» Ραγδαία αύξηση φυτεύσεων αλλά ανεπάρκεια γνώσεων στους παραγωγούς
Η µεγάλη αύξηση των φυτεύσεων αβοκάντο την τελευταία 20ετία στα Χανιά, δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη γνώση τους παραγωγούς µε αποτέλεσµα σε αυτό να οφείλονται τα προβλήµατα στην καλλιέργεια του προϊόντος. Αυτό αποτελεί διαπίστωση για τους γεωπόνους, τους συνεταιρισµούς, τις οµάδες παραγωγών, τα συσκευαστήρια όσους εµπλέκονται στη διαδικασία διάθεσης του αβοκάντο.
Αυτές τις ηµέρες είναι σε εξέλιξη η συγκοµιδή της ποικιλίας Hass, που τείνει να γίνει η “νούµερο 1” σε διάθεση ποικιλία. Στο συσκευαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Χανίων στο Μάλεµε επικρατεί ένας αναβρασµός καθώς µεγάλες ποσότητες προετοιµάζονται είτε για την εσωτερική αγορά ή το εξωτερικό.
«Έχουµε µπει δυναµικά στην ποικιλία Hass, η παραγωγή φέτος είναι πολύ καλή, είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε πέρυσι που είχαµε προβλήµατα στην καρπόδεση. Υπάρχουν βέβαια και πολλά µικρά µεγέθη που όµως είναι διαχειρίσιµα. Το Hass τα τελευταία χρόνια φυτεύεται κατά κόρον» τονίζει στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισµού. Παράλληλα γίνονται αναλύσεις για την ποικιλία Lamp Hass καθώς διαπιστώνεται µια πρωιµότητα αφού σε αναλύσεις που έγιναν σε φυτείες αβοκάντο στις Βουκολιές η ξηρά ουσία ήταν στο 28% και στις Μουρνιές στο 26% µε όριο τα 25%, ενώ ένα δείγµα για ανάλυση της ποικιλίας Reed έχει σταλεί στο Ινστιτούτο Ελιάς για σχηµατιστεί µια εικόνα και για το πιο καλοκαιρινό αυτό είδος.
ΘΕΜΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ο κ. Κορναράκης µας επισηµαίνει το έλλειµµα ενηµέρωσης για τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες για πολλούς παραγωγούς. «Πολύς κόσµος βλέποντας ότι το αβοκάντο έχει τιµή, εγκατέλειψε παραδοσιακές καλλιέργειες όπως τα πορτοκάλια, και φύτεψε χωρίς να εξετάσει που και ως δέντρα. Για αυτό και διαπιστώνονται πολλά προβλήµατα και πολλοί παραγωγοί δεν πηγαίνουν καλά. Κάνουµε προσπάθεια και εµείς ως συνεταιρισµός για την καλύτερη ενηµέρωση των παραγωγών και το επόµενο διάστηµα σχεδιάζουµε να πραγµατοποιήσουµε ηµερίδες ώστε να µεταφερθεί η γνώση στον παραγωγό» αναφέρει.
Παράλληλα καλεί όλους όσους έχουν σκοπό να ασχοληθούν µε την καλλιέργεια του αβοκάντο «πριν ξεκινήσουν να κάνουν µια καλή ανάλυση εδάφους, µια ανάλυση νερού ώστε να γνωρίζουν αν το χωράφι τους “σηκώνει” το αβοκάντο και βέβαια για το ποια ποικιλία θα βάλουν».
Αυτές τις ηµέρες το αβοκάντο δίνεται από τον παραγωγό στην τιµή των 2.40 ευρώ το κιλό για τα µεγάλα µεγέθη και έχει αυξηθεί κατά 20 λεπτά σε σύγκριση µε τις αρχές του Φθινοπώρου.
«Το Χανιώτικο αβοκάντο θεωρείται ποιοτικά εξαιρετικό για αυτό και υπάρχει µεγάλη ζήτηση και από την εσωτερική αγορά και το εξωτερικό. Έχουµε δώσει ποσότητες σε ∆ανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Γερµανία και Αυστρία και βλέπουµε το ενδιαφέρον να αυξάνεται συνεχώς» διαπιστώνει ο υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισµού.
ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Σε ότι έχει να κάνει τα εσπεριδοειδή αυτές τις ηµέρες συσκευάζεται η ποικιλία οµφαλοφώρων Lane late και στις αρχές Μαίου το πιθανότερο θα ξεκινήσουν τα “Βαλένσια”. « Το πορτοκάλι φέτος αφήνει 50 λεπτά στον παραγωγό µια σχετικά καλή τιµή για την εποχή. Αν είχαν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις πριν από 20-25 χρόνια, είχαµε απλώσει τις ποικιλίες σε µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα θα είχαµε New Hall, Lane late, Μερλιν, Βαλέντσια σχεδόν σε όλο το χρόνο και θα µπορούσε να στηριχθεί περισσότερο το προϊόν και ο παραγωγός» υπογραµµίζει ο κ. Κορναράκης.
Η Χανιώτικη παραγωγή πορτοκαλιού δίνεται κυρίως εντός Ελλάδας και µικρές ποσότητες φεύγουν στο εξωτερικό.