Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αυθεντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 σε έκθεση στα Χανιά

Σπάνιο αρχειακό υλικό και μοναδικά αυθεντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 θα εκτεθούν από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο στο Νεώριο Moro, στην έκθεση με τίτλο “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21”, που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο της 200ετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης και είναι μια από τις 11 Περιφερειακές εκθέσεις που θα πραγματοποιήσει εκθέσεις το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στα Χανιά τα εγκαίνια θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουνίου στις 8, με κεντρική ομιλία και χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές.

Λεπτομέρεια του έργου του Παναγιώτη Ζωγράφου “Μάχη Κρήτης και Σάμου” Σκέψις Μακρυγιάννη. Το έργο θα παρουσιαστεί στην έκθεση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αυθεντικά κειμήλια του Αγώνα από τις πλούσιες Συλλογές του μουσείου καθώς και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Η παρουσίασή τους εμπλουτίζεται με διαδραστικά εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό.  Η έκθεση περιλαμβάνει επτά ενότητες.

• Στην πρώτη καταγράφεται η διεθνής συγκυρία πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης, το υπόβαθρο και η προετοιμασία της ενώ επίσης γίνεται αναφορά στις δομές της οθωμανικής διοίκησης (σουλτάνος, γενίτσαροι, τοπάρχες). Παράλληλα αναδεικνύεται η συμβολή του νεοελληνικού διαφωτισμού στην ιδεολογική προπαρασκευή του Αγώνα και περιγράφονται οι θεσμοί και η κοινωνική οργάνωση του Ελληνισμού.

• Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τα σπουδαιότερα γεγονότα του Αγώνα, εστιάζοντας κυρίως στους  πρωταγωνιστές της Κρητικής Επανάστασης. Παράλληλα, με τη βοήθεια ενός χρονολογίου, καταγράφει την εξέλιξη του Αγώνα στην Κρήτη.

• Η τρίτη ενότητα προβάλει τον καίριο ρόλο που είχε ο αγώνας στη θάλασσα για την αίσια έκβαση της Επανάσταση.

•  Η τέταρτη παρουσιάζει την επαναστατική κοινωνία, το ρόλο και τις πρακτικές της ιατρικής στον Αγώνα ενώ, μέσα από επιστολές και χαρακτικά, γίνεται μνεία στη σκληρή μοίρα των γυναικών στην Κρήτη και στην υπόλοιπη επαναστατημένη Ελλάδα.

• Η πέμπτη ενότητα προβάλει τη διεθνή ακτινοβολία του Αγώνα, παρουσιάζοντας σημαντικούς φιλέλληνες που είτε συμμετείχαν ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις είτε με τη δράση τους ενίσχυσαν τόσο τον αγώνα της ανεξαρτησίας όσο και τις κρητικές επαναστάσεις που ακολούθησαν.

• Στην έκτη ενότητα καταγράφονται οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις μέχρι και την περίοδο του Ιωάννη Καποδίστρια ενώ παρουσιάζονται οι προσπάθειες των Κρητών για την οργάνωση επαναστατικών θεσμών και επιτροπών και για ορισμό ενιαίας αρχής στο νησί,.

• Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στους αγώνες των Κρητών για ενσωμάτωση με την Ελλάδα που εξακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα