ΣΕ ΜΙΑ διάλεξή του, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που οργάνωσε η “Πολυδράση” καθηγητών, ο καλός ομιλητής μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας, συσχέτισε πολύ επιτυχημένα την εξάρτηση της παγκόσμιας ιστορίας από τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν και συμβαίνουν στον πλανήτη. Αντιληφθήκαμε τότε πως κλιματικές αλλαγές, πανδημίες και ιστορία συμβαδίζουν.
ΣΙΓΟΥΡΑ υπήρξαν πολλές πανδημίες με ή χωρίς κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν. Σίγουρα όμως υπήρξαν κι άλλες που είχαν ως συνέπεια ανατροπές καθεστώτων και κυβερνήσεων, επιδρομές λαών αλλά και μετακινήσεις πληθυσμών. Σίγουρα τέτοιες κλιματικές αλλαγές ή πανδημίες συνετέλεσαν υποχρεωτικά στην “ανανέωση” ή καθιέρωση νέων πολιτισμικών συμπεριφορών ατόμων και λαών. Εξάλλου κάτι ανάλογο βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή, με τη βίαιη αποστασιοποίηση και την ανάδειξη της τεχνολογίας, με τη βίαιη χρήση νέων μορφών επικοινωνίας, υγειονομικής περίθαλψης, δημιουργίας πολτιστικών αγαθών, τηλεργασίας, τηλεμάθησης, τηλεκπαίδευσης, τηλετραπεζικών συναλλαγών.
ΕΙΝΑΙ συνεπώς αναμενόμενες οι κοσμογονικές αλλαγές, μετά την εκδήλωση μιας πανδημίας (που όπως φημολογείται μπορεί να οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή). Ήδη, η θερμοκρασία στα Χανιά “χτύπησε κόκκινο” με 44,3 βαθμούς Κελσίου, αφού προηγουμένως χτύπησε 50άρι στον Καναδά, 35άρι στη Μόσχα κ.λπ., Ακόμη και στην Κύπρο η καταστροφική πυρκαγιά που την έπληξε είναι η χειρότερη στην ιστορία της!
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στην περίπτωση του κορωνοϊού στη χώρα μας αφορούν στην οικονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, αλλά και την αναμενόμενη γεωπολιτική ανακατάταξη συμμαχιών στην περιοχή (Μεσόγειος, ανατολική Ασία, Τουρκία, Β. Αφρική κ.ά.)