Η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) αποτελεί βασική προτεραιότητα της πρόσφατα εκλεγμένης Διοίκησης του Οργανισμού, όπως έκανε γνωστό από τα Χανιά ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Νίκος Οικονομόπουλος.
Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. βρέθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στα περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.
Ειδικότερα για τα Χανιά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο του Τμήματος. «Η περιοδεία μου έχει σκοπό να γνωρίσω τα στελέχη μας, να ακούσω τα προβλήματά τους και να κυρίως να ακούσω νέες ιδέες που θα μπορούσαν να πάνε τον Ερυθρό Σταυρό ένα βήμα πιο πάνω. Το σύνθημά μας είναι ξανασηκώνουμε τον Ερυθρό Σταυρό ψηλά αφού τα τελευταία 6 χρόνια δημιούργησαν μια εσωστρέφεια που δεν έκανε καλό σε κανένα επίπεδο», σημείωσε ο κ. Οικονομόπουλος.
Ως προς τις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. τόνισε ότι σε είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η αναδιοργάνωση των περιφερειακών τμημάτων και η ισχυροποίησή τους – και οικονομικά, η τροποποίηση του καταστατικού και η αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού.
«Δυστυχώς η πολύτιμη περιουσία που διαθέτουμε παραμένει αναξιοποίητη αλλά και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνω υπάρχει μια διάθεση αυτή η απαξίωση να οδηγήσει στην εξαφάνισή της. Δηλώνω από την Κρήτη ότι η περιουσία του Ε.Ε.Σ. αφού την αναζητήσουμε και την καταγράψουμε από το Α μέχρι και το Ω θα παραμείνει περιουσιακό στοιχείο του Ε.Ε.Σ. και θα αξιοποιηθεί ώστε να αποτελέσει μια μόνιμη πηγή εσόδων. Έσοδα που μας είναι απαραίτητα για να μπορούμε να υποστηρίζουμε τις δράσεις μας οι οποίες έχουν καθαρά κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα», ανέφερε.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. έκανε γνωστό ότι υπάρχει σχεδιασμός για να ξεκινήσει η λειτουργία εθελοντικών ιατρείων από τον Οργανισμό, σε πρώτη φάση πιλοτικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και στη συνέχεια σε άλλα περιφερειακά Τμήματα.
ΑΙΧΜΕΣ
Ο κ. Οικονομόπουλος άφησε επίσης αιχμές κατά των προηγούμενων Διοικήσεων για το μεταναστευτικό τονίζοντας πως τη στιγμή που ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ο Ε.Ε.Σ., παρότι συμβάλει καθοριστικά στην υποδοχή του μεταναστευτικού κύματος, δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ «γιατί κάποια Διοίκηση, 6 χρόνια τώρα, ασχολούνταν με άλλα κι όχι με αυτό».
Επίσης, για το θέμα της περιουσίας του Ε.Ε.Σ. έκανε λόγο για «φιλέτα» που χρόνια τώρα δεν εισπράττεται ούτε ένα ευρώ ενώ πολλά από αυτά «έχουν απαξιωθεί ώστε να ερειπωθούν με σκοπούς περίεργους από ό,τι ακούω».
Τόνισε ακόμα ότι τα τελευταία 6 χρόνια -χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη οι εθελοντές και τα στελέχη- ο Οργανισμός «παλινδρομούσε σε μια ανθρωποφαγία, σε μια αντιπαράθεση και μια εικόνα που δεν συνάδει με τους σκοπούς του εθελοντικού κινήματος», ενώ ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που επεσήμαναν τον κίνδυνο αποπομπής του Ε.Ε.Σ. από τον διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού σχολίασε: «Δεν υπήρχε κίνδυνος, ήταν απειλές για να “ξυπνήσουν” κάποιοι και να πάψουν να διοικούν ανεύθυνα και περιορισμένα όπως ορίζει ένα Δ.Σ. από ένα Πρωτοδικείο και να πάμε στην κανονικότητα που είναι οι αρχαιρεσίες». Τέλος, έκανε λόγο για σκοπιμότητες και επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην προηγούμενη Διοίκηση για την ερημοδικία που υπέστη ο Ε.Ε.Σ. με συνέπεια το Δικαστήριο να επιδικάσει στον Οργανισμό να πληρώσει 41,7 εκατ. ευρώ στο Κοργιαλένειο Νοσοκομείο. Σημείωσε μάλιστα ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν υποβληθεί από τη νέα Διοίκηση μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.