Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Αξιοποίηση υγρών αποβλήτων για την άρδευση καλλιεργειών

Η επανάχρηση των υγρών αποβλήτων και η εφαρμογή σύγχρονων καλών πρακτικών άρδευσης αποτελούν μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που εντείνεται χρόνο με τον χρόνο και στην Κρήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το ζήτημα της άρδευσης σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής βρέθηκε στο επίκεντρο επιστημονικού σεμιναρίου με θέμα «η άρδευση της ελιάς και η κλιματική αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιορδανία παρουσίασαν καλές πρακτικές άρδευσης καθώς στις χώρες τους εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν φαινόμενα ξηρασίας.

 

Ο ερευνητής Alon Ben Gal
Ο ερευνητής Alon Ben Gal

«Αντιμετωπίζουμε πολύ ζεστές και ξηρές συνθήκες και στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει πρότυπες εφαρμογές στη γεωργία», σημείωσε ο ερευνητής στον Γεωργικό Οργανισμό Έρευνας του Ισραήλ Alon Ben – Gal και πρόσθεσε ότι μεταξύ των εφαρμογών που έχουν καθιερωθεί για την άρδευση καλλιεργειών είναι η επανάχρηση των υγρών αποβλήτων, η χρήση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα κ.ά.
Ο κ. Alon Ben – Gal τόνισε ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σύγχρονα συστήματα άρδευσης παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται μια καλλιέργεια (χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα της παράγωγης), ένα ερώτημα που σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της εξοικονόμησης του υδάτινου δυναμικού.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξοικονόμησης ο Ισραηλινός ερευνητής μεταφέροντας την εμπειρία που υπάρχει από τη χώρα του, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα σπατάλης του νερού καθώς η τιμή του είναι υψηλή. «Συνεπώς οι γεωργοί κάνουν από μόνοι τους εξοικονόμηση αλλά ακόμα και σε αυτό το επίπεδο το να μπορέσεις ακόμα και 10% να εξοικονομήσεις χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα της παραγωγής ελαιολάδου είναι κάτι πολύ θετικό», ανέφερε.

 

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Γ. Ψαρράς
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Γ. Ψαρράς

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Γιώργος Ψαρράς, μιλώντας στα «Χ.ν.», επεσήμανε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να γίνουν περισσότερο αισθητές τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη και βελτίωση των πρακτικών άρδευσης. «Για παράδειγμα μπορείς να αυξήσεις την οργανική ουσία του εδάφους ή να περιορίσεις τις απώλειες νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα κι έτσι κι αυτό το λίγο νερό που πέφτει αντί να χάνεται να μένει περισσότερο στο έδαφος. Επίσης, μπορείς να παρέμβεις στον τρόπο λίπανσης, εφαρμόζοντας την υδρολίπανση, διαφυλλικούς ψεκασμούς κ.λπ.», επεσήμανε ο κ. Ψαρράς.
Συνεχίζοντας ο κ. Ψαρράς τόνισε ότι τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων καλλιέργειας ελιάς που εφαρμόζει το Ινστιτούτο στην περιοχή του Πλατανιά Χανίων και της Μιραμπέλου στο Λασίθι έχουν δείξει ότι τα φυτά που δεν είναι εξ’ αρχής «στρεσαρισμένα» μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια κακή χρονιά με μεγάλη ξηρασία.
«Βέβαια σε όλα αυτά μπαίνει και το ζήτημα του κόστους ώστε να είναι η καλλιέργεια οικονομικά αποδοτική. Γι’ αυτό τον λόγο, παράλληλα, μια ομάδα ερευνητών προχωράει ζητήματα που αφορούν την πιστοποίηση της εφαρμογής των καλών αυτών πρακτικών ώστε το τελικό προϊόν να αποκτήσει μια καλύτερη τιμή», σημείωσε.
Πάντως, όπως επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Ψαρράς, δυστυχώς μέχρι σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό των καλλιεργητών εφαρμόζει καλές πρακτικές άρδευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα