ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας (4/10), σε ανακοίνωσή του το fb για τους λόγους διακοπής, για τουλάχιστον 7 ώρες, των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger, μίλησε για «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους. Που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους – σε παγκόσμιο επίπεδο! Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ήρθε η συγγνώμη από τον ιδρυτή του fb -και των θυγατρικών μικρότερων εταιριών- Μαρκ Ζουκεμπεργκ: «Το facebook, το Instagram, το Whatsapp και το Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την αναστάτωση σήμερα. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε», έγραψε ο ρυθμιστής πια των ανθρωπίνων σχέσεων!
ΕΤΣΙ, λοιπόν ξαφνικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση, σαν άλλες “Εστιάδες” του Γρυπάρη, οι κάτοικοι της “πολιτείας και των… προαστίων” του fb έμειναν να αναρωτιούνται, τι συνέβη και “έσβησαν” όλοι οι δίαυλοι μιας μακάριας επικοινωνίας! Και δούλεψαν καλά τα sms, λιγότερο τα τηλεφωνήματα και φυσικά περισσότερο η αγανάκτηση για το ανεξήγητο διδικτυακό blackaout. Πολλοί απέδωσαν τη “ζημιά” στον Η/Υ τους, στο λαπτοπ ή οπουδήποτε αλλού. Όχι πάντως στον “επικοινωνιακό” γίγαντα με τα “πήλινα πόδια”.
ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ, μαζί με όλους τους στερηθέντες για λίγες ώρες το fb:
– Μπορεί να αντικατασταθεί ποτέ η διά ζώσης επικοινωνία των ανθρώπων; Εντάξει, εν καιρώ πανδημίας η διαδικτυακή επικοινωνία σώζει, αλλά οι πανδημίες δεν διαρκούν επ’ άπειρον.
– Είναι δυνατόν το αυθόρμητο, η φυσική δηλαδή ανθρώπινη παρουσία, με τη χειραψία, το χαμόγελο, τον εναγκαλιασμό, το φιλί, την κουβέντα κ.λπ., να “εξομοιωθούν” με ένα εικονίδιο (“πάσης χρήσεως”), με μια τυχαία κάρτα, μ’ ένα like ή ένα στεγνό σχόλιο;
– Μπορεί το άνετο υβρεολόγιο που εξαπολύει κάποιος γραπτώς, όταν δεν του αρέσει ένα πρόσωπο ή ένα σχόλιο (κρυπτόμενος μάλιστα πίσω από ανωνυμία ή ψευδώνυμο) να θεωρείται ανθρώπινη συμπεριφορά ή “διάλογος” στο fb;
– Μήπως το όλο εξωφρενικό -δήθεν διεκολυντικό- σύστημα “τεχνολογικής επικοινωνίας” πρέπει να αναθεωρηθεί;
ΑΛΛΑ, στη “μοντέρνα” ζωή μας όλα τείνουν να ελέγχονται ηλεκτρονικά, εκτός από τους… ελεγκτές!