Μηνύματα αισιοδοξίας στην αγορά των Χανίων το φετινό Πάσχα, μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και οι εμβολιασμοί έχουν αυξήσει τις ελπίδες σε εμπόρους και καταναλωτές ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Oι αγορές κορυφώνονται σήμερα και αύριο για τον πολύ κόσμο όταν και αναμένεται η αύξηση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα σε όλο το Νομό. Τις ημέρες αυτές στο ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τα νηστίσιμα και τα τυροκομικά, ενώ από προχθές ξεκίνησε πιο δυναμικά η προμήθεια των κρεατικών.
«Υπάρχει κίνηση αλλά ο κόσμος είναι ακόμα συγκρατημένος. Ψωνίζει, αλλά είναι λίγο μαζεμένος. Ελπίζουμε ότι μόλις ανοίξει η εστίαση θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ, θα στηριχθεί περισσότερο η οικονομία» μας λέει ο κ. Παντελής Ψεγιαννάκης, που διατηρεί κατάστημα στη Δημοτική Αγορά.
Την τιμητική της έχει η αγορά του κρέατος με πολλούς Χανιώτες να προτιμούν τα κρεοπωλεία στη Δημοτική Αγορά. «Η κίνηση λόγω της πανδημίας είναι σε μέτρια επίπεδα, είναι και πιο ακριβό το αρνί και το κατσίκι όμως ο κόσμος θα κάνει τις αγορές του ανάλογα πάντα με το “βαλάντιο” του, γιατί παρά την πανδημία ο Έλληνας έχει μάθει να καλοπερνά» δηλώνει ο κ. Γιώργος Τροχαλάκης. Ο ίδιος μας σημειώνει πως το ότι το πάσχα των καθολικών ήταν πολύ νωρίτερα αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρνιά και κατσίκια από Βουλγαρία και Ρουμανία να διοχετευθούν στην Δυτ. Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα.
Και οι κρεοπώλεις προσδοκούν πολλά στην έναρξη της εστίασης. «Ανοίγοντας οι ταβέρνες θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, θα βγει και ο κόσμος θα αυξηθεί η κατανάλωση και αυτό μόνο οφέλη θα έχει για όλους μας» τόνισε ο κ. Τροχαλάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παναγιώτης Κουκουδάκης. «Οι πελάτες μας έκαναν τα ψώνια τους ειδικά όσοι δεν είχαν κάποιον να τους φέρει αρνί και κατσίκι από το χωριό» λέει, συμπληρώνοντας πως «οι τιμές είναι πιο τσιμπημένες, ίσως γιατί έγιναν κάποιες εξαγωγές και οι κτηνοτρόφοι είχαν φέτος λιγότερα ζώα λόγω πανδημίας. Ποιοτικά,εμείς οι κρεοπώλεις που ψαχθήκαμε πήραμε “αγριμάκια”. Όσοι ήθελαν πιο φτηνά κρέατα πήραν τα σταυλιάρικα που είναι καλά και αυτά αλλά δεν έχουν την ποιότητα του κατσικιού που είναι στο βουνό».
Τα τυροκομικά πάντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού γίνεται η προμήθεια τους για την παρασκευή των καλτσουνιών αλλά και για το γιορτινό τραπέζι. «Τα τυροκομικά προϊόντα έχουν αυξημένη κίνηση ειδικά αυτές τις ημέρες. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε, οι Χανιώτες θέλουν να τηρήσουν τα έθιμα τους, να πάρουν τη μυζήθρα, τον αθότυρο, τη γραβιέρα» είναι τα λόγια του κ. Γιάννη Κωστάκη που συμπληρώνει πως ειδικά στα τυροκομικά οι τιμές είναι ίδιες και χαμηλότερες από πέρυσι.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: «ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ»
«Βεβαίως και κάναμε τα ψώνια μας, μόνο τα κρεατικά τα έχω αφήσει για τη μεγάλη Παρασκευή που έχω κάνει την παραγγελία μου» μας λέει ο κ. Νίκος Αθανασάκης που τονίζει πως «οι τιμές είναι καλές και υπάρχει και επάρκεια προϊόντων. Είναι άσχημο βέβαια ότι και αυτό το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με μέτρα απαγορευτικά αλλά κάνουμε υπομονή.»
«Δεν κατέβηκα αυτές τις ημέρες στα Χανιά, δεν υπήρχε λόγος. Βλέπω όμως ότι υπάρχουν προϊόντα και καλές τιμές. Ελπίζουμε να τελειώσει αυτό το κακό» ανέφερε η κα Ελένη, ενώ η κα Ελπίδα επισήμανε πως «γενικά στα τοπικά μαγαζιά υπάρχουν καλές τιμές και ωραία προϊόντα. Είμαι σταθερή στις προτιμήσεις και ψωνίζω από συγκεκριμένα προϊόντα. Περιμένω και με αγωνία να ξεκινήσει η εστίαση γιατί έχει κατάστημα ο γαμπρός μου».
Ακριβότερο φέτος το αρνί
Ακριβότερα κατά 2 ευρώ πωλείται φέτος το αρνί. Πάντως, η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο ενώ υπάρχει επάρκεια σε κρέας.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Κωνσταντίνος Φιωτάκης, «η κίνηση έχει ξεκινήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα. Οι καταναλωτές έρχονται σταδιακά τηρώντας τα μέτρα».
Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει «μεγάλη και καλή παραγωγή».
Οσο για τις τιμές, αναφέρει ότι «έχουμε αύξηση, όχι τόσο εδώ όσο στην πάνω Ελλάδα»: Στην Αθήνα κοστίζει 13 ευρώ το αρνί (το κιλό), στα Χανιά, 9,50 – 10,50. Πέρυσι, ήταν 8 ευρώ».
Ο λόγος είναι ότι λόγω του Πάσχα των Καθολικών «έφυγαν γύρω στα 48.000 κομμάτια από όλη την Ελλάδα, για Ιταλία, Ισπανία, Κροατία».
Ετσι, η αγορά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη καλύφθηκε με κρέατα από τα Χανιά, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της τιμής.
Πάντως, «εν υπάρχει έλλειψη. Υπάρχουν ντόπια κρέατα, υπάρχει μεγάλη παραγωγή», σημειώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.