Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αυξάνεται η δυναμική του χαρουπιού στην αγορά

Κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα η καλλιέργεια χαρουπιού αλλά και τα προϊόντα αυτού στην αγορά καθώς αναδεικνύεται σταδιακά η υψηλή διατροφική αξία του χαρουπιού και οι πολλές και διαφορετικές δυνατότητες αξιοποίησης του καρπού του.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση στο ΕΒΕ Χανίων με τίτλο “Χαρούπι & Ανθρώπινη Διατροφή – Προκλήσεις & Ευκαιρίες” που συνδιοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος “Βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού της Χαρουπιάς” που χρηματοδοτεί και επιβλέπει η Περιφέρεια Κρήτης και συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ.

Από αριστερά οι κ.κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, Ηλίας Μανούσακας, Αντώνης Παπαδεράκης και Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης.

“ΣΟΥΠΕΡ” ΤΡΟΦΗ

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, Γιώργος Φραγκιαδάκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για το χαρούπι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε τέσσερις τομείς με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς φυτικού υλικού και πρώτων υλών από χαρούπι: «Πρώτον, γίνεται διερεύνηση και αξιολόγηση φυτικού υλικού από το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, δεύτερον διερεύνηση του βιολογικού υλικού από το Τμήμα Βιολογίας, τρίτον διερεύνηση σε επίπεδο βιο-ιατρικής και φαρμακολογίας από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέλος διερεύνηση των δυνατοτήτων του χαρουπιού ως τρόφιμο από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας», εξήγησε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια χαρουπιού μειώθηκε δραματικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί. «Προπολεμικά είχαμε περίπου 110 χιλιάδες τόνους και φτάσαμε να έχουμε 12-15 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων στην Κρήτη 2,5-5 χιλιάδες τόνους τώρα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχει παραγωγή αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Ειδικότερα για τη θρεπτική αξία του χαρουπιού μίλησε για ένα «εξαιρετικό προϊόν» και ως προς το χαρουπάλευρο που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ ειδικότερα το χαρουπάλευρο από φύτρο «είναι ίσως από τα πιο εξαιρετικά φυτικά τρόφιμα που διαθέτουμε, χωρίς γλουτένη αλλά με πρωτεϊνες που δίνουν τη δυνατότητα αρτοποίησης».
Πέρα από την αρτοποίηση, η σκόνη από χαρούπι μπορεί να αξιοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική – αντικαθιστώντας το κακάο – καθώς διαθέτει χαμηλά λιπαρά αλλά είναι πλούσια σε ζάκχαρα, υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης στην τεχνολογία τροφίμων της πηκτίνης από χαρούπι κ.ά.

ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο ιδρυτής της εταιρείας Κρητικό Χαρούπι – Creta Carob Ηλίας Μανούσακας, μιλώντας για τις προοπτικές των προϊόντων με βάση το χαρούπι σημείωσε ότι από το 2008 όταν η εταιρεία παρήγαγε τους πρώτους κωδικούς έχουν γίνει σημαντικά βήματα: «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολα γιατί δεν το ήξερε κανένας. Πλέον, συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες στην Κρήτη και πανελλαδικά και το χαρούπι είναι από τους πρώτους κωδικούς που ζυμώνεται στην Ελλάδα, σε συνδυασμό πάντα με άλλα άλευρα», ανέφερε ο κ. Μανούσακας και πρόσθεσε ότι μεταξύ των βασικών προϊόντων που παράγει η εταιρεία είναι χαρουπάλευρο, χαρουπόσκονη, χαρουπόμελο, τσάι και καφέ από χαρούπι κ.ά.
Τόνισε δε ότι πλέον η Κρήτη και η εταιρεία του εξάγει σε πάνω από 60 χώρες πρώτες ύλες από χαρούπι.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑ

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα της Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη και προώθηση ξεχασμένων προϊόντων και καλλιεργειών που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην τοπική οικονομία μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ο κ. Παπαδεράκης αναφέρθηκε στους πολλούς και διαφορετικούς τομείς που μπορεί να αξιοποιηθεί η χαρουπιά και οι καρποί της (κοσμητική, διατροφή, βιομηχανία, φαρμακευτική κ.ά.).
«Στην Κρήτη αρχίζει να αναπτύσσεται ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα γύρω από το χαρούπι, την καλλιέργειά του και την παραγωγή προϊόντων από χαρούπι κι εμείς ως Περιφέρεια θέλουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΠΕΠΑ, να αναδείξουμε επιστημονικά οι διατροφικές και άλλες δυνατότητες του προϊόντος», σημείωσε ο κ. Παπαδεράκης. Έκανε επίσης γνωστό ότι σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ “Δήμητρα” θα αναπτυχθεί μια μητρική φυτεία χαρουπιού για αναλυθούν σε μεγαλύτερο βάθος οι τοπικές ποικιλίες χαρουπιού.
Επίσης, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Κέντρο Αγροδιατροφής πρόκειται να διερευνηθούν οι χρήσεις του χαρουπιού που μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην καλλιέργειά του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν ακόμα για το χαρούπι η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Δασκαλάκη και ο Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης από τους “Μύλους Κρήτης”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα