Από 6 έως και 6,20 ευρώ το κιλό το βιολογικό αβοκάντο σε μεγάλα super market της Αθήνας (εισαγωγής παρακαλώ από την Τανζανία), ενώ το συμβατικό αβοκάντο (από το Περού αυτό…) στην τιμή των 3,28 ευρώ το κιλό! Την εποχή αυτή ελλείψη xανιώτικης παραγωγής (η μεγάλη πλειοψηφία των εγχώριων παραγόμενων αβοκάντο είναι από τα Χανιά καθώς μόνο τελευταία έχουν αρχίσει και φυτεύονται κάποια στο γειτονικό Ρέθυμνο και στην Πελοπόννησο) γίνεται μαζική εισαγωγή από το εξωτερικό.
Δυστυχώς οι καλοκαιρινές ποικιλίες όπως το Lamp Hass στα Χανιά δεν ευδοκίμησαν και επλήγησαν σημαντικά φέτος με την παγωνιά, ενώ άλλη θερινή ποικιλία όπως το Reed λόγω του σχήματος του (στρογγυλό) δεν προτιμάται από τους καταναλωτές και έτσι δεν φυτεύεται πολύ. Ωστόσο αν με το καλό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δώσει τη θετική του έγκριση για το χανιώτικο αβοκάντο ως ΠΓΕ και σταλεί η εισήγηση στην Ε.Ε. θα πρέπει παράλληλα να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, ποιες ποικιλίες θα πρέπει να φυτεύονται, σε ποιες θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι παραγωγοί έτσι ώστε από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση και το καλοκαίρι να υπάρχει παράλληλα και προσφορά ντόπιου αβοκάντο!
Είναι κρίμα πραγματικά να μην μπορείς να καλύψεις με προϊόν την περίοδο αυτή που και τιμή έχει και ο κόσμος το θέλει και την ίδια ώρα να γίνονται αθρόες εισαγωγές…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.