■ Ενοικίαση αγροτικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων
Στην αξιοποίηση µέσω ενοικίασης για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση των εκτάσεων του σε Ταυρωνίτη, Ακρωτήρι Χανίων και Σπάθας προχωράει το Πνευµατικό Κέντρο Χανίων. Στόχος είναι να µπορέσει το Πνευµατικό Κέντρο να έχει κάποια οφέλη από την περιουσία αυτή και παράλληλα να στηριχθεί και η τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
«Από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Πνευµατικού κέντρου εγκρίθηκε να προχωρήσουµε τις διαδικασίες που προβλέπει το προεδρικό διάταγµα για τις διαδικασίες εκµίσθωσης ακινήτων από Νοµικά Πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο γενικός γραµµατέας του Π.Κ. κ. Μανώλης Κελαϊδής.
Παράλληλα έχει ζητηθεί από τη ∆ΟΥ Χανίων να καθοριστεί η κατώτατη τιµή µονάδας για τις εκτάσεις αυτές προκειµένου να προχωρήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισµός που εκτιµάτε πως θα µπορέσει να γίνει στις αρχές της επόµενης χρονιάς.
«Η πρόθεση µας είναι να δώσουµε τις εκτάσεις αυτές για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση. ∆εν θα το δώσουµε για πχ. ηλιακά και για ξενοδοχεία ή τουριστικά θέλουµε να αξιοποιηθούν για την αγροτική παραγωγή» τονίζει ο κ. Κελαϊδής.
Οι εκτάσεις του Π.Κ. είναι καθορισµένες, έχουν µπει σύνορα και έχουν εγγραφεί στο κτηµατολόγιο, ακόµα και αυτή τον Ροδωπού που είναι και η µεγαλύτερη.
Ειδικότερα οι εκτάσεις που θα ενοικιαστούν βρίσκονται σε:
• ΣΠΑΘΑ: Στην περιοχή της χερσονήσου της Σπάθας το Π.Κ. έχει στην ιδιοκτησία του στα Ροδωπού βοσκότοπους έκτασης 166,7 στρεµµάτων.
• ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Στο Μουζουρά Ακρωτηρίου υπάρχουν τέσσερα ακίνητα (20 στρ., 75 στρ. 1 στρ. 14 στρ. αντίστοιχα) τα οποία είναι διαθέσιµα για κτηνοτροφική αξιοποίηση τους. Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήµατα από κτηνοτρόφους για να τα ενοικιάσουν.
• ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ: Ένα κτήµα που είχε παραχωρηθεί στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών και αξιοποιούνταν για επιστηµονική έρευνα πάνω στην αµπελοκαλλιέργεια και επέστρεψε στην κατοχή του Πνευµατικού Κέντρου έκτασης 90 στρ. και ένα ακόµα ακίνητο έκτασης 9 στρ.
Επίσης το Πνευµατικό Κέντρο ενοικιάζει στο ΚΤΕΛ το 1/3 περίπου του οικοπέδου που χρησιµοποιεί σήµερα, ενώ διαθέτει και οικόπεδα στην περιοχή της Χρυσοπηγής. Στο παρελθόν είχε µεταβιβάσει στο ∆ασαρχείο έκταση 20 στρ. στην Αγ. Κυριακή Βαρυπέτρου, ένα κτήµα στο Καρύδι στον τότε ∆ήµο Βάµου και το Υπουργείο Πολιτισµού είχε απαλλοτριώσει έκταση του Π.Κ. στο Φραγκοκάστελο. Για το τελευταίο ο κ. Κελαϊδής τονίζει πως στο παρελθόν «είχε απαλλοτριωθεί η έκταση στο Φραγκοκάστελο µε πρωτοβουλία τότε του προέδρου του “Ταµείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων “του Γιάννη Σαβαλάνου προκειµένου µε τα χρήµατα αυτά να ολοκληρωθεί το κτήριο του Πνευµατικού Κέντρου στην οδό ∆ηµοκρατίας (Α. Παπανδρέου).»
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ
Αναφορικά µε τη συµβολή του Π.Κ. µε τη διαχείριση του κτηρίου στην οδό ∆ηµοκρατίας είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό είναι πως «το “Πνευµατικό Κέντρο” ήταν ιδέα του Χαρίδηµου Πολυχρονίδη τη µετέφερε στον αδελφό του και βουλευτή Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και ο Πολυχρόνης απευθύνθηκε στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραµανλή και έγινε νόµος η µεταβίβαση του Ταµείου Εφέδρων Πολεµιστών στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων. Είναι σηµαντικό ότι αυτή η περιουσία δόθηκε στο Πνευµατικό Κέντρο που προσφέρει πάρα πολλά στο Νοµό Χανίων σε θέµατα εκπαίδευσης, πολιτισµού, στην ιστορία. Ετησίως πραγµατοποιούµε πάνω από 150 εκδηλώσεις που σηµαίνει ότι εβδοµαδιαίως έχουµε 3,4,5,6,7 εκδηλώσεις και ηµερησίως ακόµα έχουµε 3 εκδηλώσεις σε διαφορετικές αίθουσες. Στο Πνευµατικό Κέντρο γίνονται εκδηλώσεις µουσικές, θεατρικές, σχολικές (δεν υπάρχει µέρα που να µην έχει ένα σχολείο) και µην ξεχνάµε και την ιστορία. Όλα αυτά δείχνουν τη ζωντάνια του ιδρύµατος. Ο Πρόεδρος , που εκ του νόµου είναι ο εκάστοτε νοµάρχης άρα ο εκάστοτε Περιφερειάρχης που µεταβιβάζει στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων τη θέση του, ο ∆ήµαρχος Χανίων που µεταβιβάζει στον αρµόδιο αντιδήµαρχο και τα µέλη του ∆.Σ. είναι αµµισθί. Όταν έφυγε το µόνιµο προσωπικό το 2011 µε σύνταξη ο τότε αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης µας έδωσε την κ. Αθ. Ζώτου που βγάζει όλο το έργο του Πνευµατικού Κέντρου και εµείς ως ∆.Σ. προσπαθούµε να βοηθήσουµε. Προσωπικά ασχολήθηκα µε το Π.Κ. όταν εξελέγη Νοµαρχιακός σύµβουλος και µε κάλεσε ο αείµνηστος Χαρίδηµος Πολυχρονίδης που είδε τη δραστηριότητα µου και µου ζήτησε να µπω στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο για να βοηθήσω. ∆εν µπορούσα να το αρνηθώ φυσικά και το αποδέχθηκε και ο Γιώργος Κατσανεβάκης ο τότε Νοµάρχης».