Στα 210 εκατομμύρια αναλογούν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κρήτης για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά λόγω covid, με το διαθέσιμο ποσό να ανέρχεται μόλις στα 60 εκ. ευρώ.
Χθες η Επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις συνεδρίασε στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή προέδρου και περιφερειακού συμβούλου κ. Κώστα Γύπαρη.
Όπως σημείωσε ο κ. Γύπαρης στα “Χ.Ν.” « κάνουμε μια προσπάθεια για την ενίσχυση όσο των δυνατών περισσότερων επιχειρήσεων του τόπου μας. Και προσωπικά έχω παρακαλέσει τον Σταύρο τον Αρναουτάκη να κάνει μια προσπάθεια ώστε να βρει η Περιφέρεια και άλλα χρήματα ώστε να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο του ελέγχου των δικαιολογητικών και η αίσθηση μου είναι πως θα καταφέρουμε να δώσουμε χρήματα σε περισσότερους επαγγελματίες».
Σημειώνεται ότι αναφορικά με τα κριτήρια που θεσπίσθηκαν είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού καθώς πολλές μικρομεσαία καταστήματα που την καλοκαιρινή περίοδο είχαν μια πτώση της τάξης του 50-60% με βάση τα κριτήρια αυτά δεν δικαιούνται τη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν τονίσει πως «η μοριοδότηση του προγράμματος ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και είχαν 100% πτώση τζίρου σε σχέση πάντα με το 2019. Και εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το κράτος αποφάσιζε 5 μήνες πριν ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν. Άρα λοιπόν για παράδειγμα το λιανεμπόριο που άνοιξε 11 Μαΐου (με κρατική εντολή) σίγουρα θα έχει πολύ λιγότερα μόρια από ένα μικρομεσαίο ξενοδοχείο που άνοιξε (πάλι με κρατική εντολή) τον Ιούλιο.»
Αναφορικά με το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι φορείς τόνιζαν πως « είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις περίπου 30.000 επιχειρήσεις της Κρήτης. Σε αυτό το κομμάτι είναι άμεση η ανάγκη να τριπλασιαστεί το πρόγραμμα στα 150 εκατομμύρια ευρώ ώστε να επιδοτηθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις ακόμα και με μικρότερες βαθμολογίες. Επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που εμπεριέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών και επιχειρηματιών της πόλης μας. Το παρόν πρόγραμμα και ο τρόπος μοριοδότησης όπως επίσης και η γραφειοκρατία που απαιτεί σαν πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ένας τεράστιος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρηματιών θα μείνει απ’ έξω ενώ άλλοι θα επιδοτηθούν μέχρι και 40.000 ποσό υπερβολικά μεγάλο για μια επιχείρηση. Επί της ουσίας το πρόγραμμα είναι κυρίως στραμμένο στα μικρομεσαία ξενοδοχεία. Πολλοί συνάδελφοι θα πληρώσουν την υποβολή της πρότασης και μάλιστα ορθά καθότι χρειάζεται αρκετή δουλειά από τους μελετητές και τους λογιστές, ενώ στην πραγματικότητα οι ελπίδες να επιδοτηθούν θα είναι ελάχιστες…Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να βγουν νέα προγράμματα, τα οποία θα είναι κατανεμημένα ανά κλάδο και με βάση τη συνεισφορά του κάθε κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα σπάσουν τα κονδύλια σε πολλούς και θα επιδοτηθούν περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. Επίσης ο βαθμός που πλήγηκε η κάθε περιοχή θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο για το πόσο που θα διανεμηθεί. Λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους είναι αυτό που πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση για να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι χαμένες θέσεις εργασίας».
Οι υποσχέσεις…
για νέα προγράμματα, πριν καν τελειώσει η διαλογή του παρόντος ,
ακούγονται σαν ¨παρηγοριά στον άρρωστο¨ για την ευρύτερη κρητική επιχειρηματικότητα ,και σαν ¨θανατική καταδίκη¨ για την κρητική τουριστική βιομηχανία της οποίας ραχοκοκαλιά είναι οι πολύ μικρές, οικογενειακές ως επί τω πλείστον, επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης.
Ακόμα και αν το πρόγραμμα στόχευε σε αυτές, η τεράστια αδυναμία της περιφέρειας μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει κονδύλια, θα φέρει απαιτήσεις βαθμολογίας μακράν υψηλότερες αυτών της κεντρικής Μακεδονίας ( 27,51 μόρια ) ,
στερεάς Ελλάδα( 40,96 μόρια)
και ας ελπίζουμε τουλάχιστον χαμηλότερες από της Θεσσαλίας όπου με κονδύλια 30 εκ. ευρό ,(τα μισά από αυτά της Κρήτης) απαίτησε βάση 62.
Κύριοι αρμόδιοι ,
οι πιέσεις είναι μεγάλες και η ιστορία του τόπου μας , αλλά και η προσφορά του στην οικονομία της χώρας, δεν θα αφήσει κανέναν κρητικό να δεχτεί ότι η περιφέρειά μας θα έρθει στις τελευταίες θέσεις σε αποτελεσματικότητα (και αυτό βάση αριθμών και όχι αυθαίρετα) στο πανελλήνιο.
με σεβασμό, Κ.Β.