Mια περίεργη “φρενίτιδα” έχει καταλάβει όχι μόνο αγρότες αλλά και ανθρώπους που διατηρούν περιουσία στα χωριά ανεξάρτητα αν αυτοί είναι υπάλληλοι, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κτλπ. «Αφού το αβοκάντο έχει τιμή…να βάλουμε παντού αβοκάντο» είναι το σκεπτικό τους και αφού ξεπάτωσαν πορτοκαλιές, άρχισαν να βγάζουν και ελιές ακόμα, για να φυτέψουν αβοκάντο! Έτσι χωρίς σχέδιο, απλά αγοράζοντας δέντρα από τα φυτώρια, χωρίς να ξέρουν καλά – καλά τις ποικιλίες, χωρίς να συμβουλευτούν γεωπόνους, “σπέρνουν” αβοκάντο αριστερά και δεξιά.
Γεωπόνος μας έλεγε ότι φέτος φυτεύτηκαν αβοκάντο ακόμα και στα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων, σε περιοχές που δεν είναι ασυνήθιστοι οι χιονιάδες τη χειμερινή περίοδο.
Πώς θα επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες το αβοκάντο, ένα δέντρο υποτροπικό που “ζορίζεται” ακόμα και στις συνθήκες που επικρατούν στον κάμπο των Χανίων είναι… άγνωστο! Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι παρότι ετησίως φυτεύονται στα Χανιά ακόμα και 100.000 νέα δέντρα αβοκάντο, η παραγωγή δεν παρουσιάζει καμία αύξηση αφού τα περισσότερα από αυτά τα δεντρύλλια δεν ευδοκιμούν, τα “καίει” ο καιρός, δεν βρίσκουν την κατάλληλη ποσότητα νερού, δεν παράγουν προϊόν… Μια δυναμική και ελπιδοφόρα καλλιέργεια για τα Χανιά κινδυνεύει να “πάει περίπατο” γιατί γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς κατεύθυνση, με μοναδικό κριτήριο το “τι θέλει η αγορά” και “πώς θα βγάλουμε γρήγορα χρήματα”…