Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

“Αυλαία” για την Εκκλησιαστική Σχολή στα Χανιά (video)

Η χαρμολύπη ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Εκκλησιαστική Σχολή στον Άγιο Ματθαίο, για το τέλος της σχολικής χρονιάς, το οποίο συνοδεύεται από το οριστικό “λουκέτο” στη Σχολή, μετά από 130 χρόνια λειτουργίας στα Χανιά.


Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε από τον σχολάρχη Θωμά Παναγιώτου κατά τον χαιρετισμό – καλωσόρισμα προς τους παρευρεθέντες.

Ο τελευταίος σχολάρχης, Θωμάς Παναγιώτου, με σπουδαίο έργο στα χρόνια της παρουσίας του στη Σχολή.

Συγκινημένος ο κ. Παναγιώτου για την απόφαση αυτή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με διαφορετική μορφή από ό,τι άλλες χρονιές γίνεται η σημερινή γιορτή. Χωρίς πολλές επισημότητες, χωρίς χορούς και όργανα, χωρίς ανοιχτό κάλεσμα. Δεν θα ταίριαζε να πανηγυρίζουμε, την στιγμή που η Σχολή μας κλείνει οριστικά. Η χρονιά αυτή χαρακτηρίστηκε από δημιουργικότητα, συνεργατικότητα και καλλιτεχνία των ιεροσπουδαστών, οι οποίοι με την κατάλληλη καθοδήγηση και στήριξη των εκπαιδευτικών τους, έφεραν στο σχολείο τα επιθυμητά παιδαγωγικά αποτελέσματα. Οι μαθητές μας επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε ένα από τα προγράμματα και τις δράσεις που εκπονήθηκαν, αφιέρωσαν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους, δέθηκαν μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς τους, και τελικά εξέπληξαν με την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα τους».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο σχολάρχης, επεσήμανε: «Και τη φετινή χρονιά θα δοθούν υποτροφίες με αξιόλογα χρηματικά ποσά, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αποφοίτων, την οικογένεια Φαλδαμή, τα “Χανιώτικα νέα”, τον κ. Γιάννη Γαρεδάκη για την διαχρονική συνεργασία μας, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με τον διευθυντή της κ. Κων/νο Ζορμπά και τον Ρεθυμνιώτη κηροπλάστη κ. Αποστολάκη Νικόλαο, για τις υποτροφίες που προσέφεραν σε μαθητές και μαθήτριές μας, συμβάλλοντας έτσι στην επιβράβευση όσων προσπαθούν, στην άμιλλα για καλύτερες επιδόσεις και ανακουφίζοντας οικονομικά κάποιους στις δύσκολες μέρες που περνάμε».
Ο ίδιος ευχαρίστησε «όλους τους συναδέλφους καθηγητές που θυσίασαν χρόνο και κόπο πολλές φορές και εκτός του ωραρίου τους, για την επιτυχία προγραμμάτων, που στοχεύουν στην ολόπλευρη μόρφωση και περαιτέρω βελτίωση των μαθητών μας. Στο διοικητικό μας προσωπικό, εύχομαι να είναι καλά και να συνεχίζουν να διακονούν με χαρά και ζωντάνια όπου τους ζητηθεί».
Ευχαριστίες απήυθυνε «στον εφημέριο της σχολής π. Εμμανουήλ Μπιτζανάκη για την πολύπλευρη βοήθειά του. Στον κ. Αντώνη Κονταράκη για τη διακονία του στην Εστία μας. Οφείλουμε επίσης πολλές ευχαριστίες στην αγαπητή Μανωλία Μαρμαριτσάκη, στον υπεύθυνο των εστιατορίων μας Παντελή Τσικουράκη, αλλά και στις μαγείρισσες μας Μαρία Αυγέρου και Γεωργία Ματσαμάκη. Ευχαριστούμε το Θεοχαρίδειο Ίδρυμα με την κα Ελένη Στιβανάκη, για την άψογη συνεργασία στην υποστήριξη όσων μαθητών μας το ζήτησαν. Ευχαριστούμε το Θεό, ευχαριστούμε τον προστάτη της Σχολής μας Ευαγγελιστή Ματθαίο για την προστασία τους όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν».

ΠΙΚΡIA

Ο κ. Παναγιώτου κατέληξε λέγοντας πως «νιώθουμε βαθύτατο σεβασμό προς τον θεσμό και τα πρόσωπα των σεβασμιωτάτων αρχιερέων, μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Νιώθουμε όμως και πικρία διότι δεν μας στήριξαν…».
Χαιρετισμό, με πικρία απηύθυναν αμέσως μετά δύο κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης ως πρόεδρος συνδέσμου αποφοίτων της σχολής και ο π. Αλέξανδρος Τρύφων.
Ακόμη χαιρέτισαν ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δήμου Χανίων Νικόλαος Βλαζάκης, ο καθηγητής θεολόγος Μιχάλης Γαλανάκης και ο διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” κ. Παρασκευάς Περάκης που παρέδωσε στη συνέχεια υποτροφία χιλίων ευρώ στη μαθήτρια Μαρία Κουφού, στη μνήμη του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, αποφοίτου της Εκκλησιαστικής Σχολής.


Ο διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς υπογράμμισε: «Όλοι διακατεχόμεθα σήμερα από χαρμολύπη, η χαρά κάποιων παιδιών που τελειώνουν το σχολείο και η λύπη για όσα μας είπε ο αγαπητός σχολάρχης και φίλος ο Θωμάς. Κι εγώ προσωπικά νιώθω τη χαρμολύπη για πολλούς λόγους διότι υπηρέτησα και σε αυτό το σχολείο με την ιδιότητα του θεολόγου»,
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι: «εάν λάβει κανείς υπόψη του πολύ σοβαρά και να θέσει το ερώτημα όχι το τι έγινε σε αυτό το σχολείο, όχι τι φταίει και κλείνει, αλλά τι έχει να δώσει ως απάντηση σε κάτι καινούργιο σε κάτι διαφορετικό. Είναι δυνατόν σε μία εποχή όπου η θρησκεία στη δημόσια σφαίρα έρχεται για να επιβεβαιώσει τη σημασία της θρησκείας για τις κοινωνίες όταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης της Λισαβόνας το άρθρο 17 δίνει με έμφαση τον ρόλο της Εκκλησίας και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην εποχή μας. Όταν έχουμε Θεολογικές σχολές όπου αναπτύσσονται οι ισλαμικές σπουδές, όταν σε όλη την Ευρώπη ανοίγονται Τζαμιά και δίπλα στα Τζαμιά  σχολές για ιερατικές σπουδές των μουσουλμάνων πώς επιτρέπουμε να κλείσει μία σχολή εάν δεν απαντήσουμε τι θα δώσουμε μετά;».
Ο πρόεδρος των αποφοίτων πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης ταυτίστηκε με την λέξη χαρμολύπη του κ. Ζορμπά για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «εμείς βέβαια οι ιερείς πιστεύουμε ότι δεν χάνεται τίποτα και ο Θεός θα δώσει και θα αναπληρώσει το κενό αυτό και μέσα από άλλα σχολεία της πόλεως ή της υπαίθρου και θα αναδείξει κληρικούς όπως και παλαιότερα και θα μπορεί πάλι να δίνει το λόγο και τη μαρτυρία της η Εκκλησία αν όχι από αυτό τον χώρο, από άλλους χώρους καθότι και αυτοί οι χώροι λειτουργούν ως έργο Εκκλησίας…».

Βράβευση μαθητών από τον πρόεδρο
της Σχολικής Επιτροπής Ν. Βλαζάκη

Ο Νίκος Βλαζάκης τόνισε: «Δεν το ήξερα ότι κλείνει η Σχολή γιατί αν το ήξερα δεν θα ερχόμουν, γιατί τώρα ντρέπομαι. Κι αυτό επειδή ως μικρός ήταν η ζωή μου εδώ.
Η μητέρα μου, επειδή ο πατέρας μου ήταν παπάς, εκείνη ήταν μαγείρισσα εδώ. Η ζωή μου ήταν εδώ οι διακοπές μου εδώ, στις Κορακιές και στο Γουβερνέτο. Τρομακτική συναισθηματική αξία για μένα και είναι ντροπή για μένα αυτή η Σχολή ενός αιώνα να κλείνει. Ειλικρινά ντρέπομαι…».

Εκ μέρους της εφημερίδας “Χανιώτικα
νέα”, υποτροφία στη μνήμη Νίκου Κακαουνάκη έδωσε ο Παρασκευάς Περάκης.

Τη θλίψη και απογοήτευσή του για το κλείσιμο της Σχολής εξέφρασε και ο διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Παρασκευάς Περάκης σχολιάζοντας: «Κάθε χρονιά οι υποτροφίες ήταν μια γιορτή, μια ευκαιρία να δούμε να αποδίδουν οι κόποι των παιδιών και των καθηγητών της Σχολής. Φέτος είμαστε μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη. Στον τόπο του Ειρηναίου Γαλανάκη, δεν θα λειτουργεί πια Εκκλησιαστική Σχολή. Με δυσκολία να δεχτούμε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να συντηρεί τη σχολή. Αναρωτιέμαι, οι υπόλοιποι τι κάναμε; Ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια; Πιέσαμε όσο έπρεπε; Δεν καταφέραμε να βρούμε τα 80.000 ευρώ τον χρόνο που χρειάζεται η Σχολή για να μείνει ανοιχτή;». Κατέληξε δε διερωτώμενος: «Έχουμε την “πολυτέλεια” στα Χανιά να διαγράφουμε την ιστορία 130 ετών;».

Βράβευση μαθητών από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Στεφανάκη

Ο καθηγητής θεολόγος Μιχαήλ Γαλανάκης, ανιψιός του αείμνηστου μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, υπογράμμισε:
«Αυτό το σχολείο το ξεριζώνουν κάποιοι. Το έζησα αυτό το σχολείο, το αγάπησα, αυτό το σχολείο έχει βγάλει όχι απλούς κληρικούς, έχει βγάλει μορφές, έχει βγάλει αγίους… και τώρα κλείνουν αυτό το σχολείο με αυτή την προσφορά.
Λυπάμαι πολύ, υπάρχουν ευθύνες, κάποτε θα καταλογισθούν και πρέπει να καταλογισθούν για να μην ξανασυμβεί αυτό, να μην κλείσουν άλλα εκκλησιαστικά σχολεία ή για να υπάρχει ελπίδα να ξανά ανοίξει  αυτό το σχολείο, θα το προσπαθήσουμε».

Οι τελευταίοι μαθητές

Οι μαθήτριες Γυμνασίου Ραφαέλα  και η Στέλλα τόνισαν στα “Χ.ν.” «Στα δύο χρόνια που φοιτήσαμε εδώ έχουμε μείνει πολύ ευχαριστημένες αλλά τώρα είμαστε στεναχωρημένες με την  απόφαση να κλείσουν τη σχολή».
Ο Λευτέρης Γαρμπιδάκης είναι από τους Κάμπους Κεραμειών και μας είπε: «Είμαι μαθητής της 1ης τάξης του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και ενώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους καθηγητές μας και την Εκκλησία, η σχολή κλείνει και είμαι πολύ λυπημένος. Εύχομαι να ανακληθεί η απόφαση αυτή, αλλά δεν το πιστεύω…».
Ο Μάριος Ψαθάκης μαθητής στη Β’ τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου τόνισε: «Είμαι από το Ηράκλειο και οι εντυπώσεις μου είναι πολύ καλές. Βέβαια, μας προκαλεί σε όλους τους συμμαθητές μου λύπη που κλείνει η Σχολή, αλλά ίσως να είναι και για καλό για κάτι καινούργιο αλλά όπως και να έχει λυπόμαστε που θα κλείσει αυτό το σχολείο που έχει τόση ιστορία».
Απορίας άξιον είναι που ενώ έχει προηγηθεί εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον άλλο ένα δυσάρεστο γεγονός για την Εκκλησία με το κλείσιμο πρόσβασης του Ιερού προσκυνήματος του Τιμίου Σταυρού “Άγιος Ραφαήλ, Άγιος Νικόλαος και Αγία Ειρήνη στον Δήμο Αποκορώνου, έρχεται τώρα και το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, δίχως να έχουν υπάρξει ουσιαστικές διαμαρτυρίες από φορείς, αυτοδιοίκηση, βουλευτές και Εκκλησία.

 

Συγκλόνισε ο Αντρέας από το Αρκαλοχώρι

Τους παρευρισκόμενους συγκλόνισε η ομιλία του προέδρου του δεκαπενταμελούς συμβουλίου Ανδρέα Ιμπούσι (φωτ.). Σεισμόπλεικτος από το Αρκαλοχώρι βρέθηκε στη Σχολή κι άνοιξε προχθές την καρδιά του: «Εγώ θέλω να σας διηγηθώ την δικιά μου ιστορία εδώ μέσα. Ερχόμενος εδώ πέρα, πίστευα πως δεν με αγαπούσε κανείς και μου το έλεγαν και οι γονείς μου, έξω από αυτή την πόρτα δεν σε αγαπάει κανείς. Και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το πίστευα αλλά εδώ μέσα από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθα, που δεν με γνώριζαν οι καθηγητές ούτε τους ένοιαζε -έτσι νόμιζα- τι θα κάνω στη ζωή μου γενικά, μου απέδειξαν το εντελώς αντίθετο· ότι νοιάζονται για το κάθε παιδί εδώ μέσα. Δεν κοιτάνε το σύνολο τι θα πει ο κόσμος, κοιτάνε να αγαπάνε το κάθε παιδί. Εμένα με αγαπήσανε. Ερχόμενος στη σχολή, δεν ήξερα τι είναι αγάπη, πλέον ξέρω και μπορώ να το λέω σε όλους. Αγάπη για μένα σημαίνει αποδοχή κατανόηση αυτό που κάνουν και οι καθηγητές μαζί μου. Δεν προσπαθήσανε να με αλλάξουνε, με αγκαλιάσανε όπως είμαι. Τους βλέπω απέναντι μου και με κοιτάνε και ξέρω πως του χρόνου δεν θα τους έχω. Το σπίτι μου στο Αρκαλοχώρι γκρεμίστηκε. Τώρα, το δεύτερο μου σπίτι, εδώ σε αυτή τη Σχολή, το κλείνουν κι αυτό. Αφήνω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου στον Άγιο Ματθαίο».
Μαθητές και παρευρισκόμενοι κυριολεκτικά δάκρυσαν, ενώ ο Σχολάρχης κ. Θωμάς Παναγιώτης, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την συγκίνησή του, ξεσπώντας σε λυγμούς.

Ενοχλημένος ο δήμαρχος Χανίων από τον καταλογισμό ευθυνών

Στo ζήτημα του κλεισίματος της Εκκλησιαστικής Σχολής αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ο κ. Π. Σημανδηράκης δηλώνοντας πως «η απόφαση για το κλείσιμο της εκκλησιαστικής σχολής ήταν της κυβέρνησης».
Ενοχλημένος από δημοσιεύματα (σ.σ. προφανώς των “Χ.ν.”) αποποιήθηκε κάθε ευθύνη του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας, μιλώντας για “ψεύδη” σε βάρος του. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Σχολή κλείνει αφού ολοκλήρωσαν και την τρίτη τάξη όλοι οι μαθητές. Κάτι που δεν ισχύει. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έμπαιναν νέοι εισακτέοι περίμεναν να κλείσει ο κύκλος τους ώστε να κλείσουν χωρίς να υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν ολοκληρώσει. Αυτό ισχύει για όλες τις σχολές που δεν έχουν κλείσει την τριετία».
Στη συνέχεια είπε πως «ως Δήμος προτείναμε εναλλακτικές για να στηρίξουμε και να μπορέσουμε να καλύψουμε το όποιο κόστος προκύπτει από τη λειτουργία τους ώστε να μην φανεί ως επιχείρημα το κόστος. Παρόλα αυτά η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει οριζόντια τα εκκλησιαστικά λύκεια».
Τη λύπη του για το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής σχολής δήλωσε ο κ. Γιάννης Φραγκάκης (παράταξη Γρ. Αρχοντάκη), ενώ ο Τάσος Βάμβουκας μίλησε για σημαντική απώλεια για το νομό και την Κρήτη από τη στιγμή μάλιστα που η Σχολή μπορούσε στο οικοτροφείο της να φιλοξενήσει τους σπουδαστές.
«Οι αγαπητοί συνάδελφοι έχουν υποστηρίξει διάφορες πτυχές της πολιτικής του Υπ. Παιδείας που συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση πως τώρα εκφράζουν τη λύπη τους για το κλείσιμο της εκκλησιαστικής σχολής. Είναι ενιαίο το πακέτο της πολιτικής που ασκείται στη δημόσια παιδεία και στη δημόσια υγεία» ανέφερε ο Σεραφείμ Ρίζος.
Τη θέση του δημάρχου υπερασπίστηκε και ο κ. Βλαζάκης ο οποίος την προηγούμενη μέρα, είχε δηλώσει δημόσια στην εκδήλωση της Σχολής ότι «ντρέπομαι».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Παρόλα αυτά η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει οριζόντια τα εκκλησιαστικά λύκεια».λεει ο κ δημαρχος . Ισχυει αυτο??? Τι λεει η εκκλησια της Ελλαδος???

  2. Οἱ καθολικοί, ὄντες μειονοψηφία, ἐν Ἑλλάδι, διαθέτουν πρότυπα σχολεῖα, διεθνοῦς ἐμβελείας (Λεόντιος, Οὐρσουλίνες κλπ), ἐνῷ ἡ ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, εἶχε ἐπιλέξει νὰ μὴν συμμετέχῃ στὴν ἐκπαίδευσι τῶν ὀρθοδόξων Ἑλληνοπαίδων. Ἀκόμα κι αὐτά, τὰ περιφρονημένα ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία Ἐκκλ/κὰ Σχολεῖα, τελικῶς, τὰ ἔκλεισε.
    Εἶναι ἐντροπὴ γιὰ τὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, αὐτὸ τὸ ὁποῖο συνέβῃ! Ἐντροπή!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα