» Ικανοποίηση επιχειρηματιών και ελπίδες για έναν αντίστοιχο Σεπτέμβριο
«Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές τον χρόνο…» μονολογούν οι επαγγελματίες του τουρισμού στα Χανιά, αφού ο μήνας που ολοκληρώνεται αύριο ήταν ανέλπιστα καλός για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τα bar και τα club, που εξαιτίας του mini lock down παρουσίασαν μειωμένα έσοδα.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τον Σεπτέμβρη είναι αντιφατικά, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν αυξημένες κρατήσεις και σε άλλες να εμφανίζονται οι πρώτες ακυρώσεις, κυρίως μετά την αυστηροποίηση των μέτρων που προχώρησαν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία.
Ειδικότερα στα ιδιαίτερα του φετινού καλοκαιριού καταγράφονται τα εξής:
• Η κάθετη πτώση επισκεπτών από Σκανδιναβικές χώρες που αποτελούσαν και την “αιχμή του δόρατος” για τον τουρισμό των Χανίων. Αντίθετα, για πρώτη φορά σε μεγάλους αριθμούς εμφανίσθηκαν τουρίστες από Ιταλία, Γαλλία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, δίνοντας ισχυρή τόνωση στην τοπική οικονομία.
• Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας των Ελλήνων επισκεπτών. Ωστόσο φέτος ήταν ακόμα περισσότεροι αυτοί που επέλεξαν τα Χανιά και την Κρήτη παρά τα αυξημένα ποσοστά κορωνοϊού. Μένοντας περισσότερο εντός των τειχών οι Έλληνες επέλεξαν νησιά όπως η Κρήτη για τις διακοπές τους.
• Μιλήσαμε με ξενοδόχους, ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ. Όλοι έκαναν λόγο για «εξαιρετικό Ιούλιο και ακόμα καλύτερο Αύγουστο που θύμισε 2018 και 2019». Ωστόσο το μίνι lock down έφερε σε δύσκολη θέση τα νυχτερινά καταστήματα και αυτά που δουλεύουν περισσότερο με το ποτό.
• Σημαντική ήταν και η παρουσία του οικογενειακού τουρισμού, με τους προορισμούς που οι οικογένειες επιλέγουν (π.χ. Παλαιόχωρα) να παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα.
ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Παρά του ότι οι Σκανδιναβοί δεν ήλθαν φέτος στα Χανιά «ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας, είχε αρκετή κίνηση. Το mini lock down επηρέασε βέβαια τη νυχτερινή ζωή, αλλά σε γενικές γραμμές έκλεισε θετικά ο μήνας. Δηλαδή είχαμε ένα 70-80% των τουριστών του 2019. Κλειστά έμειναν ελάχιστα μαγαζιά ή ξενοδοχεία, πάνω από το 95% άνοιξε και λειτούργησε κανονικά», δηλώνει στα «Χ.ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Δ. Πλατανιά “Ιάρδανος”, κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης.
Η απώλεια των Σκανδιναβών έφερε επισκέπτες από άλλες περιοχές. «Μπορεί να είχαμε λίγους Νορβηγούς, Φιλανδούς, Σουηδούς αλλά είχαμε πάρα πολλούς επισκέπτες από Ιταλία, Γαλλία, Ουκρανία, Σερβία, Πολωνία και πάρα πολλούς Έλληνες! Για πρώτη φορά είδα τόσους Έλληνες, Αθηναίους κυρίως να μένουν στον Πλατανιά. Ο Αύγουστος πήγε καλύτερα από ό.τι περιμέναμε!», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Αναφορικά με τον Σεπτέμβρη, για την ώρα τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. «Ο Σεπτέμβρης μπαίνει υποτονικά με πληρότητες της τάξης του 50-60% που δεν φαίνεται να ανεβαίνουν. Το καλοκαίρι είχαμε πολλές οικογένειες και νέα παιδιά που έδωσαν ώθηση. Το φθινόπωρο είναι εποχή που έρχονται για διακοπές πιο μεγάλες ηλικίες που τώρα λόγω κορωνοϊού δεν ταξιδεύουν εύκολα, έτσι βλέπω δύσκολα να αλλάζουν τα πράγματα» επισημαίνει.
ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Η περιοχή του Αποκόρωνα ήταν από τις κερδισμένες σε ότι αφορά τη φετινή τουριστική κίνηση. Ο κ. Γιάννης Αποστολάκης, ξενοδόχος και εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού επισημαίνει πως «φέτος είχαμε επισκέπτες πολλούς από Γερμανία, Πολωνία και Γαλλία.
Επίσης πάρα πολλούς Έλληνες. Τα καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά δούλεψαν πάρα πολύ καλά σε επίπεδα του 2019, το μοναδικό πρόβλημα που είχαμε ήταν στη νυχτερινή διασκέδαση».
Αναφορικά με τη συνέχιση της τουριστικής σεζόν ο κ. Αποστολάκης διαπιστώνει πως «υπάρχει μια καλή δυναμική. Αυτές τις ημέρες η Γερμανία που αποτελεί σημαντική χώρα για μας, αυστηροποίησε τα μέτρα, βάζοντας σε καραντίνα όσους επιστρέψουν από διακοπές και δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι είχαμε κάποιες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής για τον Σεπτέμβριο, όχι κάτι μαζικό όπως φοβηθήκαμε στην αρχή, αλλά είχαμε ακυρώσεις».
ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ
Βασικός προορισμός για τις οικογένειες ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η περιοχή του Σελίνου και ειδικά η Παλαιόχωρα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Όπως εξηγείς στα «Χ.ν.» ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, κ. Στέλιος Καλογρίδης «τον Αύγουστο πήγαμε πάρα πολύ καλά, είχαμε μεγάλη προσέλευση Ελλήνων. Ο εγχώριος τουρισμός λειτούργησε πολύ καλά για την Παλαιόχωρα, γιατί είναι ένας προσιτός προορισμός ειδικά για τις οικογένειες που και φέτος την προτίμησαν πάρα πολύ. Ένα πλήγμα είχαν τα νυχτερινά καταστήματα αλλά τα καταλύματα, τα εστιατόρια και τα καφέ είχαν μεγάλη πληρότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σούγια αλλά και στο Λαφονήσι και το Κεδρόδασος».
Στο Σέλινο είναι αισιόδοξοι για τις εβδομάδες που έρχονται. «Αν δεν έχουμε κάποια δραματική αλλαγή, θα συνεχιστεί η καλή κίνηση και τον Σεπτέμβρη. Κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα ανησυχούμε για το τι ανταπόκριση θα έχει στις κρατήσεις, αλλά για την ώρα φαίνεται ότι οι κρατήσεις κρατιούνται. Προς το παρόν έχουμε καλά σημάδια για το πως θα συνεχιστεί η σεζόν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη» καταλήγει.
Δούλεψε η εστίαση…
Σε πολύ καλά επίπεδα δούλεψε η εστίαση, με εξαίρεση τα καταστήματα της νυχτερινής διασκέδασης που επλήγησαν από την απαγόρευση της λειτουργίας μετά τη 1 και την παύση της μουσικής.
«Τα καταστήματα της εστίασης είχαν ένα πάρα πολύ καλό Ιούλιο και ένα ακόμα καλύτερο Αύγουστο, αλλά πάνω που βρεθήκαμε στο pick της χρονιάς μας ήλθε το mini lock down που επηρέασε πάρα πολύ τα καταστήματα που δουλεύουν με το ποτό και τη διασκέδαση. Ήταν τέτοια η κίνηση που πιστεύαμε ότι τον Αύγουστο θα κλείναμε πολλές “τρύπες” των περασμένων ετών, αλλά δυστυχώς το mini lock down μας διέλυσε όλους όσους δουλεύουμε με τη διασκέδαση» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, κ. Βασίλης Οικονομάκος.
Ο ίδιος εκτιμά πως το κλείσιμο των καταστημάτων στη 1 το βράδυ και η απαγόρευση της μουσικής είναι ένα μέτρο που δεν έχει καμία αξία στην αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Κλείνουν τα μαγαζιά και η νεολαία μαζεύεται στις πλατείες, ενώ στη 1 επικρατεί το αδιαχώρητο σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έτσι αντιμετωπίζεται η πανδημία; Η κυβέρνηση “πετάει τη μπάλα” στην ατομική ευθύνη, ότι φταίει δηλαδή ο πελάτης και ο μαγαζάτορας, όταν εμείς τηρούμε απόλυτα τα μέτρα. Την ίδια ώρα τα Νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας βρίσκονται στα όρια τους, για την ενίσχυση των οποίων η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα» καταλήγει.