» Τι αναφέρει έκθεση της Κοµισιόν
Η εµπορία ανθρώπων εξακολουθεί να παραµένει ένα από τα κορυφαία προβλήµατα παγκοσµίως, και ειδικά σε περιοχές που υπάρχει έντονη µετανάστευση, καθώς εκεί είναι που αλιεύεται η δυστυχία και µετατρέπεται σε οµηρία.
Η Ευρώπη εν προκειµένου αντιµετωπίζει σηµαντικό πρόβληµα και µε την µεγάλη εσωτερική µετανάστευση από την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, παρά το γεγονός ότι οι συντονισµένες διυπηρεσιακές προσπάθειες που κατέβαλαν τα κράτη – µέλη µε στόχο την προστασία των ατόµων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας είχαν απροσδόκητα θετικό αντίκτυπο στον εντοπισµό θυµάτων εµπορίας ανθρώπων διαφόρων ιθαγενειών.
Είναι πλέον σε όλους γνωστό πως οι πρόσφυγες ή οι οικονοµικοί µετανάστες στην ανάγκη τους πέφτουν θύµατα εµπορίας ανθρώπων και ειδικά οι γυναίκες που προωθούνται σε παράνοµα κανάλια εύρεσης εργασίας µε την αθρόα ερωτική και σεξουαλική προσφορά, η οποία συνοδεύεται συνήθως από εκβιασµούς και βασανισµούς.
Τα κυκλώµατα έκδοσης γυναικών ακόµη και µικρών παιδιών ανθούν εκτός από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ, την Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.
Η εκµετάλλευση στην εργασία επίσης είναι µια άλλη δραµατική πτυχή του µεγάλου αυτού προβλήµατος, εκµετάλλευση στην οποία εκτίθενται και πάλι ιδιαίτερα οι οικονοµικοί µετανάστες
Η εµπορία ανθρώπων λοιπόν εξελίσσεται σε µεγάλο πονοκέφαλο και βάσανο για όσους πέφτουν θύµατα λόγω οικονοµικής ανάγκης αλλά και για τις ευρωπαϊκές Αρχές που βρίσκονται αντιµέτωπες µε παράνοµα κυκλώµατα που καλύπτονται και από την µαφία.
Η λέει η έκθεση για την εµπορία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηµοσίευσε την πέµπτη έκθεσή της για την καταπολέµηση της εµπορίας ανθρώπων, η οποία περιλαµβάνει µια ανάλυση στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2021-2022.
Ο συνολικός αριθµός των καταγεγραµµένων θυµάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αύξηση κατά 41%, από 7.155 θύµατα το 2021 σε 10.093 θύµατα το 2022, ενώ ο πραγµατικός αριθµός είναι πιθανότατα σηµαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύµατα δεν εντοπίζονται.
Το 49% του συνόλου των θυµάτων, εκ των οποίων το 92% είναι γυναίκες, γίνονται αντικείµενο εµπορίας µε σκοπό τη σεξουαλική εκµετάλλευση. Έτσι, αυτή η µορφή εµπορίας συνεχίζει να είναι η πιο διαδεδοµένη.
Η δεύτερη πιο διαδεδοµένη µορφή εµπορίας ανθρώπων είναι η εργασιακή εκµετάλλευση µε το ποσοστό των θυµάτων να αγγίζει το 37%, εκ των οποίων το 70% είναι άνδρες. Όσον αφορά την εµπορία παιδιών, η οποία αντιπροσωπεύει το 19% του συνόλου των θυµάτων εµπορίας ανθρώπων στην ΕΕ, σηµειώθηκε µείωση του αριθµού των θυµάτων κατά 3% σε σύγκριση µε την προηγούµενη έκθεση. Κατά την περίοδο αναφοράς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών αποτελούσαν την πλειονότητα των θυµάτων εµπορίας ανθρώπων µε ποσοστό 54%.
Τα στατιστικά στοιχεία της Europol
Σύµφωνα µε την Europol, 55 από τα αναφερόµενα απειλητικότερα εγκληµατικά δίκτυα επιδίδονται σε εµπορία ανθρώπων είτε ως κύρια δραστηριότητα είτε ως µία από τις κύριες δραστηριότητές του.
Επιπλέον, η παγκόσµια έκθεση του 2024 για την εµπορία ανθρώπων αποκάλυψε ότι το 74 % των διακινητών λειτουργούν ως οµάδες και δίκτυα που συνδέονται χαλαρά µε εγκληµατική σχέση επιχειρηµατικού τύπου ή ως δοµηµένες εγκληµατικές οργανώσεις, τονίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο των οµάδων οργανωµένου εγκλήµατος στις δραστηριότητες εµπορίας ανθρώπων.
Η εµπορία ανθρώπων συνδέεται επίσης συχνά µε άλλα εγκλήµατα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνοµη διακίνηση µεταναστών, το οργανωµένο έγκληµα κατά της ιδιοκτησίας, η νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και η απάτη σχετικά µε έγγραφα.
Τα κέρδη
Επιπλέον, η εµπορία ανθρώπων συνιστά τη δεύτερη πιο εκτεταµένη παράνοµη οικονοµία στον κόσµο . Το ετήσιο κέρδος των διακινητών από την καταναγκαστική εργασία παγκοσµίως εκτιµάται σε 236 δισ. USD, ποσό που αντιστοιχεί σε κέρδη σχεδόν 10 000 USD ανά θύµα. Η εκµετάλλευση των θυµάτων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι η πιο επικερδής, µε κέρδη που φθάνουν τα 20 000 USD ανά θύµα ετησίως 4 .
Παρά τα υψηλά κέρδη, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 37 % από το 2014, οι κίνδυνοι για τους δράστες παραµένουν χαµηλοί.
Οι συντονισµένες διυπηρεσιακές προσπάθειες που κατέβαλαν τα κράτη µέλη µε στόχο την προστασία των ατόµων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας είχαν απροσδόκητα θετικό αντίκτυπο στον εντοπισµό θυµάτων εµπορίας ανθρώπων διαφόρων ιθαγενειών.
Το φύλο
Όπως και τα προηγούµενα έτη, ο πραγµατικός αριθµός των θυµάτων ενδέχεται να είναι σηµαντικά υψηλότερος από εκείνον που προκύπτει από τα υποβληθέντα δεδοµένα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία αφορούν µόνο θύµατα τα οποία καθίστανται γνωστά σε έναν από τους φορείς καταγραφής και πολλά θύµατα δεν εντοπίζονται.
Η εµπορία ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί έγκληµα για το οποίο η διάσταση του φύλου είναι σηµαντική. Κατά την περίοδο 2021-2022 το 65 % του συνόλου των θυµάτων στην ΕΕ ήταν γυναίκες και κορίτσια. 14 Η συντριπτική πλειονότητα των θυµάτων σεξουαλικής εκµετάλλευσης είναι γυναικείου φύλου (92 %)· το 68 % είναι γυναίκες και το 24 % κορίτσια. Οι άνδρες αποτελούν την πλειονότητα των θυµάτων εµπορίας για εργασιακή εκµετάλλευση (70 %).
Καταγωγή των θυµάτων
Το 46 % των καταγεγραµµένων θυµάτων ήταν πολίτες της ΕΕ και το 54 % ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών. Πρόκειται για µεταβολή σε σύγκριση µε την περίοδο 2019-2020, κατά την οποία η πλειονότητα των καταγεγραµµένων θυµάτων ήταν πολίτες της ΕΕ (55 % πολίτες της ΕΕ). Οι πέντε ιθαγένειες πολιτών της ΕΕ µε τον µεγαλύτερο αριθµό θυµάτων εµπορίας ανθρώπων ήταν η ρουµανική, η γαλλική, η ουγγρική, η βουλγαρική και η γερµανική.
Οι πέντε ιθαγένειες πολιτών τρίτων χωρών µε τον µεγαλύτερο αριθµό ήταν η νιγηριανή, η ουκρανική, η µαροκινή, η κολοµβιανή και η κινεζική. Το 34 % του συνόλου των θυµάτων ήταν πολίτες της χώρας στην οποία καταγράφηκαν (εσωτερική εµπορία ανθρώπων). Σχεδόν όλα τα θύµατα στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Λετονία ήταν πολίτες των αντίστοιχων χωρών.