Λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων των τυροκομείων της Κρήτης έρχεται να δώσει μια καινοτόμος μέθοδος που μετατρέπει το τυρόγαλα σε ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους. Μάλιστα, ήδη στο Ηράκλειο έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου, ενώ το προσεχές διάστημα στα Χανιά θα διοργανωθεί ημερίδα για την ενημέρωση τυροκόμων και κτηνοτρόφων.
Στο ζήτημα των αποβλήτων των τυροκομείων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Ν. Χανίων Βαγγέλης Κωστάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου Ιδιοκτητών Τυροκόμων Ν. Χανίων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
«Μια τυροκομική επιχείρηση έχει δύο ειδών απόβλητα. Τα νερά πλύσης που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και το τυρόγαλα ή ορό γάλακτος σαν υπόλοιπο από τη διαδικασία μεταποίησης του γάλακτος.
Έτσι, μετά από πολλές προσπάθειες βρέθηκε τρόπος, νόμιμα, ένα τυροκομείο να διαθέτει το τυρόγαλά του στους ίδιους τους κτηνοτρόφους για να ταΐζουν τα πρόβατα και τα κατσίκια τους. Αυτή είναι μια τεράστια εξέλιξη καθώς αυτό που για άλλους είναι απόβλητα για εμάς δεν θα είναι», σημείωσε ο κ. Κωστάκης.
Τόνισε δε ότι αν υπήρχαν χοιροστάσια στην Κρήτη το τυρόγαλο θα ήταν ανάρπαστο, αφού στην υπόλοιπη χώρα αξιοποιείται ως τροφή για τα γουρούνια.
Πλέον, ωστόσο, έχει ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιείται το τυρόγαλα και στην Κρήτη προς όφελος τυροκόμων και κτηνοτρόφων. «Μπορεί πλέον η τυροκομική επιχείρηση να διαθέτει τον ορό γάλακτος στους ίδιους τους κτηνοτρόφους να ποτίζουν και να ταΐζουν το κοπάδι τους. Πρόκειται για μια καινούρια διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Ηράκλειο και είναι πολύ θετικό για εμάς αλλά και για τους κτηνοτρόφους αφού βρίσκοντας μια πρώτη ύλη για να ταΐζουν τα κοπάδια τους θα μειωθεί το κόστος παραγωγής τους», ανέφερε ο κ. Κωστάκης και συμπλήρωσε ότι το Σωματείο Τυροκόμων Χανίων θα διοργανώσει μια ημερίδα στα Χανιά με τη συμμετοχή των επιστημονικών πρωτεργατών αυτής της προσπάθειας αλλά και των κτηνοτρόφων ώστε να ενημερωθούν πως μπορούν να αξιοποιήσουν το τυρόγαλο.
ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Συνεχίζοντας ο κ. Κωστάκης τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πάρα πολλά.
«Από τα κυριότερα είναι η μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και η πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή γάλακτος στην Κρήτη την οποία καλούνται να διαχειριστούν τα ιδιωτικά τυροκομεία αφού οι συνεταιρισμοί δυσλειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου», επεσήμανε ο κ. Κωστάκης.
Ερωτηθείς για τις εξαγωγές απάντησε ότι είναι δύσκολες λόγω της έλλειψης μεγάλων μεταποιητικών μονάδων στην Κρήτη και ειδικότερα μιας βιομηχανίας γάλακτος που να έχει αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό και η οποία παράλληλα θα προχωρούσε σε εμφιάλωση γάλακτος.
Να αναφέρουμε τέλος ότι χθες οι περίπου 25 τυροκομικές μονάδες των Χανίων ψήφισαν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Τυροκόμων Ν. Χανίων.
…μια τεράστια εξέλιξη καθώς αυτό που για άλλους είναι απόβλητα…
Χρόνια τώρα με αυτά φτιάχνουνε πρωτείνη whey και την πουλάνε πανάκριβα σε αθλητές, την εισάγουμε από το εξωτερικό από δεκάδες εταιρίες και τώρα ανακαλύψαμε την τροφή για τα ζώα και χύμα μάλιστα..
Γεια σας. Τι γινετε το τυρογαλο και μπορει να δοθει για τροφη στα προβατα
Μπορείτε να με ενημερώσετε με πιο τρόπο να δίνω το τυρογαλο στα κατσίκια.