Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Αυξανόµενη η παρουσία του Ασπροπάρη στην Κρήτη

» Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα νέας µελέτης

 

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) καθώς το είδος του απειλούµενου γύπα, σύµφωνα µε πληροφορίες από µία νέα µελέτη που υποστηρίχθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, έχει αυξανόµενη παρουσία στην Κρήτη.

Ο Ασπροπάρης, βρίσκεται στον Ελληνικό Κόκκινο Κατάλογο ως είδος «Κρισίµως Κινδυνεύον» και αποτελεί ένα από τα πιο εµβληµατικά είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας. Η προστασία του συµβάλλει στην ευρύτερη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.
Η µελέτη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου WINGS από το Τµήµα Βιολογικών Εφαρµογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κατέγραψε µια σηµαντική αύξηση των παρατηρήσεων ενήλικων και υπενήλικων ατόµων του είδους στο νησί, ιδιαίτερα κατά τους χειµερινούς µήνες.
Όπως αναφέρει η σχετική ενηµέρωση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ «από το 2015, έχει σηµειωθεί µια σαφής τάση κάποιων Ασπροπάρηδων να επιλέγουν την Κρήτη για διαχείµαση, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον για πιθανές αλλαγές της µεταναστευτικής τους συµπεριφοράς. Επιπλέον, η µελέτη παρακολούθησε τις κινήσεις και τη χρήση χώρου ατόµων του είδους µέσω καταγραφών πεδίου και GPS τηλεµετρίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι γύπες αυτοί προτιµούν ενδιαιτήµατα σε αγροτικές περιοχές και ανοιχτά τοπία. Τα αποτελέσµατα της µελέτης υπογραµµίζουν και αναδεικνύουν την ανάγκη για στοχευµένες δράσεις διατήρησης για το είδος και στην Κρήτη, εκτός από την ηπειρωτική Ελλάδα».
Στην έρευνα η οποία δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό Ethology Ecology & Evolution συγκεντρώθηκαν εκτεταµένες παρατηρήσεις πεδίου που καλύπτουν 28 χειµώνες από το 1995 έως το 2023 και αναλύθηκαν δεδοµένα τηλεµετρίας από τρεις παρακολουθούµενους γύπες.

Όπως αναφέρει η έρευνα «τα αποτελέσµατά µας αποκάλυψαν µια αλλαγή στη συχνότητα διαχείµασης των Ασπροπάρηδων στο νησί µε αυξητική τάση από το 2015, ιδίως όσον αφορά την παρουσία υποεφηβικών και ενήλικων πτηνών. ∆ιαπιστώσαµε αυξηµένη ένταση χρήσης των ενδιαιτηµάτων για τα ανοιχτά τοπία και τις γεωργικές περιοχές σε σύγκριση µε άλλους τύπους ενδιαιτηµάτων εντός της Κρήτης, τονίζοντας την επίδραση της διαθεσιµότητας τροφής στη χρήση του χώρου. Προτείνουµε ότι η αλληλεπίδραση µεταξύ των κλιµατικών αλλαγών, της έλλειψης έµπειρων συνοµήλικων και της τοπικής διαθεσιµότητας τροφής θα µπορούσε να έχει προκαλέσει την αύξηση του αριθµού των διαχειµάζοντων Ασπροπάρηδων στην Κρήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της συµπεριφοράς βραχείας διακοπής επεκτείνονται στις στρατηγικές διατήρησης, υπογραµµίζοντας την ανάγκη εξέτασης νέων τόπων διαχείµασης και των πιθανών απειλών που αντιµετωπίζουν οι γύπες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» ενώ σηµειώνεται ότι «συνιστούµε να εξεταστούν η λειτουργία συµπληρωµατικών σταθµών διατροφής και δράσεις για τη µείωση του κινδύνου ηλεκτροπληξίας ως πολύτιµες δράσεις διατήρησης στις περιοχές διαχείµασης του είδους στην Κρήτη. Συνιστάται η παρακολούθηση και περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση των µακροπρόθεσµων επιπτώσεων και της βιωσιµότητας αυτής της νέας µεταναστευτικής τακτικής, παρέχοντας πληροφορίες για τις προσαρµοστικές αντιδράσεις στις περιβαλλοντικές αλλαγές».

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία «ο Ασπροπάρης είναι το µικρότερο από τα τέσσερα είδη γυπών που απαντούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. ∆ιακρίνεται εύκολα από τους συγγενείς του, όχι µόνο λόγω του µικρότερου µεγέθους του, αλλά κυρίως από το λευκό φτέρωµά του, τα µεγάλα µαύρα φτερά στις άκρες των φτερούγων του, το γυµνό από πούπουλα πορτοκαλί πρόσωπό του και από τη λευκή χαίτη στην κορυφή του κεφαλιού του.
Αν και µικρότερος από τους άλλους γύπες, µε πιο κοντά πόδια και πιο αδύνατο και λεπτό ράµφος, εξισορροπεί τα µειονεκτήµατα αυτά µε την εξυπνάδα και επιδεξιότητά του!»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα