ΟΛΟΙ οι μήνες του κορωνοϊού είναι επίφοβοι. Κι όλοι ευχόμαστε, είτε Μάης είτε Αύγουστος, να περνούν με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Σε όλο τον κόσμο.
ΜΕΧΡΙ να βρεθεί το εμβόλιο που θα τον σταματήσει ή θα τον εξουδετερώσει, οφείλουμε να αυτοπροστατευόμαστε σεβόμενοι και τις ζωές των άλλων.
ΕΤΣΙ, η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι θέλουμε να “ξεδώσουμε”, να κάνουμε έστω ολιγοήμερες διακοπές, να απολαύσουμε θάλασσα, ήλιο, βουνό, πράσινο και πανηγύρια στην επαρχία, είναι παράγοντας ανασταλτικός αυτών των σχεδίων.
ΑΛΛΑ αι βουλαί των ανθρώπων, άλλα κορωνοϊός κελεύει και άλλες είναι οι οδηγίες των αρμόδιων υπευθύνων: η βούληση, λοιπόν, των λοιμοξιολόγων και της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν πανηγύρια μέσα στον Αύγουστο, ούτε συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, επειδή οι ειδικοί επιστήμονες τα αξιολογούν ως εστίες διάδοσης του ιού: επιμένουν για την social distancing (=κοινωνική αποστασιοποίηση).
ΣΙΓΟΥΡΑ η γενική απαγόρευση των πανηγύρεων προκαλεί μια μεγάλη αντιπαράθεση. Κι εδώ στην Κρήτη που έχει πολλά αυγουστιάτικα πανηγύρια. Από τη μία ο κόσμος των πανηγυριών – μέρος μιας συλλογικής ταυτότητας, ηθών και εθίμων – θέτει τις ενστάσεις του λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε μια σειρά κλάδους που περιμένουν πώς και πώς τα πανηγύρια, από την άλλη οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις και επαφές είναι φορείς εύκολης διάδοσης του κορωνοϊού.
ΥΠΟΜΟΝΗ, λοιπόν! Θα έλθει (;) κι ο καιρός να ξεφαντώνουμε όπως παλιά. Αρκεί βέβαια να είμαστε ζωντανοί για να απολαύσουμε ό,τι μας προσφέρει το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, το βουνό, τα πανηγύρια.