Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Αυξημένη παραγωγή – καλή ποιότητα αβοκάντο στα Χανιά

Ενθαρρυντικά σημάδια ως προς την ποσότητα και την ποιότητα δίνει η φετινή παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά που ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη με τις πρώιμες ποικιλίες (Zutano), συνεχίζεται τώρα με τα Fuerte και ακολουθούν τα Hass.

Aπό τη συγκομιδή των 10.000 περίπου στρεμμάτων καλλιεργειών με αβοκάντο που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στα Χανιά -καθώς την τελευταία 5ετία ο αριθμός των φυτεύσεων πολλαπλασιάσθηκε- εκτιμάται πως θα υπάρξει αυξημένη παραγωγή και πολύ καλή ποιότητα.
«Τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα πάμε καλά και στις πρώιμες ποικιλίες και στις όψιμες» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος της ομάδας παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο “Κορμός”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Τρικουνάκη η αύξηση της παραγωγής οφείλεται στα νέα δέντρα που είχαν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια και που μπήκαν στην παραγωγή. «Τα νέα δέντρα πέρα από αύξησης της ποσότητας, βελτιώνουν και τη ποιότητα. Η καλλιέργεια του αβοκάντο παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη στα Χανιά. Όχι μόνο στον κάμπο των Χανίων και στον Πλατανιά, αλλά και σε Βουκολιές, Κολυμπάρι, Αποκόρωνα και Κίσαμο. Ακριβής αριθμός των δέντρων και της ποσότητας που παράγεται δεν μπορούμε να πούμε αλλά η μεγάλη πλειοψηφία, το 85% του παραγόμενου αβοκάντο στη χώρα μας γίνεται στα Χανιά» λέει ο κ. Τρικουνάκης.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η συγκομιδή των Hass για τα οποία οι καλλιεργητές καλούνται να μην βιαστούν να τα πάρουν από τα δέντρα αν πρώτα δεν επιβεβαιώσουν ότι έχουν τα απαραίτητα λιπαρά και είναι έτοιμα για διάθεση και κατανάλωση. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι πολλοί παραγωγοί είναι βιαστικοί και προχωρούν από τις αρχές του Δεκέμβρη κιόλας σε συγκομιδή κάτι που δεν είναι προς όφελος τους.
Αναφορικά με τους καταναλωτές που ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά ο κ. Τρικουνάκης προτείνει «να μην παίρνουν μεγάλες ποσότητες , αλλά λίγα- λίγα και συχνά και όπου είναι εφικτό να προτιμάνε να αγοράζουν από 1-2 παραγωγούς ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους».

Στο 4ο podcast της σειράς, επισκεπτόμαστε την παλιά πόλη των Χανίων, για να ανακαλύψουμε το πιο μεγάλο, το πιο εντυπωσιακό αλλά και παραγνωρισμένο μνημείο της. Τις βυζαντινές και βενετσιάνικες οχυρώσεις.

Οι παραγωγοί αναμένουν την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης που εκπονείται ώστε να αναγνωριστεί το Χανιώτικο αβοκάντο ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). «Από όσο γνωρίζουμε η διαδικασία δεν έχει “παγώσει” προχωράει. Δεν είναι κάτι εύκολο, απαιτεί χρόνο γιατί χρειάζονται πολλά στοιχεία από διαφορετικές ποικιλίες, μέρη και εποχές . Και το ΠΓΕ και το ΠΟΠ βοηθούν τον καταναλωτή να αγοράζει πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα και τον παραγωγό να πληρώνεται για τον κόπο του» λέει ο κ. Τρικουνάκης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περιοχή του Αποκόρωνα και ειδικά στην κοιλάδα του Κερίτη όπου έχει αναπτυχθεί σημαντικά η καλλιέργεια του αβοκάντο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα κ. Γιάννης Σπανουδάκης σημειώνει πως «η παραγωγή πηγαίνει πολύ καλά, υπάρχει και ποσότητα και ποιότητα. Έχουν μπει και νέες καλλιέργειες στην παραγωγική διαδικασία και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι σημαντικό το αβοκάντο γιατί αυτή τη στιγμή αφήνει στον παραγωγό 2,5- 3 ευρώ το κιλό μια τιμή πολύ καλή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα