Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αυστραλία: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος υφίσταται “εκτεταμένη λεύκανση”

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας υφίσταται “εκτεταμένη λεύκανση”, την τέταρτη από το 2016, η οποία προκαλείται από τις υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες των υδάτων, ανακοίνωσε σήμερα η αρχή που είναι υπεύθυνη για τον εν λόγω ύφαλο.

Πτήσεις εναέριας παρακολούθησης έδειξαν αποχρωματισμό των κοραλλιών σε πολλά σημεία του υφάλου, κάτι το οποίο “επιβεβαιώνει ένα εκτεταμένο φαινόμενο λεύκανσης, το τέταρτο από το 2016”, σύμφωνα με έκθεση της αρχής αυτής, η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο.

Τα κοράλλια υφίστανται λεύκανση παρά το φαινόμενο Λα Νίνια που μείωσε τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Αυστραλία, υπογράμμισε η αρχή.

Το φαινόμενο της φθοράς αυτής των κοραλλιών, το οποίο εκφράζεται με τον αποχρωματισμό τους, προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο αν οι συνθήκες καλυτερεύσουν μπορεί ακόμη να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί τα κοράλλια, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή.

“Οι μετεωρολογικές συνθήκες των δύο προσεχών εβδομάδων έχουν κρίσιμη σημασία για να διευκρινιστεί η έκταση και η σοβαρότητα της λεύκανσης των κοραλλιών στο θαλάσσιο πάρκο”, σημείωσε.

Η μελέτη για το φαινόμενο αυτό “εκτεταμένης λεύκανσης” των κοραλλιών δημοσιεύτηκε τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη επιθεώρησης από τον ΟΗΕ του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου προκειμένου να αποτιμηθεί αν η τοποθεσία αυτή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προστατεύεται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αποστολή της UNESCO θα αποτιμήσει αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενεργεί επαρκώς κατά των απειλών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, κυρίως από τις κλιματικές αλλαγές, προτού η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποφασίσει τον Ιούνιο αν θα πρέπει να καταταχθεί σε αυτά που βρίσκονται “σε κίνδυνο”.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς είχε αποφασίσει να μην τον κατατάξει σε αυτά που απειλούνται, προς έκπληξη πολλών παρατηρητών και σε αντίθεση με την σύσταση της UNESCO.

Η Αυστραλία ξεκίνησε ένα σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου υπό τον τίτλο “Reef 2050” αφότου ο ΟΗΕ απείλησε το 2015 με αποχαρακτηρισμό της τοποθεσίας αυτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα