχώς οι καλοκαιρινές ποικιλίες όπως το Lamp Hass στα Χανιά δεν ευδοκίμησαν και επλήγησαν σημαντικά φέτος με την παγωνιά, ενώ άλλη θερινή ποικιλία όπως το Reed λόγω του σχήματος του (στρογγυλό) δεν προτιμάται από τους καταναλωτές και έτσι δεν φυτεύεται πολύ. Ωστόσο αν με το καλό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δώσει τη θετική του έγκριση για το χανιώτικο αβοκάντο ως ΠΓΕ και σταλεί η εισήγηση στην Ε.Ε. θα πρέπει παράλληλα να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, ποιες ποικιλίες θα πρέπει να φυτεύονται, σε ποιες θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι παραγωγοί έτσι ώστε από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση και το καλοκαίρι να υπάρχει παράλληλα και προσφορά ντόπιου αβοκάντο!
Είναι κρίμα πραγματικά να μην μπορείς να καλύψεις με προϊόν την περίοδο αυτή που και τιμή έχει και ο κόσμος το θέλει και την ίδια ώρα να γίνονται αθρόες εισαγωγές…