Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αβοκάντο εξαιρετικής ποιότητας και φέτος στα Χανιά

» Ενώ η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε εισαγωγές

Αβοκάντο άριστης ποιότητας και σε ίδιες ποσότητες με πέρυσι, δίνει η φετινή παραγωγή στα Χανιά, ενώ η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε εισαγωγές παρά τις χιλιάδες νέες φυτεύσεις δέντρων που γίνονται ετησίως στον νομό Χανίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως από χώρες της Αφρικής μπορούν να εισαχθούν αβοκάντο σε τιμές μέχρι και 1 ευρώ το κιλό, όταν το Χανιώτικο αβοκάντο αφήνει στον παραγωγό 2,50-2,60 ευρώ το κιλό σήμερα!
«Παρόλο που έχουν μπει πολλά νέα δέντρα στην παραγωγή, φέτος έχουμε λίγο πιο χαμηλή ποσότητα αβοκάντο σε σύγκριση με πέρυσι καθώς υπήρξαν θέματα με τους καύσωνες την άνοιξη και το καλοκαίρι, στην ανθοφορία καις την καρπόδεση και εκεί χάθηκαν αρκετοί τόνοι. Η παραγωγή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση και συνεχίζονται και γίνονται εισαγωγές από τους εμπόρους, τα σούπερ μαρκετ, τις λαχαναγορές» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο Κ. Γιώργος Κορναράκης υπεύθυνος πωλήσεων του Α.Σ. Χανίων που διατηρεί Ομάδα παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο διακινεί ετησίως περίπου 200-250 τόνους αβοκάντο.

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης

Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί χιλιάδες νέα δέντρα αβοκάντο, ωστόσο η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί ανάλογα. Αιτία σύμφωνα με τους γνώστες ότι στην καλλιέργεια ενεπλάκησαν πολλοί νέοι παραγωγοί, όχι επαγγελματίες αγρότες που θεώρησαν ότι θα έχουν μεγάλα εισοδήματα λόγω της καλής τιμής του προϊόντος. Πολλοί παραγωγοί δεν ακολουθούν τις καλύτερες πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας των δεντρυλίων του αβοκάντο.
«Υπάρχουν πολλοί νέοι παραγωγοί που νομίζουν ότι είναι εύκολη καλλιέργεια το αβοκάντο αλλά αυτό δεν ισχύει! Απαιτεί κατάλληλο έδαφος, ποιοτικό νερό, φροντίδα στη λίπανση, στο κλάδεμα. Μας έχουν έλθει άνθρωποι εδώ και μας λένε ότι ζουν στην Αθήνα και θέλουν να φυτέψουν αβοκάντο και όταν τους ρωτάμε πως θα τα φροντίσουν απαντάνε πως θα βάλουν αυτόματο πότισμα και θα το ενεργοποιούν από την Αθήνα για να δώσουν νερό. Δεν γίνεται όμως έτσι η καλλιέργεια! Φυσικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να φυτέψουν οι παραγωγοί αβοκάντο τα τελευταία χρόνια αλλά δεν υπάρχουν δεντρύλια, τα φυτώρια φέρνουν από το εξωτερικό, κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν δικά τους χωρίς επιτυχία.
Η ημιμάθεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια του αβοκάντο. Θα πρέπει να ενισχυθεί το Ινστιτούτο Ελιάς που έχει σοβαρούς επιστήμονες ώστε να στηρίξει την καλλιέργεια να δώσει υποκείμενα, να προτείνει σωστούς τρόπους λίπανσης, αλλά δυστυχώς το Ινστιτούτο δεν στηρίζεται» τονίζει ο κ. Κορναράκης.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Ο κ. Ευτύχης Κορναράκης

«Αυτή τη στιγμή η ποιότητα της παραγωγής είναι πολύ καλή. Είναι μειωμένη βέβαια η ποσότητα σύγκριση με άλλες χρονιές» τονίζει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών Αβοκάντο και Εσπεριδοειδων “Κορμός”.
Ο κ. Τρικουνάκης πιστεύει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να βελτιώσουν πράγματα στην καλλιέργεια αλλά παράλληλα να προσαρμόσουν τις τιμές τους σε αυτές του εξωτερικού. «Στην Ελλάδα έχουμε πολλές εισαγωγές από εμπόρους και γιατί δεν τους καλύπτουν οι ποσότητες οι δικές μας και γιατί βρίσκουν πιο φτηνές τιμές στο εξωτερικό. Τα πουλάνε ως εισαγωγής, αν και έχουμε παρατηρήσει μεμονωμένα φαινόμενα “ελληνοποιήσεων” και στο αβοκάντο. Το δικό μας το προϊόν είναι εξαιρετικό αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στις διεθνείς συνθήκες» σημειώνει ο κ. Τρικουνάκης συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή στα Χανιά «είναι τεράστιες οι εκτάσεις που είναι αδήλωτες και έχουν μπει από πέρυσι στην παραγωγή και Hass και Lamp Hass. Πολλοί παραγωγοί είχαν ζημιές από την νοτιά αλλά δεν πήραν αποζημίωση γιατί δεν είχαν δηλωμένη την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ.»
Ειδικά για την καλλιέργεια ο κ. Τρικουνάκης τονίζει πως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτώρια και δεν παράγονται τοπικά υποκείμενα αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα στην ανάπτυξη του αβοκάντο.

Προτάσεις
• Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως 5.200 τόνοι αβοκάντο, το 85% των οποίων στα Χανιά. Ωστόσο θεωρείται ότι η παραγόμενη ποσότητα είναι μεγαλύτερη καθώς υπάρχουν πολλές αδήλωτες καλλιέργειες.
• Οι ετήσιες εισαγωγές στην Ελλάδα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση φτάνουν τους 3.000 τόνους.
• Εκτιμάται πως οι κλιματολογικές συνθήκες στα Χανιά ευνοούν για μια παραγωγή 15.000-20.000 τόνων.
• Στις νέες φυτεύσεις προτείνεται η όψιμη ποικιλία Hass σε ποσοστό 70- 80%, που δίνει παραγωγή Μάρτιο – Ιούνιο, περίοδο που η αγορά της Ευρώπης παρουσιάζει έλλειμμα λόγω του ετεροχρονισμού της παραγωγής του Νοτίου Ημισφαιρίου.
• Επίσης, να εισαχθούν εκτός από την Lamb Hass και άλλες όψιμες ποικιλίες ( π.χ. Whitsell, Gwen) που δίνουν παραγωγή στους καλοκαιρινούς μήνες που είναι μεγαλύτερες και οι ανάγκες της τοπικής αγοράς λόγω τουρισμού.
• Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαθεσιμότητα κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού (υγιούς και ανθεκτικού), προσαρμοσμένου στις ανάγκες της χώρας μας.
Αυτό προϋποθέτει την εισαγωγή νέων ανθεκτικών υποκειμένων και εγκατάσταση πειραματικών φυτειών με σκοπό τη μελέτη προσαρμοστικότητας και διάδοσή τους.

(Πηγή πτυχιακή εργασία Δ. Πριπάκη που δημοσιεύτηκε στα “Χ.ν.” τον Φεβρουάριο του 2021).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα