Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Aυτοκριτικής το… ανάγνωσμα

Περίεργο, που σ’ αυτή τη συγκυρία αναβίωσε το θέμα του πρώτου εξαμήνου 2015, με το ν’ ανοίξουν διάλογο αυτοκριτικής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα τής κυβέρνησής τους, που μετατρέπεται σε υφέρποντα εμφύλιο, εκτός κομματικών οργάνων. Μήπως φοβούνται καμιά εξεταστική επιτροπή και προκαταλαμβάνουν τα πράγματα;
Από σειρά δηλώσεων διατυπώθηκε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκαν την ανάγκη δημόσιας αυτοκριτικής, δείγμα εντιμότητος, για να εξηγήσουν την ήττα της 7ης Ιουλίου.
Ενα επεισόδιο για ό,τι έγινε το α’ εξάμηνο 2015, ήρθε με το βιβλίο των κυριών Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, “Η τελευταία μπλόφα” και ένα άλλο το “Ενήλικοι στο Δωμάτιο” του κ. Βαρουφάκη, που έγινε ταινία του κ. Γαβρά κι έκανε τον τέως υπουργό ήρωα!! Εν τω μεταξύ ο κ. Μάρδας ετοιμάζει βιβλίο από την εμπειρία του ως τέως αν. υπ. Οικονομίας. Αλλά και ο κ. Μπαλτάς στο βιβλίο του “Εντός παρένθεσης” γράφει: «Δεν αλλοιώνεις τις ιδέες σου. Συμβιβάζεσαι. Μπορείς να υπερβείς τα εμπόδια και να διευρύνεις το πλαίσιο του εφικτού». Ως “βόμβα” ακολουθεί η παραδοχή του τέως πρ. της βουλής κ. Βούτση ότι, «ενώ είμαστε προετοιμασμένοι… για το τι πρέπει να κάνουμε… είμαστε πάρα πολύ μακρυά… απ’ την οργάνωση της διακυβέρνησης». Καταπέλτης ο κ. Δραγασάκης λέγοντας: «Λάθος μας η ανάθεση υλοποίησης του σχεδίου στην αρχική πιο κρίσιμη φάση σε έναν άνθρωπο, που όπως αποδείχθηκε, είτε δεν το πίστευε, είτε δεν το καταλάβαινε». Και η θέση του κ. Σκουρλέτη ήταν ότι «είμαστε νέοι και άπειροι, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείξαμε πως κάναμε αυτά, που έπρεπε για τη χώρα. Τα βάλαμε με τα θηρία».
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Κούλογλου αναφέροντας ότι «το 2014 δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων για προεδρικές εκλογές». Δεν απουσιάζει ο κ. Τσακαλώτος απ’ την εσωκομματική αντιπαράθεση. Λέγει: «Οταν αναλάβαμε την εξουσία δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία… Πρέπει εμείς να πάμε, να βρούμε τους ανθρώπους, που είναι ενεργοί στα κοινά… Κάναμε πολιτικά λάθη…».
Οπως, λοιπόν, ήσαν εγκλωβισμένοι οι της Ν.Δ. με το mail Χαρδούβελη, επειδή δεν θα υπαναχωρούσε το παντοδύναμο Βερολίνο Μέρκελ – Σόιμπλε, να κάνει παραχωρήσεις, για να μην ξυπνήσουν οι άλλες χώρες το Νότου, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ή θα παραιτείτο τους πρώτους μήνες του 15 ή θα πάθαινε πανωλεθρία στις προγραμματισθείσες εκλογές για το τέλος του ’15. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε περιθώριο χρόνου, να ετοιμασθεί για την ανάληψη της εξουσίας, δίχως τη συμμετοχή Καμμένου.
Και ερχόμαστε στο τι θα γινόταν “αν”. Ο κ. Προκοπάκης, πρώην καθηγητής του Κολούμπια, υπολόγισε, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά, η ελληνική οικονομία θα ήταν 47 δισ. ευρώ πλουσιότερη, 22 δισ. της κεντρικής κυβέρνησης και 25 δισ. των τραπεζών. Τα capital controls κόστισαν 30 δισ. ευρώ! Αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση το ’14, οι ψηφοφόροι δεν θα είχαν αντιληφθεί ότι δεν υπήρχαν εύκολες εναλλακτικές λύσεις για μια χώρα με υπέρογκο δημόσιο χρέος. Και ο Τόμας Βίζερ επί προεδρίας του στο Γιουρογουόρκιν Γκρουπ είχε πεί: «Αν είχαν πάει διαφορετικά τα πράγματα στο τέλος του ’14 το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν 25% μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι τώρα.
Συμπερασματικά, “αν” οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ διαπιστώσουν ακόμα και εκ των υστέρων, ότι είχαν αδυναμίες στο να κυβερνήσουν και “αν” και προσπάθησαν να τις εντοπίσουν δεν το μπόρεσαν να τις θεραπεύσουν, την επομένη φορά, “αν” υπάρξει, τα ίδια θα ξανακάνουν λάθη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα