Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παράκαμψη Τοπολίων: Αυξάνονται τα ερωτήματα

Αυξάνονται τα ερωτήματα και οι πιέσεις στην Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά με το πολύπαθο έργο της παράκαμψης Τοπολίων, για το οποίο μία ακόμη επερώτηση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Eν τω μεταξύ, νέες παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο έργο της παράκαμψης Τοπολίων διερευνά το Δασαρχείο Χανίων που χθες πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο, μια αυτοψία που αναμένεται να επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάλληλοι του Δασονομείου στους οποίους είχε καταγγελθεί σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος με επιχωμάτωση δασικής έκτασης με κουμαριές βρέθηκαν χθες το πρωί στην περιοχή, προχώρησαν σε αυτοψία και μετρήσεις και θα συντάξουν αναφορά προς την υπηρεσία τους.

Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σε άλλα σημεία στην περιοχή όπου ανεξέλεγκτα έγινε ρίψη χωμάτινων όγκων σε δασικές, δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις. Το δασαρχείο θα ελέγξει την νομιμότητα των πράξεων αυτών και αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες θα συντάξει δικογραφία κατά παντός υπευθύνου.

Σημειώνεται ότι την ανεξέλεγκτη ρίψη χωμάτων από τα έργα εκσκαφής της παράκαμψης Τοπολίων κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα διαμαρτυρόμενη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, για τη διαχείριση των προϊόντων εκσκαφής και για την μη πραγματοποίηση αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες τους.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΙΑΓΚΑΛΑΚΗ

Η επερώτηση κατατίθεται αυτή τη φορά από την παράταξη “Ανυπότακτη Κρήτη” και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Πιαγκαλάκη , ο οποίος τονίζει ότι «τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι ανησυχίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Τοπολίων σχετικά με το έργο που αφορά την παράκαμψη του παλιού επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στην Χρυσοσκαλίτισσα».

Ο κ. Πιαγκαλάκης σημειώνει πως «το έργο – που αφορά την κατασκευή δρόμου εννέα (9) χιλιομέτρων περίπου – οι κάτοικοι θέλουν να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς έπρεπε να είχε τελειώσει το 2015 και έχει πάρει ήδη έξι (6) παρατάσεις. Υπάρχει δηλαδή μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση 7 ετών με ένα μισοτελειωμένο έργο που δημιουργεί τεράστια ζητήματα όσον αφορά και το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των κατοίκων εκατέρωθεν της χάραξης. Ένα έργο για το οποίο πληρώνουμε και αποζημιώσεις στον εργολάβο για τις διακοπές των εργασιών».

Όμως, συνεχίζει ο κ. Πιαγκαλάκης, «πέραν της ολοκλήρωσης του έργου και των καθυστερήσεων, οι κάτοικοι βάζουν και δυο πολύ σοβαρά ζητήματα: την προστασία των περιουσιών τους και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Και δικαίως γιατί οι επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο από τις εκσκαφές και τα μπαζώματα είναι μεγάλες.

Υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και συνοδευτικά –συμπληρωματικά έργα για την ασφαλή απορροή των υδάτων όμως δεν επαρκούν».

Βάσει τον παραπάνω, ο Χανιώτης περιφερειακός σύμβουλος σημειώνει πως «θα πρέπει να απαντήσει η Περιφερειακή αρχή η οποία έχει την ευθύνη του έργου, συγκεκριμένα :

• Τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι όσον αφορά την εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής που δεν επαναχρησιμοποιούνται ; Έχει ληφθεί μέριμνα για την αποφυγή της παράσυρσης των μπαζών απο τις βροχές ; Στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου σαν χώρους εναπόθεσης είχαν δηλωθεί το λατομείο της Καντάνου και ένα λατομείο στην περιοχή Κρυά Βρύση Λουσακιών. Το λατομείο στις Λουσακιές δεν χρησιμοποιήθηκε εντέλει. Το 2020 ο εργολάβος αναζητούσε πρόσθετους χώρους εναπόθεσης προϊόντων εκσκαφής. Τους βρήκε; Ή όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι εναποθέτει τα μπάζα πλησίον του έργου;

• Οι εργασίες φύτευσης αρχίζουν μετά από το πέρας των χωματουργικών εργασιών σε κάθε τμήμα του έργου όπως προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι; Θεωρείτε ότι η φθορά σε βλάστηση δασικής μορφής έχει περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή; Γιατί κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν.

• Τα συνοδευτικά έργα για την απορροή των υδάτων προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των κατοίκων από ενδεχόμενες πλημμύρες ποιος και πότε θα τα κατασκευάσει;

• Τι μέριμνα θα υπάρξει για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί;

• Ποια είναι η δικαιολογία για τις έξι παρατάσεις του έργου; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραλαβής του έργου ;».

Συζήτηση για Αναπτυξιακές εταιρείες

Παράκαμψη Τοπολίων

Εν τω μεταξύ, επερώτηση με θέμα “Θωράκιση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουνών ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ μέσω συνένωσης με Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Π.ΑΝ.ΕΤΑ.Κ. ΑΕ”, κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος, εκλεγμένος με την παράταξη “Κρήτη Μπροστά”, Λευτέρης Κοπάσης (φωτ.).

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ήδη από τον Νοέμβριο 2019 η παράταξή μας Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ είχε καταθέσει Γραπτή Ερώτηση για τις επιχειρήσεις τις οποίες είχε συστήσει ή συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης κατά την έννοια των Ν.3852/10 και μεταγενέστερα μέχρι τον Ν.4555/18. Η Επερώτηση η οποία απαντήθηκε άμεσα, αποσκοπούσε τόσο στο να ενημερωθούμε σχετικά όσο και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των επιχειρήσεων και των σκοπών τους στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών διακρίνονται κατ’ αρχάς η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Π.ΑΝ.ΕΤΑ.Κ ΑΕ με δυναμισμό και αξιόλογη δραστηριότητα, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης 56,71% και ο ΟΑΚαε 43,29%, αφετέρου η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών ‘’ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ’’ με μετόχους την Περιφέρεια Κρήτης 33,34 την ΠΕΔ Κρήτης 11,1% τον Δήμο Χερσονήσου 22,2% και τον ΟΑΚαε 33,33%, της οποίας το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αναβίωση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ξεπεράστηκαν με επιτυχία οι απαιτήσεις που διατυπώθηκαν από την ΕΤΑΔ και ακολούθησε πρόσφατα από το ΤΑΙΠΕΔ η ηλεκτρονική δημοπρασία για την υλοποίηση μεγάλης επένδυσης σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Παράλληλα έχουμε εγκρίνει ως Περιφερειακό Συμβούλιο την Οικονομοτεχνική Μελέτη και το ΚαταστατιΤοπκό της σύστασης τριών Αναπτυξιακών Οργανισμών του Ν.4674/20 στους οποίους συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στην μετοχική σύνθεση η Περιφέρειας Κρήτης, ενώ την ίδια στιγμή Δήμοι του Νησιού συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με Δίκτυα Πόλεων και αμφίβολα αποτελέσματα.

Περιφερειάρχη Κρήτης κύριε Σταύρο Αρναουτάκη καλείστε να απαντήσετε εάν με δεδομένη την συναφή μετοχική σύνθεση και τους σκοπούς των δύο επιχειρήσεων, είναι στις προθέσεις σας η θωράκιση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών ‘’ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ’ μέσω της συνένωσης με την Παγκρήτια Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ‘’Π.ΑΝ.ΕΤΑ.Κ. ΑΕ’’. Επίσης κατ’ αναλογία η συνένωση των Αναπτυξιακών Οργανισμών του Ν.4674/20 στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, μεταξύ τους.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα